Volg ons op
Panasonic Lumix DMC-TZ40 zwart

Door ons getest
Het ontbreekt de Panasonic DMC-TZ40 aan niets. Dat wil zeggen: hij heeft handmatige programmastanden en heeft bovendien bijna alle moderniteiten in huis die een moderne compactcame ...
Lees meer »


"Rood! Is dat wel wat de Panasonic Lumix DMC-TZ40?"

Experts 5,6 (12 testen) - Hmm. Misschien wel ooit geweest, maar in de huidige markt is de Panasonic Lumix DMC-TZ40 geen topper meer. De Lumix DMC-TZ40 is al wat langer op de markt, waardoor we de score hebben afgewaardeerd. Zo houden we de ranglijst met Digitale Camera's actueel. De Lumix DMC-TZ40 heeft mogelijk als originele score hoger meegedaan. Dat kun je hieronder lezen. Wij adviseren je de ranglijst Digitale Camera's te raadplegen om de Lumix DMC-TZ40 te vergelijken met actuelere producten.
Voordelen?
 • Beeldkwaliteit
 • Bedieningsgemak
 • Compleet
 • Constructiekwaliteit
 • Geweldige zoom
 • Zeer krachtige beeldstabilisatie
 • WiFi en NFC connectiviteit
Nadelen?
 • Geen RAW-mode
 • Geen hoogvlieger in donkere omgevingen
 • Knoppen zijn klein
 • Touchscreen icoontjes zijn klein
 • Lading van de batterij in het toestel
 • Veel beeldruis bij weinig licht
Getest door?
 • Test-Aankoop ( 1-7-2013, Magazine )
 • Consumentengids ( 1-7-2013, Magazine )
 • BesteProduct.nl ( 6-3-2013, Website )
 • TrustedReviews.com ( 14-4-2013, Website )
 • T3 ( 1-6-2013, Magazine )
 • Computer Active ( 1-7-2013, Magazine )
 • Pocket-lint.com ( 13-3-2013, Website )
 • TechRadar.com ( 4-4-2013, Website )
 • What Digital Camera ( 1-5-2013, Magazine )
 • Expertreviews.co.uk ( 26-4-2013, Website )
 • DigitalVersus.com ( 14-5-2013, Website )
 • Computer Shopper ( 1-8-2013, Magazine )
Expertscore

5,6
Experts (12)
"Waarom een score van 5,6 voor de Panasonic Lumix DMC-TZ40?"

De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt reviews van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is. De berekening voor de Panasonic Lumix DMC-TZ40 is als volgt:

Aantal testen:
12
Genormeerde score:
7,8
Actualiteit van de testen:
72%
Actuele expertscore
5,6
Kwalificatie
Slecht
Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, beter dan gemiddeld
Voldoende, gemiddelde score
Matig, slechter dan gemiddeld
Slecht, of verouderd
Onbekend, geen score
Prijs/kwaliteit

Nee
Prijs/kwaliteit
"Is de Panasonic Lumix DMC-TZ40 nu het beste product voor deze prijs?"

Je kunt inderdaad beter een ander product overwegen dan de Panasonic Lumix DMC-TZ40. In vergelijking met andere producten scoort de Lumix DMC-TZ40 slecht. Let wel, dat komt ook omdat de Lumix DMC-TZ40 al wat langer op de markt is en de BesteProductScore is afgewaardeerd. Gebruik de ranglijst van Digitale Camera's ter oriëntatie.

Actuele prijs:
Verwachte score:
6,7
Actuale score:
5,6
Afwijking:
-16,76 %
Kwalificatie:
Nee

De actuele score van experts voor de Panasonic Lumix DMC-TZ40 ligt veel lager dan je zou mogen verwachten op basis van de prijs. Dit kan ook met de leeftijd van het product te maken hebben.

