Boormachine koopgids: koop de juiste boormachines

Door: redactie-besteproductnl | 5 maart 2013 16:19
Iedereen moet wel eens klussen en heeft dan een boormachine nodig. Boren in gips, boren in hout en schroefwerkzaamheden, uiteraard allemaal uit te voeren met een boormachine, maar welke is geschikt voor de klus die jij moet doen? In deze video vertel ik waar je op moet letten bij de aanschaf van een boor.

Voor welk gebruik gebruik je welke boormachine?

De allereerste vraag die je jezelf stelt bij de aanschaf van een boormachine is waar je hem voor gaat gebruiken. Er zijn vier verschillende soorten boormachines. Dit zijn: de accuschroefboormachine, de accuschroevendraaier, de klopboormachine en de boorhamer.

Er zijn ook nog steeds veel boormachines met snoer, deze werken dus op netstroom. Een voordeel van het werken met een accu is natuurlijk de mobiliteit, maar een nadeel is natuurlijk dat je accu leegloopt. Gebruik je een snoer, dan raakt je je stroom natuurlijk nooit kwijt en heb je bovendien altijd een continue kracht. Nadelen zijn dat je altijd in de buurt moet zijn van een stopcontact, of moet werken met een verlengsnoer.

De accuschroefboormachine is de meest bekende en meest gebruikte boormachine. Dit is een boormachine waar je veel mee kunt. Met deze boormachine kun je schroeven en boren in hout, metaal en steen. Het nadeel is dat hij niet geschikt is voor boren in hard beton en steen. Zoals de naam al zegt is deze boormachine voorzien van een accu. Deze boormachines kúnnen trouwens beschikken over een klopboorfunctie, maar deze is niet zo goed als de échte klopboormachine.

Accuschroefboormachine
Accuschroevendraaier

Als tweede is er Dde accuschroevendraaier kan eigenlijk in 1 adem genoemd worden met de accuschroefboormachine. Dit Het is een praktische, kleine en minder krachtige variantervanvan de schroefboormachine. Eigenlijk zijn alle machines tot 10 Volt een schroevendraaier, maar het aanbod hiervan is klein.VZe zijn vooral handig voor, je raadt het al, schroeven.

De klopboormachine is een zwaardere boor die vaak van een hamer- of klopfunctie voorzien is. De boor wordt dan in de lengterichting bewogen. Dit is handig voor het boren in harde steensoorten, maar in beton boren is nog steeds lastig met deze boor. De klopboormachine heeft een regelbare snelheid en een hoger maximum toerental dan de accuschroefboormachine. Hij is echter minder geschikt voor schroeven. Klopboormachines zijn verkrijgbaar met accu, maar de variant met snoer is populairder.

Klopboormachine
Boorhamer

Als laatste is er de boorhamer. Dit is een nog zwaarder type boor. Bij deze boor staat het 'hameren' of 'kloppen' centraal. Deze functies zijn een stuk krachtiger dan die op een klopboormachine. Dit type wordt vaak gebruikt voor boren in beton. De boor gebruikt speciale (SDS) boren. Deze boren zijn verkrijgbaar met accu, maar vaak voorzien van een snoer.

Hoe krachtig?

Een van de belangrijkste aspecten van een accuschroefboormachine is de kracht die hij levert. Hoe krachtiger de machine, hoe meer je ermee kunt. Een nadeel van een krachtigere machine is dat deze groter, zwaarder en duurder is.

De kracht die een accuschroefboormachine levert wordt aangeduid door het voltage van de accu. Dit is bijna altijd een veelvoud van 1.2V. Zwaardere machines kunnen een accu hebben van 14.4V, 18V of meer. Andere gangbare voltages zijn 3.6V, 7.2V en 10.8V en 12V.

Als je zo veel mogelijk wil kunnen doen met je boor, raad ik een boormachine aan met een accu van 14.4 of 18V. Wil je alleen schroeven en licht boren? Dan kun je een boormachine met een minder zware accu kopen.

Gebruiksduur/accu

De gebruiksduur van de accu van een boormachine wordt aangegeven in Ampère, afgekort totAh. Veel boormachines hebben een capaciteit van 1.5 tot 2 Ah. De zwaardere accu’s hebben 4 tot 5 Ah. Het voordeel van een zwaardere accu zijn dat je langer kunt doorwerken. De boor wordt daarentegen wel zwaarder en duurder.

