Volg ons op
Panasonic HX-WA20 Dual camera wit

Door ons getest
De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder. Ga je een actieve vakantie rond het water tegemoet, dan is de Panasonic HX-WA20 een toegevoegde waarde voor het vastleggen ...
Lees meer »


"Rood! Is dat wel wat de Panasonic HX-WA20 Dual camera?"

Experts 3,4 (2 testen) - Hmm. Misschien wel ooit geweest, maar in de huidige markt is de Panasonic HX-WA20 Dual camera geen topper meer. De HX-WA20 Dual camera is al wat langer op de markt, waardoor we de score hebben afgewaardeerd. Zo houden we de ranglijst met Camcorders en videocamera's actueel. De HX-WA20 Dual camera heeft mogelijk als originele score hoger meegedaan. Enige nuance daarbij is nog dat de score destijds indicatief was door het geringe aantal testen. Wij adviseren je de ranglijst Camcorders en videocamera's te vergelijken met actuelere producten.
Voordelen?
  • De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder
  • De beeldkwaliteit is onder normale omstandigheden ruim voldoende
Nadelen?
  • Geluidskwaliteit
  • Prestaties met minder licht
Getest door?
  • BesteProduct.nl ( 24-4-2012, Website )
  • Expertreviews.co.uk ( 28-5-2012, Website )
Expertscore

3,4
Experts (2)
"Waarom een score van 3,4 voor de Panasonic HX-WA20 Dual camera?"

De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt reviews van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is. De berekening voor de Panasonic HX-WA20 Dual camera is als volgt:

Aantal testen:
2
Genormeerde score:
6,4
Actualiteit van de testen:
53%
Actuele expertscore
3,4
Kwalificatie
Slecht
Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, beter dan gemiddeld
Voldoende, gemiddelde score
Matig, slechter dan gemiddeld
Slecht, of verouderd
Onbekend, geen score
Prijs/kwaliteit

Geen
Prijs/kwaliteit
"Is de Panasonic HX-WA20 Dual camera nu het beste product voor deze prijs?"

Daar kunnen we (nog) geen goed antwoord op geven. Van de Panasonic HX-WA20 Dual camera hebben we wel een expertscore, maar (nog) geen prijzen van webwinkels ontvangen. Het kan zijn dat van de Panasonic HX-WA20 Dual camera niet meer wordt verkocht of dat de HX-WA20 Dual camera zo nieuw is dat de Nederlandse webwinkels deze Camcorders en videocamera's nog niet aanbieden. Raadpleeg de expertscore om te controleren hoe recent de Panasonic HX-WA20 Dual camera is getest. Je kunt ook lezen wat gebruikers van de Panasonic HX-WA20 Dual camera vinden.

Actuele prijs:
Verwachte score:
3,4
Actuale score:
3,4
Afwijking:
0,00 %
Kwalificatie:
Geen

Zoals hierboven vermeld ontbreken er gegevens om de prijs/kwaliteit score te berekenen voor de Panasonic HX-WA20 Dual camera.

Alternatieven
Populair | Experts | Prijs/Kwaliteit | Gebruikers
Top 3 Panasonic camcorders en videocamera's
Panasonic HC-W570
v.a € 344,95
Gebruikers: -
Panasonic HC-V160
v.a € 159,00
Gebruikers: 8,8
Panasonic HC-VX870
v.a € 695,00
Gebruikers: -
Panasonic HC-V160
v.a € 159,00
Gebruikers: 8,8
Panasonic AG-AC8EJ
v.a € 1.293,60
Gebruikers: 8,7
Panasonic HC-X920
v.a € 723,95
Gebruikers: 8,4
Er is niet genoeg data van Camcorders en videocamera's van Panasonic voor een prijs / kwaliteitsanalyse. Check de ranglijst van Camcorders en videocamera's voor analyses van andere merken.
Panasonic HC-V770
v.a € 518,00
Experts: 8,1
Panasonic HC-WX970
v.a € 889,00
Experts: 7,9
Panasonic HC-VX870
v.a € 695,00
Experts: 7,7
Door Tobias Bos op

Panasonic HX-WA20: alleen leuk in het zwembad

Conclusie
De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder. Ga je een actieve vakantie rond het water tegemoet, dan is de Panasonic HX-WA20 een toegevoegde waarde voor het vastleggen van je vakantiemomenten. De beeldkwaliteit is onder normale omstandigheden ruim voldoende. In omstandigheden met minder licht, presteert de Panasonic HX-WA20 helaas minder goed. Ook het geluid dat de camcorder opneemt, is niet erg overtuigend. Nadat je de camera in het water hebt gebruikt, duurt het soms een paar minuten voordat je weer fatsoenlijke audio hebt.