Alternatieven
Populair | Experts | Prijs/Kwaliteit | Gebruikers
Top 3 Panasonic digitale camera's
Panasonic Lumix DMC-FT5
v.a € 277,00
Gebruikers: 4,6
Panasonic Lumix DMC-TZ57
v.a € 197,10
Gebruikers: -
Panasonic Lumix DMC-TZ70
v.a € 330,00
Gebruikers: -
Panasonic Lumix DMC-LX100
v.a € 669,00
Gebruikers: 9,8
Panasonic DMC-FZ200
v.a € 349,00
Gebruikers: 9,0
Panasonic Lumix DMC FZ 1000
v.a € 735,00
Gebruikers: 8,9
Er is niet genoeg data van Digitale Camera's van Panasonic voor een prijs / kwaliteitsanalyse. Check de ranglijst van Digitale Camera's voor analyses van andere merken.
Panasonic Lumix DMC-FZ300
v.a € 599,00
Experts: 8,5
Panasonic Lumix DMC FZ 1000
v.a € 735,00
Experts: 8,3
Panasonic Lumix DMC-LX100
v.a € 669,00
Experts: 7,4
Door Tobias Bos op

Panasonic DMC-TZ40 heeft alles in één, maar geen alleskunner

Conclusie
Het ontbreekt de Panasonic DMC-TZ40 aan niets. Dat wil zeggen: hij heeft handmatige programmastanden en heeft bovendien bijna alle moderniteiten in huis die een moderne compactcamera anno 2013 aan boord kan hebben. De beeldkwaliteit is daarbij ook ruim voldoende in de meeste situaties.De Panasonic DMC-TZ40 is echter wel prijzig. In dezelfde prijsklasse zijn er betere toestellen verkrijgbaar, voor minder koop je zelfs soortgelijke apparaten. Bovendien: de high end compactcamera is geen hoogvlieger in donkere omgevingen wanneer je fotografeert op hogere ISO-waarden zonder flits. Overweeg je toch een superzoomcamera? Denk dan eens aan z'n oudere broertje, de Panasonic DMC-TZ30.

Scores
Features / specificaties / opties
(15 %)
Bouwkwaliteit / design
(10 %)
Beeldkwaliteit
(40 %)
Gebruikservaring
(25 %)
Prijs-kwaliteit
(10 %)
TOTAAL: 74 / 100
Video review: Panasonic DMC-TZ40

Features / specificaties / opties
Weging 15,00 %
Het mag bij de Panasonic DMC-TZ40 bijna aan niets ontbreken, met een overtuigend bereik van 24 tot 480 millimeter (20x optische zoom), verscheidene handmatige programmastanden, creatieve filters en een indrukwekkende filmfunctie. In de hoogste resolutie neemt het apparaat filmpjes op in full-hd met maar liefst 50 frames per seconde. De high end compactcamera beschikt daarnaast ook over een paar kekke features. Het meest bijzondere is Near Field Communication (NFC), een contactloze communicatiemethode waarmee je je foto's en video's naar andere NFC-apparaten verstuurt. Het is een techniek die we niet eerder tegenkwamen, maar die door Panasonic gebruikt wordt op hun nieuwste modellen. Handig? Ja, al wordt NFC nog maar mondjesmaat gebruikt. De vraag is dus of je daar op dit moment wat aan hebt. Ook handig is de GPS, waarmee het toestel de locatie registreert van je foto. Via fotobewerkingssoftware zoals Picasa kun je op die manier gemakkelijk je fotoreportage letterlijk in kaart brengen.

Bouwkwaliteit / design
Weging 10,00 %
De Panasonic DMC-TZ40 is de opvolger van de Panasonic DMC-TZ30 en kent een paar subtiele veranderingen in het design. Zo is het irritante schuifknopje van de Panasonic DMC-TZ30 voor de previewmodus op de TZ40 verdwenen. Hoewel de camera over veel opties beschikt, is de vorm nog indrukwekkend compact. Op de achterkant zit een 3 inch touchscreen, dat een stuk prettiger werkt dan z'n voorganger. Het touchscreen gebruik je door je eigen focuspunt te bepalen, voor het maken van bijvoorbeeld een foto of tijdens het doorbladeren van je foto's. Het schermpje werkt weliswaar niet zo soepel als het touchscreen van een smartphone, maar voor wat simpele handelingen werkt het prima. Werk je liever met knoppen? Dan gebruik je het bedieningspaneel aan de zijkant van het schermpje.

