Blu-rayspeler: 18 tips bij het kopen van blu-rayspelers

Door: redactie-besteproductnl | 5 april 2013 13:47
Op zoek naar een blu-rayspeler? Wij geven 18 handige tips bij het kopen van blu-rayspelers in onze uitgebreide koopgids!
Advies en tips bij het kopen van een blu-rayspeler
Blu-rayspeler

1: Wat is een blu-rayspeler?

Blu-ray is de opvolger van de dvd als filmdrager. Toen een aantal jaar geleden de flatscreen met Full HD in trek kwam, was er behoefte aan films die ook in die kwaliteit waren opgenomen. Maar aangezien dat soort films veel meer bestandsruimte innemen, dan er op een dvd-schijfje kan, moest er ook een nieuwe bron komen. Philips, Sony en Pioneer ontwierpen daarop de blu-ray, terwijl Toshiba bezig ging met de inmiddels afgeschreven HD-DVD. De blu-ray won de concurrentiestrijd (zie kader). Inmiddels zijn alle fabrikanten overgestapt en brengen veel merken blu-rayspelers op de markt: het apparaat dat nodig is om de schijfjes af te spelen. 

Blu-rayspelers vergelijken op BesteProduct.nlOp zoek naar een blu-rayspeler? Op BesteProduct vind je een overzichtelijke ranglijst met de beste blu-rayspelers van dit moment.

2: Hoe werkt een blu-rayspeler?

Een blu-rayschijfje kan veel meer informatie bevatten dan een dvd. Waar een dvd een opslagcapaciteit van 4,7 GB heeft, telt die van een blu-raydisc 25 GB. Daarbij is het mogelijk om verschillende lagen op een schijfje te zetten, waardoor je zelfs maximaal 75 GB op kunt opslaan. Dat komt doordat een blu-ray wordt gelezen met een laser. Doordat de laser van een blu-rayspeler een stuk fijner is dan die van een dvd-speler, kan de informatie dichter bij elkaar worden geplaatst op een schijfje. Daardoor kan er ook meer op.

3: Waarom zou ik voor een blu-rayspeler kiezen?

Stel: je hebt een flatscreen in de woonkamer staan met Full HD beeld. Als je deze op een dvd-speler hebt aangesloten, haal je niet het maximale uit je beeldscherm. Deze speelt namelijk films af in de tv-standaard PAL met een resolutie van 720×576 pixels. Dat ziet er mooi uit op een beeldbuistelevisie, maar op een Full HD tv komt het wazig en onscherp over. Blu-ray heeft een veel hogere resolutie, namelijk Full HD met een resolutie1920×1080 pixels: dat is tevens de resolutie van de meeste flatscreens en daardoor is het beeld haarscherp. Ook televisies die HD-Ready zijn, profiteren ervan. Heb je nog een oude beeldbuistelevisies staan, dan heb je qua beeldkwaliteit niks aan blu-ray.

Meer weten? Johan de Groot van AV-Blog schreef een uitgebreid artikel over de verschillen tussen blu-ray en dvd

Oude beeldbuis en blu-ray: geen goede combinatieHeb je nog een klassieke beeldbuistelevisie? Dan is het eigenlijk niet nodig om een blu-rayspeler te kopen. Deze televisies kunnen Full HD namelijk niet aan en je ziet dus haast geen verschil met een gewone dvd.

4: Welke aansluitingen zitten er op een blu-rayspeler?

Er kunnen verschillende aansluitingen op een blu-rayspeler te vinden zijn: hoe professioneler, hoe meer. 

  • HDMI

In principe heeft iedere blu-rayspeler een HDMI-aansluiting. Hiermee geef je het digitale signaal door aan de televisie. Vaak wordt een HDMI-kabel niet meegeleverd.

  • USB

Veel blu-rayspelers hebben een usb-ingang. Daarmee kun je films, foto’s of muziek afspelen op je tv. 

  • Optische/coaxiale audio-aansluiting

Blu-rayspelers hebben doorgaans een optische of coaxiale audio-aansluiting, waarmee je de blu-rayspeler kunt aansluiten op bijvoorbeeld je versterker. Sommige spelers hebben zelfs beide aansluitingen. Het is verstandig te kijken welke ingangen je randapparatuur heeft en die te matchen met die van het apparaat.

  • Surround audio-uitgang

Er zijn blu-rayspelers die audio-uitgangen voor een 5.1-surroundsysteem hebben. De kabels daarvoor steek je dus direct in de speler. 

  • Component

Sommige blu-rayspelers bieden de mogelijkheid om te verbinden via component. Dit is na HDMI de beste verbinding met de tv.

