Volg ons

Panasonic HX-WA20 Dual camera test

Panasonic HX-WA20 Dual camera test
De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder. Ga je een actieve vakantie rond het water tegemoet, dan is de Panasonic HX-WA20 een toegevoegde waarde voor het vastleggen van je vakantiemomenten. De beeldkwaliteit is onder normale omstandigheden ruim voldoende. In omstandigheden met minder licht, presteert de Panasonic HX-WA20 helaas minder goed. Ook het geluid dat de camcorder opneemt, is niet erg overtuigend. Nadat je de camera in het water hebt gebruikt, duurt het soms een paar minuten voordat je weer fatsoenlijke audio hebt.
Tobias Bos
Expert Camcorders en videocamera's
Lees de hele test
Voordelen
  • De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder
  • De beeldkwaliteit is onder normale omstandigheden ruim voldoende
Nadelen
  • Geluidskwaliteit
  • Prestaties met minder licht
-
Prijs / kwaliteit
We hebben geen actuele prijzen van de Panasonic HX-WA20 Dual camera en kunnen daarom geen prijs-kwaliteitsscore berekenen. Meestal omdat het prodct verouderd is en niet meer online verkrijgbaar. Bekijk actueel overzicht van Camcorders en videocamera's.
expertscore
1,9
laagste prijs
€ 0,00
prijs/kwaliteit
0,0

Onze test
Expertreview | op
6,2

Panasonic HX-WA20: alleen leuk in het zwembad

6 - Score Badge BesteProduct.nl

De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder. Ga je een actieve vakantie rond het water tegemoet, dan is de Panasonic HX-WA20 een toegevoegde waarde voor het vastleggen van je vakantiemomenten. De beeldkwaliteit is onder normale omstandigheden ruim voldoende. In omstandigheden met minder licht, presteert de Panasonic HX-WA20 helaas minder goed. Ook het geluid dat de camcorder opneemt, is niet erg overtuigend. Nadat je de camera in het water hebt gebruikt, duurt het soms een paar minuten voordat je weer fatsoenlijke audio hebt.