Scores
Features / specificaties / opties
(15 %)
Bouwkwaliteit / design
(10 %)
Beeldkwaliteit
(35 %)
Geluidskwaliteit
(20 %)
Gebruikservaring
(10 %)
Prijs-kwaliteit
(10 %)
TOTAAL: 62 / 100
Video review: Panasonic HX-WA20

Features / specificaties / opties
Weging 15,00 %
De meest opmerkelijke feature van de WA20: hij is stof- en waterbestendig. Het toestel filmt probleemloos tot 3 meter onder water, zonder dat hij kapot gaat. Ga je de woestijn in, ook dan trotseert hij het opstuivende zand. Panasonic levert een kwastje mee, zodat je achtergebleven zandkorrels kunt wegvegen. De Panasonic HX-WA20 is vooral veelzijdig. Eigenlijk is het vooral een dual cam. Dat wil zeggen: fotograferen en filmen zitten binnen handbereik en gaat allebei even makkelijk. Hij maakt foto's van 16 megapixels en filmt in full-hd. Dat laatste kan op verschillende resoluties: 50i en 30p. Ook zit er een slow motion mode op, waarbij de camera 240 frames per seconde vastlegt. Dat gebeurt uiteraard in een lagere resolutie. Helaas heeft de Panasonic HX-WA20 geen groot zoombereik. Hij heeft slechts 5x optische zoom en daarnaast nog eens 15x Intelligent Zoom. Hierbij gaat de beeldkwaliteit helaas wel wat verloren. In de uiterste zoomstanden zorgt de beeldstabilisatie ervoor dat uitvergrote handbewegingen wat worden gecompenseerd, maar helaas werkt deze optie niet zo goed als op de duurdere camcorders van Panasonic.

Bouwkwaliteit / design
Weging 10,00 %
Qua bouw wijkt de Panasonic HX-WA20 wat af van de gemiddelde camcorder: hij heeft een lange hals, die tevens dient als handvat tijdens het filmen en fotograferen. Het witte design is modern en heeft blauwe accenten die het sportieve karakter van het apparaat benadrukken. De belangrijkste bedieningsknoppen zitten ter hoogte van de lens: de ontspanknop en de recordknop zitten naast elkaar binnen handbereik. Het 2,6 inch beeldschermpje is kantelbaar, waardoor filmen vanuit lastige hoeken een stuk makkelijker wordt. Onder de bedieningsknoppen zit een joystickje voor het navigeren door het menu. Dat werkt niet altijd even intuïtief. De bediening gaat zeker in het begin wat traag. Niet alle knoppen zitten binnen handbereik en dat zorgt ervoor dat je de camcorder veel moet draaien.

Beeldkwaliteit
Weging 35,00 %
De Panasonic HX-WA20 overtuigt niet. In gunstige omstandigheden, bijvoorbeeld bij daglicht, valt er weinig aan te merken op de beelden die de camcorder maakt. Je opnames zijn gewoon scherp en hebben een natuurgetrouwe kleurweergave. Film je 's nachts, dan treedt er beeldruis op en dat gaat ten koste van de rust in je beeld. Het apparaat kiest soms de verkeerde witbalans. In enkele gevallen kiest hij in omgevingen met kunstlicht bijvoorbeeld een veel te gele witbalans. Bij tegenlicht duurt het soms een paar seconde voordat het licht is aangepast op bijvoorbeeld een gezicht dat je close-up in beeld neemt. Als je 's avonds filmt, zie je dat de WA20 ook moeite heeft met lichtbronnen. Lantaarnpalen krijgen een rare lichtwaas en details gaan verloren. Gebruik je de Intelligent Zoom, dan is de kwaliteit helemaal dramatisch. Niet doen dus. Of in ieder geval zo min mogelijk. De WA20 filmt in verschillende resoluties. De Slow Motion Mode schiet 240 frames per seconde, maar daarnaast filmt hij standaard in full-hd. Dat kan in 50i of 30p. Wij adviseren de 30p, zeker als je actiemomenten wilt vastleggen en voor hoogwaarde kwaliteit gaat.