  • Ethernet

Tegenwoordig hebben veel blu-rayspelers een internetaansluiting, waarmee je je speler ‘smart’ maakt. Je kunt dan bijvoorbeeld via internet gebruik maken van social media, spelletjes spelen, video’s huren of YouTube kijken.

  • Wifi

Soms is het mogelijk een blu-rayspeler draadloos met internet te verbinden met wifi.

Meer weten over audio-aansluitingen? Wij hebben er een uitgebreide koopgids van gemaakt!

Achterkant blu-rayspeler met aansluitingen

De achterkant van een blu-rayspeler zit vol met verschillende aansluitngen.

Dure HDMI-kabel: niet per se nodigBij de meeste winkels liggen HDMI-kabels voor tientallen euro’s te koop, terwijl ze via internet vele malen goedkoper zijn. Zijn die prijzige dan zoveel beter? Laten we voorop stellen dat qua bouwkwaliteit en levensduur de duurdere het zullen winnen, maar qua beeldkwaliteit op korte afstand (1,5 m) is er geen verschil. Doordat het signaal digitaal is, is er over die afstand óf wel óf geen signaal. Er is geen tussenweg.

5: Zijn er blu-rayspelers die 3D kunnen afspelen?

Tegenwoordig wordt steeds meer videoapparatuur uitgerust met 3D. Veel flatscreens bevatten de technologie, waarmee je met een bijgeleverd brilletje driedimensionaal beeld kunt zien. Om een 3D-film te bekijken, heb je een blu-rayspeler nodig die 3D-ondersteunt. Die kan de 3D blu-ray lezen en vertalen naar het scherm. Let op: als je een blu-rayspeler met 3D hebt, heb je ook een televisie nodig die dit aankan. Zonder werkt het namelijk niet. Blu-rayspelers die 3D ondersteunen, kunnen overigens ook gewone blu-rays en dvd’s afspelen. Wil je meer weten over 3D op je televisie? Check ons uitgebreide dossier over 3D!

3D op een televisie

Om 3D-tv te kunnen kijken met je blu-rayspeler, heb je ook een tv nodig die dat aankan.

6: Wat voor internetopties zijn er op een blu-rayspeler te vinden?

Het draait in de televisiewereld steeds meer om connectiviteit. Daarom worden flatscreens vaker uitgerust met Smart-TV. Ook blu-rayspelers hebben tegenwoordig dikwijls een internetaansluiting. Sommige spelers werken met apps die je kunt downloaden, zoals op je telefoon. Daarmee heb je toegang tot bijvoorbeeld social media als Facebook en Twitter, maar ook naar televisiediensten als Uitzending Gemist en RTLXL of YouTube. De Philips BDP770 is daar een voorbeeld van. Er zijn daarnaast blu-rayspelers waarmee je op het open internet kunt surfen. Handig, maar in de praktijk werkt dit vaak langzaam en is door gebrek aan een toetsenbord niet gebruiksvriendelijk. De spelers zijn aan te sluiten op een netwerk via wifi of ethernetkabel. Niet alle blu-rayspelers bieden internetopties, dus kijk goed welke mogelijkheden je wilt en laat je goed informeren.

7: Kan ik mijn blu-rayspeler aansluiten op mijn thuisnetwerk?

Veel blu-rayspelers zijn vandaag de dag uitgerust met DLNA. Dat betekent Digital Living Network Alliance. Hiermee kun je bestanden (zoals films, muziek of foto’s) streamen van het ene apparaat dat DLNA ondersteunt naar het andere. Zo kun je bijvoorbeeld films die je op je computer hebt staan naar je blu-rayspeler streamen, zonder dat je de apparaten met een kabel op elkaar aan hoeft te sluiten. In de praktijk kan dit ook voor wat problemen zorgen. Lang niet alle filmbestanden worden ondersteund door alle apparaten en zo kan het zijn dat die leuke film die je op de computer hebt staan, niet gepakt wordt door je blu-rayspeler.

Logo van DLNA
Gemakkelijk blu-rayspelers vergelijken op BesteProductOp BesteProduct vind je niet alleen een ranglijst met de beste blu-rayspelers, je kun ook nog eens handig aangeven welke functies ze moeten hebben!

8: Wat is de opstarttijd van blu-rayspelers? 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: blu-rayspelers zijn niet de snelste apparaten. Hoewel er door fabrikanten hard wordt gewerkt om deze spelers een figuurlijke schop onder de kont te geven, kan het anno 2013 nog gemakkelijk tien seconden duren voordat een blu-raydisc up and running is. Vooral oudere spelers zijn langzaam. Dat kan voor een grote bron van ergernis zorgen. Probleem is dat veel fabrikanten niks vermelden over de opstarttijd van een blu-rayspeler. De redactie van BesteProduct test bij de videoreviews van blu-raypelers wel de opstarttijd. 