Als journalist heb ik altijd al een grote voorkeur gehad voor audiovisuele mediaproducties. De basis kreeg ik mee op de School voor Journalistiek, maar in de praktijk heb ik het vak in de jaren daarna geleerd en me steeds verder verdiept in fotografie. Voor tal van opdrachtgevers maak ik foto's. Van hippe feesten tot bedrijfsreportages. Ideale gelegenheden (want vaak matige lichtomstandigheden) om ook de testcamera's van BesteProduct.nl uit te proberen. Ben overigens gek op toestellen met hippe functies en uitgebreide mogelijkheden…
Tobias Bos
Utrecht • 41 reviews
Redacteur
6,0
Gebruikservaring
(Weging 10%)
Na wat puzzelen, heb je de Panasonic HX-WA20 snel onder de knie. Helaas zitten niet alle knoppen binnen handbereik en is de bediening niet intuïtief. Het joystickje voor de bediening door het menu is weliswaar handig, maar omdat enkele andere knoppen achter het display zitten, moet je de camcorder vaak in je hand van positie veranderen om het apparaat optimaal te kunnen bedienen. Soms vergiste ik me ook bij de bediening en wilde ik de zoomknoppen gebruiken om door het menu te bladeren. Misschien is dat een kwestie van wennen. De camcorder is handmatig in te stellen, maar heeft ook een automatische stand. Met de IntelligentAuto stelt de camcorder zichzelf in. Dat wil zeggen: hij past de witbalans, het diafragma en de ISO aan op basis van de omgeving waarin je filmt.
7,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
De meest opmerkelijke feature van de WA20: hij is stof- en waterbestendig. Het toestel filmt probleemloos tot 3 meter onder water, zonder dat hij kapot gaat. Ga je de woestijn in, ook dan trotseert hij het opstuivende zand. Panasonic levert een kwastje mee, zodat je achtergebleven zandkorrels kunt wegvegen. De Panasonic HX-WA20 is vooral veelzijdig. Eigenlijk is het vooral een dual cam. Dat wil zeggen: fotograferen en filmen zitten binnen handbereik en gaat allebei even makkelijk. Hij maakt foto's van 16 megapixels en filmt in full-hd. Dat laatste kan op verschillende resoluties: 50i en 30p. Ook zit er een slow motion mode op, waarbij de camera 240 frames per seconde vastlegt. Dat gebeurt uiteraard in een lagere resolutie. Helaas heeft de Panasonic HX-WA20 geen groot zoombereik. Hij heeft slechts 5x optische zoom en daarnaast nog eens 15x Intelligent Zoom. Hierbij gaat de beeldkwaliteit helaas wel wat verloren. In de uiterste zoomstanden zorgt de beeldstabilisatie ervoor dat uitvergrote handbewegingen wat worden gecompenseerd, maar helaas werkt deze optie niet zo goed als op de duurdere camcorders van Panasonic.
6,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
Qua bouw wijkt de Panasonic HX-WA20 wat af van de gemiddelde camcorder: hij heeft een lange hals, die tevens dient als handvat tijdens het filmen en fotograferen. Het witte design is modern en heeft blauwe accenten die het sportieve karakter van het apparaat benadrukken. De belangrijkste bedieningsknoppen zitten ter hoogte van de lens: de ontspanknop en de recordknop zitten naast elkaar binnen handbereik. Het 2,6 inch beeldschermpje is kantelbaar, waardoor filmen vanuit lastige hoeken een stuk makkelijker wordt. Onder de bedieningsknoppen zit een joystickje voor het navigeren door het menu. Dat werkt niet altijd even intuïtief. De bediening gaat zeker in het begin wat traag. Niet alle knoppen zitten binnen handbereik en dat zorgt ervoor dat je de camcorder veel moet draaien.
6,0
Beeldkwaliteit
(Weging 35%)
De Panasonic HX-WA20 overtuigt niet. In gunstige omstandigheden, bijvoorbeeld bij daglicht, valt er weinig aan te merken op de beelden die de camcorder maakt. Je opnames zijn gewoon scherp en hebben een natuurgetrouwe kleurweergave. Film je 's nachts, dan treedt er beeldruis op en dat gaat ten koste van de rust in je beeld. Het apparaat kiest soms de verkeerde witbalans. In enkele gevallen kiest hij in omgevingen met kunstlicht bijvoorbeeld een veel te gele witbalans. Bij tegenlicht duurt het soms een paar seconde voordat het licht is aangepast op bijvoorbeeld een gezicht dat je close-up in beeld neemt. Als je 's avonds filmt, zie je dat de WA20 ook moeite heeft met lichtbronnen. Lantaarnpalen krijgen een rare lichtwaas en details gaan verloren. Gebruik je de Intelligent Zoom, dan is de kwaliteit helemaal dramatisch. Niet doen dus. Of in ieder geval zo min mogelijk. De WA20 filmt in verschillende resoluties. De Slow Motion Mode schiet 240 frames per seconde, maar daarnaast filmt hij standaard in full-hd. Dat kan in 50i of 30p. Wij adviseren de 30p, zeker als je actiemomenten wilt vastleggen en voor hoogwaarde kwaliteit gaat.
5,0
Geluidskwaliteit
(Weging 20%)
Ook de geluidskwaliteit van de Panasonic HX-WA20 is niet denderend. Geluid wordt niet helder weergegeven en zeker nadat je de camera in het water hebt gebruikt, klinkt het geluid dof en treedt er verlies van volume op. Het duurt een paar minuten voordat je dan weer normaal geluid hebt. De WA20 heeft geen externe aansluitingen, dus het is niet mogelijk om een externe microfoon op het apparaat aan te sluiten.
8,0
Prijs
(Weging 10%)
De Panasonic HX-WA20 kost momenteel zo'n 270 euro en dat is niet veel voor wat je daar voor krijgt. Het is duidelijk dat de fabrikant met deze camcorder niet inzet op beeldkwaliteit, maar op de waterdichtheid van het toestel. Bij dat soort camera's gaat dat vaak ten koste van de kwaliteit. Het apparaat is een leuke gadget, maar voor iets meer geld koop je een Panasonic DMC-FT4. Die is behalve waterproof ook schokbestendig en heeft ingebouwde gps.

6,2
Eindscore test
Panasonic HX-WA20 Dual camera
Video's gemaakt tijdens het testen

Website testen
Wat vonden andere testers van de Panasonic HX-WA20 Dual camera
Panasonic HX-WA20 HD Camcorder review
8,0
28-5-2012

Image quality isn't up there with the rest of Panasonic's camcorder range, but the HX-WA20 is a well-designed sports camera which is great for underwater footage.

Expertreviews.co.uk
Magazine testen
Nog geen testen in magazines gevonden.

Hoe wij de expertscore berekenen
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Panasonic HX-WA20 Dual camera
Aantal testen:
2
Genormeerde score:
6,4
Actualiteit van de testen
29 %
Actuele expertscore
1,9