Beeldkwaliteit
Weging 40,00 %
De travelzoomcamera's van Panasonic hebben in het verleden aangetoond kwalitatief goede foto's te kunnen maken. Bij de TZ40 is dat in de meeste gevallen niet anders. Toch laat het apparaat in situaties waarbij er minder licht is wat steken vallen. De ISO-prestaties zijn op z'n zachtst gezegd vanaf ISO 1600 niet indrukwekkend te noemen. Hoewel de kleuren redelijk natuurgetrouw blijven, verliezen tafereeltjes toch hun scherpte. De macro-functie van het toestel maakt niet veel indruk. Houd de lens volledig uitgezoomd, dan lukt het om snel en accuraat te focussen, maar bij een ingezoomde lens wordt dat een stuk lastiger. Met een diafragma van f/3.3-6.4 lukt het ook niet makkelijk om het bokeh-effect (scherpe voorgrond, onscherpe achtergrond) in je foto's te krijgen. De videofunctie is in combinatie met 20x optische zoom en 40x Intelligent Zoom best interessant. Doordat de TZ40 een sterke beeldstabilisatie heeft, krijg je zonder al te veel moeite stabiel beeld. In de hoogste resolutie filmt hij met 50 frames per seconde, wat zorgt voor heel vloeiend beeld.

Gebruikservaring
Weging 25,00 %
Qua bediening is de Panasonic DMC-TZ40 best prettig. De knoppen zitten op logische plekken en het irritante schuifknopje van de Panasonic DMC-TZ30 is op zijn opvolger vervangen door een previewknop. Het touchscreen werkt meestal soepel, al is het niet te vergelijken met de aanraakgevoeligheid van een touchscreen. Vind je de bediening via het touchscreen niet handig? Dan gebruik je de knoppen naast het schermpje. Om te switchen tussen de programmastanden, gebruik je het draaiwieltje bovenop. Je hebt keuze uit tien verschillende standen, variërend van handmatige sluitertijd en diafragma, tot panorama en de creatieve filters. Die laatste zijn wel grappig, maar niet heel bijzonder. Zo leg je bijvoorbeeld een sepia-filter over je foto's, of kies je voor een expressieve uitdrukking. Het meest opmerkelijke aan de TZ40 is de zeer krachtige beeldstabilisatie. Deze komt met name van pas in de uiterste zoomstanden. Een beetje geoefende hand kan redelijk stabiel filmen, doordat het apparaat je handbewegingen compenseert.

Prijs-kwaliteit
Weging 10,00 %
De Panasonic DMC-TZ40 heeft een adviesprijs van 379 euro. Daarvoor krijg je een complete camera, met alles qua techniek waar een reizende fotograaf naar op zoek is. Toch is dat een hoog prijskaartje voor een dergelijk toestel en dat maakt 'm minder interessant. Verstandiger is om zijn voorganger, de Panasonic DMC-TZ30 te overwegen. Deze heeft weliswaar geen Near Field Communication (NFC), maar de vraag is of je dat überhaupt gebruikt. De iets verouderde Canon PowerShot SX40 HS heeft ook een groot zoombereik en qua beeldkwaliteit is die ook zeker de moeite waard.
Foto's en/of video's van de Panasonic Lumix DMC-TZ40
72157632931018106
Tobias Bos
Expert
Digitale Camera's

OVER TOBIAS BOS
Als journalist heb ik altijd al een grote voorkeur gehad voor audiovisuele mediaproducties. De basis kreeg ik mee op de School voor Journalistiek, maar in de praktijk heb ik het vak in de jaren daarna geleerd en me steeds verder verdiept in fotografie. Voor tal van opdrachtgevers maak ik foto's. Van hippe feesten tot bedrijfsreportages. Ideale gelegenheden (want vaak matige lichtomstandigheden) om ook de testcamera's van BesteProduct.nl uit te proberen. Ben overigens gek op toestellen met hippe functies en uitgebreide mogelijkheden…