9: hoe werkt de bediening van een blu-rayspeler?

Een blu-rayspeler bedien je in de meeste gevallen nog op de traditionele manier: via je afstandsbediening of de knoppen op het apparaat zelf. Daarop zijn de basisfuncties te vinden. Maar ook de fabrikanten van dit soort apparaten kijken op zich heen en proberen nieuwe manieren uit:

  • Bewegingssensor

Sommige blu-rayspelers hebben een ingebouwde bewegingssensor. Als je je hand er langs beweegt, gaat de blu-ray-lade open. Zo maak je geen vlekken met je vingers als je het apparaat bedient. Panasonic werkt veel met dit soort sensors: de DMP-BDT310 bevat er bijvoorbeeld een.

  • Bediening met smartphone

Moderne, wat duurdere blu-rayspelers zijn ook met een smartphone te bedienen. Je moet dan een speciale app downloaden die toegang verschaft tot het apparaat en de bediening overneemt. Omdat dit niet via infrarood werkt, maar via wifi, hoef je dan niet recht voor de speler te zitten. Dat komt het bedieningsgemak ten goede.

10: Op welke specificaties moet ik letten als ik een blu-rayspeler wil kopen?

Er is een aantal specificaties dat opduikt bij een blu-rayspeler kopen. We hebben ze hieronder opgesomd:

  • 24p

Speelfilms worden altijd opgenomen in 24p. Dat betekent dat er 24 beelden per seconde worden getoond. Kijk je echter naar de televisie of zet je een dvd op, worden deze met 25 beeldjes per seconde afgespeeld. Resultaat: je film wordt daar zo’n 4 procent sneller afgespeeld. Daardoor zijn stemmen en andere geluiden bijvoorbeeld net even iets hoger. Met de functie 24p wordt dit rechtgetrokken en zie je films zoals ze zijn bedoeld. 

  • Digitale tuner

Sommige blu-rayspelers hebben de mogelijkheid om digitale televisie te ontvangen. Er zijn een aantal verschillende. Met DVB-T is geschikt voor digitale tv via de ether, zoals Digitenne. DVB-C is geschikt voor digitale tv via de kabel (zoals UPC en Ziggo) en DVB-S voor satelliet. 

  • BD Live

Sommige films en series op blu-ray bieden extra informatie via BD Live. Die wordt opgehaald via het internet. Dat kan bijvoorbeeld extra commentaar zijn, of een leuk spelletje of een trailer. Om dit af te kunnen spelen, moet je blu-rayspeler ook BD Live aankunnen.

11: Hoe zien films op dvd eruit op een blu-rayspeler?

Als je een dvd op een Full HD flatscreen kijkt, ziet dat er een stuk minder scherp uit dan een Full HD film. De resolutie is namelijk veel lager. Daar hebben de fabrikanten van blu-rayspelers iets op bedacht. Veel spelers zijn uitgerust met upscaling. De blu-rayspeler ‘berekent’ dan extra beeldlijnen bij de film op dvd, waardoor het er scherper uitziet. Het haalt de kwaliteit van blu-ray niet, maar het kijkt wel een stuk prettiger. De kwaliteit van upscaling is heel verschillend. Sommige spelers doen het heel natuurgetrouw, bij andere lijkt het kunstmatig. Het is iets wat je zelf moet ondervinden als je een blu-rayspeler koopt. In de reviews op BesteProduct wordt op dit punt extra gelet. 

12: Wat is de toekomst van blu-rayspelers?

We zien dat films en televisie kijken via internet steeds belangrijker wordt in het medialandschap. Daarom worden blu-rayspelers vaak uitgerust met internet. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. De verkoop van blu-raydiscs neemt zoals bijna alle mediadragers af door downloaden en streaming. Dat zal alleen maar meer worden als de 4K meer wordt ontwikkeld. 4K is de opvolger van Full HD en geeft een nog scherper beeld. Er passen namelijk vier keer zoveel pixels in een tv. Daar moeten ook filmdragers voor komen en de ontwikkeling is daarvoor duur. De verwachting is dan ook dat 4K vooral zijn weg via internet de woonkamer in vindt en een fysieke drager minder gebruikt gaat worden. Er worden nu al blu-rayspelers aangeboden die 4K ondersteunen. Via deze apparaten die in verbinding staan met internet kun je zo in de toekomst waarschijnlijk streamen. 