Duurdere boormachines bieden doorgaans een gevarieerder toerental voor het gecontroleerd boren in verschillende materialen. Ga je een hele dag stevig klussen? Dan is het raadzaam hier rekening mee te houden.

Veiligheid

Professionele boormachines zijn uitgerust met een veiligheidsslipkoppeling. Als de boor vastslaat zorgt dit mechanisme ervoor dat de machine stopt met draaien. Dit verlengt de levensduur van het apparaat en het voorkomt blessures.

Voordat je gaat boren in vloeren of muren, controleer dan of er geen elektriciteits-, water- of gasleidingen zijn die je kunt raken. Raadpleeg de bouwtekeningen van je huis als je niet weet waar deze leidingen zitten. Als je de bouwtekeningen niet in bezit hebt, kun je bij een doe-het-zelf winkel of webshop een leidingzoeker kopen. Dit apparaat gebruik je voor het zoeken en volgen van leidingen.

Boorhouders

Ook de boorhouder is van belang voor de keuze van de boormachine of boorhamer. De verschillende boorhouders zijn vaak de tandkrans, snelspan of SDS-plus.

Bij tandkransboorhouders moet je telkens het boortje inspannen met een meegeleverd sleuteltje. Van de verschillende opties is deze het minst handig.

Tandkransboorhouders
Snelspan boorhouder

Met een snelspan boorhouder ben je in staat om zonder gereedschap snel een boortje in te spannen.

SDS-plus, wat staat voor "special direct system", is de meest professionele boorhouder. Ook deze boorhouder beschikt over een snelspansysteem. Met dit systeem klik je het gereedschap in de houder. Deze koppeling garandeert een betere vergrendeling van de boor in de machine, waardoor de boor met geen enkele mogelijkheid kan slippen. De meeste boorhamers zijn voorzien van dit systeem. Voor dit type boorhouder (SDS-Plus) heb je speciale boortjes nodig.

SDS - plus boorhouder

Extra's

Naast je boormachine zijn er nog een hoop extra’s die je kunt aanschaffen om het gebruik makkelijker te maken. Hier zijn een aantal handige extra’s op een rijtje:

  • Extra accu’s: wanneer je de boormachine veel gebruikt, is het raadzaam extra accu’s te kopen. Zo kun je altijd blijven doorwerken.
  • Koffer:voor het vervoeren van je boormachine en om alles geordend te houden, is een koffer erg handig.
  • Softgrip: Machines met softgrip hebben een handgreep van zacht kunststof in plaats van hard plastic. Dat is fijner als je de boormachine voor een langere tijd wilt gebruiken.
  • Koolstofborstelloze motor: De laatste jaren worden duurdere boormachines vaak uitgerust met een koolborstelloze of 'brushless' motor. Deze gaat een stuk langer mee.

Prijs

Bij de aanschaf van een boormachine voor consumentengebruik moet je denken aan prijzen tussen de 35 en 300 euro. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het vermogen, de mogelijkheden en de meegeleverde accessoires.

Boormachines tot 80 euro beschouwen we als relatief goedkoop. Dit is zeker niet altijd slechte kwaliteit, maar je levert hierbij wel in op kracht, uithoudingsvermogen en duurzaamheid.Ben je op zoek naar een echt goede boormachine? Denk dan aan prijzen van 150 euro of meer. En als je echt veel klust, overweeg dan om een accuboormachine uit het (semi-)professionele segment te kiezen. Die zijn er vanaf ongeveer 250 euro.

Conclusie

Bedenk dus voordat je een elektrische boormachine of boorhamer aanschaft goed hoe vaak je de boormachine zult gaan gebruiken.

Vaak gaan de duurdere apparaten nog steeds langer mee in het gebruik. Over het algemeen zijn deze ook beter uitgerust voor zwaardere klussen. Als je maar af en toe klust, om bijvoorbeeld een schilderij of kapstok op te hangen, dan voldoen de meer eenvoudige, elektrische boormachines. Ik hoop je hier voldoende mee te hebben geinformeerd. Veel klusplezier!