Geluidskwaliteit
Weging 20,00 %
Ook de geluidskwaliteit van de Panasonic HX-WA20 is niet denderend. Geluid wordt niet helder weergegeven en zeker nadat je de camera in het water hebt gebruikt, klinkt het geluid dof en treedt er verlies van volume op. Het duurt een paar minuten voordat je dan weer normaal geluid hebt. De WA20 heeft geen externe aansluitingen, dus het is niet mogelijk om een externe microfoon op het apparaat aan te sluiten.

Gebruikservaring
Weging 10,00 %
Na wat puzzelen, heb je de Panasonic HX-WA20 snel onder de knie. Helaas zitten niet alle knoppen binnen handbereik en is de bediening niet intuïtief. Het joystickje voor de bediening door het menu is weliswaar handig, maar omdat enkele andere knoppen achter het display zitten, moet je de camcorder vaak in je hand van positie veranderen om het apparaat optimaal te kunnen bedienen. Soms vergiste ik me ook bij de bediening en wilde ik de zoomknoppen gebruiken om door het menu te bladeren. Misschien is dat een kwestie van wennen. De camcorder is handmatig in te stellen, maar heeft ook een automatische stand. Met de IntelligentAuto stelt de camcorder zichzelf in. Dat wil zeggen: hij past de witbalans, het diafragma en de ISO aan op basis van de omgeving waarin je filmt.

Prijs-kwaliteit
Weging 10,00 %
De Panasonic HX-WA20 kost momenteel zo'n 270 euro en dat is niet veel voor wat je daar voor krijgt. Het is duidelijk dat de fabrikant met deze camcorder niet inzet op beeldkwaliteit, maar op de waterdichtheid van het toestel. Bij dat soort camera's gaat dat vaak ten koste van de kwaliteit. Het apparaat is een leuke gadget, maar voor iets meer geld koop je een Panasonic DMC-FT4. Die is behalve waterproof ook schokbestendig en heeft ingebouwde gps.
Foto's en/of video's van de Panasonic HX-WA20 Dual camera
Tobias Bos
Expert
Camcorders en videocamera's

OVER TOBIAS BOS
Als journalist heb ik altijd al een grote voorkeur gehad voor audiovisuele mediaproducties. De basis kreeg ik mee op de School voor Journalistiek, maar in de praktijk heb ik het vak in de jaren daarna geleerd en me steeds verder verdiept in fotografie. Voor tal van opdrachtgevers maak ik foto's. Van hippe feesten tot bedrijfsreportages. Ideale gelegenheden (want vaak matige lichtomstandigheden) om ook de testcamera's van BesteProduct.nl uit te proberen. Ben overigens gek op toestellen met hippe functies en uitgebreide mogelijkheden…

Camcorders en videocamera's

Kooptips

Samsung HMX-H300
Kooptip


Panasonic HDC-SD90
Kooptip


Panasonic HDC-SD60
Kooptip


UITLEG SCORES
Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar kan beter
Onvoldoende
Slecht
Online testen Panasonic HX-WA20 Dual camera
Expertreviews.co.uk
Cijfer:
8,0
Datum:
28-5-2012
Panasonic HX-WA20 HD Camcorder review »
Image quality isn't up there with the rest of Panasonic's camcorder range, but the HX-WA20 is a well-designed sports camera which is great for underwater footage.

BesteProduct.nl
Cijfer:
6,2
Datum:
24-4-2012
Panasonic HX-WA20: alleen leuk in het zwembad »
De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder. Ga je een actieve vakantie rond het water tegemoet, dan is de Panasonic HX-WA20 een toegevoegde waarde voor het vastleggen van je vakantiemomenten. De beeldkwaliteit is onder normale omstandigheden ruim voldoende. In omstandigheden met minder licht, presteert de Panasonic HX-WA20 helaas minder goed. Ook het geluid dat de camcorder opneemt, is niet erg overtuigend. Nadat je de camera in het water hebt gebruikt, duurt het soms een paar minuten voordat je weer fatsoenlijke audio hebt.

Prijs
De laagste prijzen van de Panasonic HX-WA20 Dual camera