Digitale Camera's

Kooptips

Nikon CoolPix L27
Kooptip


Casio Exilim EX-ZR200
Kooptip


Canon PowerShot SX40 HS
Kooptip


Sony Cyber-shot DSC-WX5
Kooptip


Samsung EX2F
Kooptip


Panasonic Lumix DMC-XS1
Kooptip


Nikon CoolPix S31
Kooptip


Panasonic Lumix DMC-SZ7
Kooptip


Casio Exilim EX-ZR20
Kooptip


UITLEG SCORES
Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar kan beter
Onvoldoende
Slecht
Online testen Panasonic Lumix DMC-TZ40
Pocket-lint.com
Cijfer:
9,0
Datum:
13-3-2013
Panasonic Lumix DMC-TZ40 review »
We've always had a soft spot for the TZ-series, and the TZ40 has just made that a little bit softer. We don't feel that the push to an 18-megapixel resolution was necessary, but that doesn't stop the TZ40's combination of 20x optical zoom, excellent image stabilisation system and Venus processing engine from opening up a world of image potential. We've snapped close-up, from afar, in all manner of conditions and, despite some quibbles when viewed at absolute scale, the overall sense is that pictures are great.

TechRadar.com
Cijfer:
9,0
Datum:
4-4-2013
Panasonic TZ40 review »
Like with the Panasonic TZ35, Panasonic has made some small, but useful, changes to the Panasonic TZ40 that elevate it above its predecessor. Although it's a little more expensive than the Panasonic TZ35, those extras will no doubt appeal to a good number of people.

TrustedReviews.com
Cijfer:
8,0
Datum:
14-4-2013
Panasonic Lumix TZ40 review »
The Panasonic Lumix TZ40 arrives at the same retail price as the TZ30 at launch. When you consider the added functionality – namely the connectivity features – as well as the all-round improvements to the specification, you have to say that then TZ40 is an attractive proposition.

Expertreviews.co.uk
Cijfer:
10,0
Datum:
26-4-2013
Panasonic Lumic DMC-TZ40 review »
Image quality isn't perfect, but tons of useful features add up to a superb all-rounder.

DigitalVersus.com
Cijfer:
10,0
Datum:
14-5-2013
Panasonic Lumix TZ40 »
The Panasonic Lumix TZ40 isn't the best in terms of pure picture quality. However, with Wi-Fi, GPS, a high-res touchscreen, an effective design and layout, a great stabilisation system and even a digital zoom that's not entirely catastrophic, this camera is a feature-rich, versatile and balanced superzoom for intrepid travellers, tech-fans and roving point-and-shooters looking for a pocket camera. We definitely haven't heard the last of Panasonic's TZ range!

BesteProduct.nl
Cijfer:
7,5
Datum:
6-3-2013
Panasonic DMC-TZ40 heeft alles in één, maar geen alleskunner »
Het ontbreekt de Panasonic DMC-TZ40 aan niets. Dat wil zeggen: hij heeft handmatige programmastanden en heeft bovendien bijna alle moderniteiten in huis die een moderne compactcamera anno 2013 aan boord kan hebben. De beeldkwaliteit is daarbij ook ruim voldoende in de meeste situaties.De Panasonic DMC-TZ40 is echter wel prijzig. In dezelfde prijsklasse zijn er betere toestellen verkrijgbaar, voor minder koop je zelfs soortgelijke apparaten. Bovendien: de high end compactcamera is geen hoogvlieger in donkere omgevingen wanneer je fotografeert op hogere ISO-waarden zonder flits. Overweeg je toch een superzoomcamera? Denk dan eens aan z'n oudere broertje, de Panasonic DMC-TZ30.

Prijs
De laagste prijzen van de Panasonic Lumix DMC-TZ40
Verkrijgbare uitvoeringen en/of modellen
De Panasonic Lumix DMC-TZ40 is verkrijgbaar in de volgende uitvoeringen
Deze pagina
Alternatieve uitvoeringen