Broodbakmachine: koopgids en overzicht broodbakmachines

Door: redactie-besteproductnl | 20 februari 2013 16:14
Broodbakmachine
Vergelijk broodbakmachinesHet vergelijken van broodbakmachines en prijzen doe je vervolgens in onze handige broodbakmachine ranglijst.

# 1 Wat zijn de functies van een broodbakmachine?

Broodbakmachine: het woord is een simpele samenvoeging van zijn functies. Het enige dat je hoeft te doen, zijn de juiste ingrediënten aan de machine te ‘voeren’ om een brood te bakken. De eerste broodbakmachine kwam in 1986 op de markt in Japan. Pas ruim een decennium later werd het apparaat ook langzaam gemeengoed in de keukens van Westerse huishoudens. De meeste modellen broodbakmachines hebben meerdere functies en verschillende programma’s, waardoor je de mogelijkheid hebt om verschillende soorten broden te bakken.

Functies waar elke broodbakmachine in ieder geval over beschikt:

  • Brood bakken
  • Timer (hiermee kun je instellen wanneer de broodbakmachine moet starten. Handig, want zo heb je 's morgens altijd vers brood)

Optioneel zitten de volgende functies op een broodbakmachine:

  • Jam maken
  • Cake maken
  • Speciale formaten/broodjes
  • Glutenvrij bakprogramma
  • Kneden; rijzen
  • Regelbare korstkleur
  • Deeg maken
  • Kijkvenster

#2 Welke verschillende modellen broodbakmachines zijn er?

Broodmakers heb je in verschillende uitvoeringen, het grootste onderscheid zit hem in het bakblik, of de broodpan. Deze bepaalt namelijk welke vorm het brood uiteindelijk krijgt. Niet in alle gevallen is het bakblik uitneembaar, terwijl dit wel handig is voor het reinigen van de broodmachine.
Let bij het kopen van een broodbakmachine op de aanwezige functies. Voor het bakken van een simpel brood kun je volstaan met een instapmodel, voor wie dit keukenapparaat graag breder wil inzetten, zijn er exemplaren met veel meer functies verkrijgbaar. Er is een divers aantal fabrikanten dat broodbakmachines in hun assortiment voert. Moulinex, Philips, Bestron, DeLonghi, Electrolux en Tefal, zijn daar enkele voorbeelden van.

Hulp bij broodbakkenVeel mensen nog steeds denken dat brood zelf bakken een ingewikkelde klus is. Maar dat valt reuze mee. Als je nog twijfels hebt, dan kun je op internet veel informatie en recepten vinden. Er zijn sites waarop de te volgen procedure nog eens haarfijn uitgelegd wordt, en fora waar mensen met elkaar hun resultaten delen.

#3 Tips bij het kopen van een broodbakmachine

Hoeveel wil ik uitgeven aan een broodbakmachine?
De prijs van een broodbakmachine is gemiddeld zo’n honderd euro. Goedkopere modellen kunnen een prima smaakvol brood bakken, maar dan is het formaat vaak wel dat van een ‘broodje’. Het maximale broodgewicht schommelt tussen de vijf ons en ruim anderhalve kilo.

Moet ik altijd alle ingrediënten apart toevoegen? Als je geen zin hebt telkens alle ingrediënten los toe te voegen, zijn er ook kant en klare mixen beschikbaar die je in de broodmachine kunt doen. Zo kun je met de gekozen mix bepalen wat voor soort brood je gaat bakken. De kant-en-klaar mixen hebben vaak als voordeel dat het brood langer vers blijft.

Waar zet ik mijn broodbakmachine neer?
Als je op een gegeven moment de slag te pakken hebt en elke ochtend wilt genieten van je eigen versgebakken brood, krijgt de broodbakmachine natuurlijk een vaste stek in de keuken. Voor het rijzen van het brood is het van belang dat het apparaat niet op de tocht staat. Dus in de buurt van een raam dat vaak openstaat of naast de afzuigkap is geen goed idee.

Hoe lang duurt het voordat mijn brood gebakken is?
De baktijd van brood is afhankelijk van het soort en de ingrediënten. De baktijd kan variëren van 3 tot zo’n 13 uur.

#4 Een broodbakmachine online kopen?

Wil je online een broodbakmachine kopen?

Online broodbakmachine vergelijkenIn de ranglijst van BesteProduct kun je eenvoudig broodbakmachines vergelijken. Ook hebben wij voor jou een top vijf samengesteld, zodat je kunt zien met welke broodbakmachines zowel consumenten als de experts de beste broden bakken.

Bij het vergelijken van de prijzen is het natuurlijk altijd handig om de verzendkosten in de gaten te houden. Steeds meer webshops bieden een gratis verzending van je broodbakmachine aan. Dat kan behoorlijk schelen in de aanschafprijs.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van broodbakmachines een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, mail de redactie.