13: zijn er blu-rayspelers met een mooi design?

Laten we eerlijk zijn: blu-rayspelers zijn net als dvd-spelers niet de mooiste apparaten in de woonkamer. Zie zien er vaak hetzelfde uit: dun, rechthoekig en vooral zwart. Dat is ook wel logisch: veel mensen zetten hun speler in de kast achter een deurtje. Toch zijn er ook fabrikanten die het aandurven net even wat meer aandacht aan design te besteden. Zo ziet de Samsung BD-P4600 met zijn schuine voet er speels uit en is de Samsung BD-D7500 juist wat meer classy. Deze kun je ook aan de muur hangen: een optie die je bij de wat duurdere modellen steeds meer terug ziet. Let we: dit soort blu-rayspelers kosten in de regel tientallen euro’s meer.

De Samsung BD-D7500
De Samsung BD-D7500 heeft een classy design

14: Welke discs kan een blu-rayspeler afspelen?

De eerste generatie blu-rayspelers had nog wel eens het probleem dat ze sommige schijfjes, zoals gekopieerde dvd’s, niet konden afspelen. Nu is dat probleem bij praktisch alle apparaten verholpen. Fabrikanten geven altijd aan welke discs een blu-rayspeler kan lezen. We hebben een overzicht gemaakt van de mogelijkheden:

  • AVCHD

Betekent Advanced Video Coding High Definition en is een formaat om HD-video op te nemen. Wordt gebruikt als standaard voor HD-videocamera’s.

  • BD

De standaard blu-raydisc.

  • BD R/BD RE

Dit geeft aan dat je ook gekopieerde blu-raydiscs kunt afspelen.

  • CD

De klassieke compact disc.

  • CDDA

Compact Disc Digital Audio, ofwel een cd met audio.

  • CD-R/CD-RW

Een gekopieerde cd.

  • DVD

De standaard DVD.

  • DVD +R/+RW |DVD -R/-RW

Deze vier schijfjes zijn verschillende gekopieerde en herschrijfbare dvd’s.

  • SACD

Betekent dat de speller ook Super Audio Compact Discs kan afspelen.

  • SVCD

Betekent dat de speler ook Super Video Compact Discs kan afspelen.

  • VCD

Betekent dat de speler video-cd’s kan afspelen.

15: Videobestanden en compressiemethoden: wat zijn het en welke worden ondersteund op een blu-rayspeler?

Je ziet ze altijd staan tussen de specificaties van een blu-rayspeler: termen als MPEG4, DivX, avi en H.264. Maar wat zijn het precies? Om dat duidelijk te maken, moeten we iets meer vertellen over videobestanden en compressiemethoden. Allereerst de videobestanden: dit is de wijze waarop films digitaal worden opgeslagen. Je kunt het een beetje zien als een grote container met eentjes en nulletjes die door de computer worden uitgelezen en omgezet naar beeld. Net als bij digitale foto’s en muziek heb je daar verschillende bestandsformaten voor. De bekendste staan hieronder, je herkent ze aan de bestandsnaam. Ze verschijnen na de punt (bijvoorbeeld ‘filmpje.avi’):

Verschillende compressiemethoden
  • Avi

In 1992 gelanceerd door Microsoft en door veel apparaten ondersteund. Is in principe niet bedoeld voor streaming.

  • Divx

Erg populair op internet. Begon ooit als illegale bewerking, maar is inmiddels een van de bekendste bestandsformaten voor video.

  • Flv

Betekent Flash video en is groot geworden, doordat veel videosites het gebruiken.

  • M2ts

Wordt veel gebruikt voor HD blu-rayfilms.

  • Mkv

Momenteel een van de populairste manieren om Full HD films ter download op internet aan te bieden. 

  • Mov

Veel Quicktime-video’s worden zo opgeslagen.

  • Mp4

Wordt vaak gebruikt voor MPEG4-video’s. 

  • Mpeg/mpg

Video’s die gecomprimeerd (zie hieronder) zijn met MPEG krijgen deze extensie.

  • Wmv

Staat voor Windows Media Video en is ontwikkeld door Microsoft.

Om het nog iets ingewikkelder te maken, zijn er verschillende compressiemethoden. Wanneer je een blu-ray film één op één digitaal maakt, is dat qua bestand al gauw zo’n 40 GB groot. Dat is veel te groot om via internet te distribueren. Daarom worden videobestanden gecomprimeerd: er wordt informatie die niet relevant is weggelaten, zodat het bestand kleiner wordt. Er zijn in de loop der jaren veel verschillende compressiemanieren (codecs) opgedoken en ook weer weggegaan, maar de kwaliteit is een stuk beter geworden. Punt is echter dat je blu-rayspeler het ‘codec’ wel moet kunnen lezen. Bij de specificaties staat daarom altijd welke codecs door het apparaat worden ondersteund. Hieronder hebben we de belangrijkste codecs opgesomd:

  • DivX Plus HD

Laatste versie van DivX, dat op veel downloadsites te vinden is. Wordt doorgaans opgeslagen als een Divx-bestand.

