Waan je Robocop met Sony Personal 3D Viewer [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 13 december 2011 16:02
Het is nog best lastig om de Sony HMZ-T1, ook wel Personal 3D Viewer, aan een bepaalde categorie te verbinden. Gek genoeg valt hij nog het meest te vergelijken met een tv of projector. Je kunt er namelijk van alles op kijken, zolang het maar ergens mee ver
Sony Personal 3D Viewer (HMZ-T1)


Het is nog best lastig om de Sony HMZ-T1, ook wel Personal 3D Viewer, aan een bepaalde categorie te verbinden. Gek genoeg valt hij nog het meest te vergelijken met een tv of projector. Je kunt er namelijk van alles op kijken, zolang het maar ergens mee verbonden is. De Personal 3D Viewer is op het eerste gezicht een futuristisch apparaat, maar kent tevens ouderwetse ongemakken.

Kent u de film Robocop nog?
In het kortFuturistisch apparaat
Tijdens de Consumer Electronic Show van 2011, presenteerde Sony een 3D viewer, die je als een helm op je hoofd zette. Het uiterlijk van het apparaat deed het lijken alsof het rechtstreeks uit een science fiction film kwam. Een gestroomlijnd, draadloos, futuristisch apparaat, waarmee je in HD en 3D films kan kijken en games kan spelen. Sony gaf destijds tevens te kennen dat het geen enkele intentie had het apparaat op de markt te brengen.

Nu, slechts een paar maanden later, lijkt dit alsnog te gebeuren. Er is echter wel het een en ander aan het (uiterlijk) van het apparaat getweaked (o.a. niet langer draadloos), waardoor het een beetje van zijn futuristische charmes is verloren, maar desondanks wel een bijster interessant apparaat blijft. Dankzij een HDMI-kabel is het op elke Blu-Ray speler en PlayStation 3 aan te sluiten, waardoor film kijken en gamen op een wel erg intense manier binnen handbereik ligt.
FeaturesVia-via
Zonder een bron waar het beeld vandaan komt, is de Personal 3D Viewer niks waard. Maar via een 'kastje', dat je aan de ene kant verbindt met een mediaspeler en aan de andere kant met de 3D viewer, krijg je hem wel makkelijk werkende. Hij is namelijk met een HDMI-kabel praktisch overal aan te verbinden en denk dan vooral aan een Blu-Ray speler of PlayStation 3. Het beeld wordt door de 3D viewer vervolgens getoond via twee schermpjes die beide een oog voorzien van beeld in 1280 x 720. Dankzij de ingebouwde koptelefoon wordt er een 5.1 surround sound gesimuleerd en wordt het een ware bioscoopervaring. Op het apparaat zelf zitten een aantal knoppen verwerkt waarmee onder andere het volume kan worden geregeld en wat interne aanpassingen kunnen worden gedaan.
Eerste indrukTegenvallend
De Personal 3D Viewer klinkt als een ontzettend gaaf apparaat, maar gaat helaas gebukt onder een aantal ongemakken. Bij het aansluiten van het apparaat wordt namelijk al gauw duidelijk dat het, ondanks het futuristische uiterlijk, toch voorzien is van heel veel snoeren. Het meest teleurstellende is de lange draad die van het 'kastje', dat 3D viewer met Blu-Ray speler verbindt, naar de 3D viewer loopt.
Het zorgt er echter wel voor dat het beeld goed overkomt en scherp wordt geprojecteerd. Maar om dat beeld te kunnen zien, moet de 3D viewer natuurlijk op het hoofd worden geplaatst en daar begint het grootste ongemak. In mijn geval leunde de 3D viewer namelijk nogal op mijn neus tijdens het kijken. Dit viel alleen op te lossen, door het apparaat hoger op mijn hoofd te zetten, maar daardoor zaten de schermpjes te ver boven mijn ogen om het beeld goed waar te kunnen nemen. Gevolg was dat ik in totaal tien minuten gebruik kon maken van de 3D viewer, voordat ik deze uit ongemak toch echt moest afzetten.
En daarmee verloor dit apparaat logischerwijs al zijn charmes. De kijkervaring is intens en gaaf, maar het de 3D viewer zat zo oncomfortabel dat het de kijkervaring compleet teniet deed. De Sony Personal 3D Viewer, is nog niet verkrijgbaar in de winkel, dus wellicht wordt dit nog verholpen, maar tot die tijd stelt hij erg teleur.
FeitenSpecificaties Sony Personal 3D Viewer (HMZ-T1)
Video via: HDMI 1.4a
Geluid: 5.1 Surround Sound Sound Modes Standard / Cinema / Game / Music Dimensions
Formaat:180mm × 36mm × 168mm
Gewicht: 600 gram
Sony Personal 3D Viewer (HMZ-T1) kopen
Wat de Personal 3D Viewer van Sony gaat kosten, is nog een beetje onduidelijk. Het schijnt dat 'ie in Amerika voor zo'n 800 dollar weggaat. Het is echter nog niet duidelijk wanneer het apparaat daadwerkelijk op de markt verschijnt. Nog even geduld, wij houden je uiteraard op de hoogte.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

.
Je waant je Robocop met de 3D Viewer.