  • H.264

Momenteel een van de populairste codecs, omdat het Full HD films op een hoogwaardige manier comprimeert.

  • MPEG1

Werd vroeger veel gebruikt bij video-cd’s, maar is tegenwoordig wat achterhaald.

  • MPEG2

Opvolger van MPEG1, werd veel gebruikt voor digitale televisie.

  • MPEG4 (AVC)

Wordt veel gebruikt voor digitale mobiele videoapparatuur als je telefoon.

  • VC-1

Wordt door iedere blu-rayspeler gelezen.

  • WMV

Codec van Microsoft.

  • WMV 9

Versie 9 van Windows Media Video. Wordt door Microsoft gezien als gelijkwaardig aan VC-1, maar is net iets minder

  • XviD

Gratis en open source-variant van DivX, wat betekent dat iedereen aan kan helpen ontwikkelen, het gratis is en dus veel wordt gebruikt.

Met een update voorbereid op nieuwe codecsEens in de zoveel tijd komt er een nieuwe codec om de hoek kijken. Je blu-rayspeler kan die dan niet afspelen. Wil je daar op voorbereid zijn? Ga dan op zoek naar een speler die je kunt updaten via internet. Fabrikanten kunnen dan een update sturen, waardoor de speler de codec wél aankan. Laat je goed informeren of de fabrikant van je blu-rayspeler van plan is om dit soort updates uit te voeren! Vaak is deze informatie te vinden op de website van de fabrikant, vraag het anders na.

16: wat zijn regiocodes op een blu-rayspeler?

Blu-rays en -spelers hebben een regiocode. Dat houdt in dat je een blu-ray en speler uit dezelfde regio moeten komen, wil je de film kunnen zien. Reden hiervoor is dat de filmindustrie films niet overal tegelijk uitbrengt Een film die hier net op blu-ray verschijnt, kan daardoor in de Verenigde Staten al in de aanbiedingsbakken liggen. Zo zou je dus via internet in Nederland via Amerika een film voor veel minder geld kunnen krijgen. Om dat te voorkomen, zijn de regiocodes ingevoerd. Er zijn drie verschillende:

Regiocode 1 (ook wel A genoemd): Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Korea, Japan, Taiwan en Zuidoost-Azië.

Regiocode 2 (B): Europa, Midden-Oosten, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Groenland, Franse overzeese gebieden.

Regiocode 3 (C): China, Rusland, Centraal Azië, Zuid-Azië.

Wil je meer weten over regiocodes, dan raden we je aan dit verhaal van Radar over regiocodes bij blu-rayspelers te lezen.

17: Wat zijn de beste merken als ik een blu-rayspeler wil kopen?

Als we kijken welke blu-rayspelers het beste worden beoordeeld door experts én gebruikers, zien we dat de grote merken het uitermate goed doen. In ons overzicht is duidelijk te zien dat Panasonic zowel bij de experts als de consument de hoogste scores behaald. Het bedrijf wordt op de voet gevolgd door Sony, Philips en Pioneer. Zij halen allemaal scores van boven de 8. Voor meer informatie over de bedrijven die blu-rayspelers maken en hun gemiddelde scores kun je kijken op onze pagina met beste merken.

18: Hoe kan ik het beste blu-rayspelers vergelijken?

Op BesteProduct.nl, de consumentenwebsite waar je je nu bevindt, hebben we een uitgebreide en overzichtelijke ranglijst van de beste blu-rayspelers. Deze ranglijst is gebaseerd op de score die de apparaten kregen in consumenten- en vakbladen uit heel Europa. Je kunt selecteren aan welke voorwaarden het apparaat moet voldoen in het menu naast de ranglijst. Daarbij hebben we de meest uitgebreide prijsvergelijker op elektronicagebied. Wij laten bij elk product de prijzen zien van de belangrijkste prijsvergelijkers, zoals Kieskeurig.nl, Vergelijk.nl en Beslist.nl.

Blu-rayspelers vergelijken? BesteProdct.nl!BesteProduct biedt een handig overzicht van de beste blu-rayspelers. En met de prijsvergelijker zie je waar deze het voordeligst te verkrijgen zijn.