Volg ons

Sony PRS-T1 review

-
prijs/kwaliteit
7,4
experts (10)
8,3
gebruikers (256)
  • Scherm technologie: e ink pearl
  • Touchscreen: Ja
  • Formaat scherm: 6 inch
Bekijk de specificaties

Gemiddelde score gebruikers

8,3

gebruikers (256)
Inmiddels hebben 256 gebruikers hun mening gedeeld over de PRS-T1 van Sony en is het cijfer gemiddeld genomen een (ruim) voldoende. Eventuele aandachtspunten voor de PRS-T1 vind je in de reviews hieronder.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl

Reviews van de Sony PRS-T1

Toon:
7,0
M. Mensink
26-7-2015

Ik heb deze reader ook een jaar of 3. Hij doet het nog steeds prima, hoewel de mogelijkheden beperkt zijn. Ook het aparte lampje dat altijd de verkeerde kant op lijkt te schijnen is niet prettig. Maar 3 jaar geleden deed je het er mee. De ontwikkelingen gingen door en na 3 jaar is het misschien toch tijd voor een moderne exemplaar. Maar ja, de PRS-T1 doet het nog...

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

5,3
Latesi
25-7-2015

Ik heb deze ereader nu 3 jaar. Ik was in het begin heel enthousiast. Het was mijn eerste ereader dus nog geen vergelijk. Hoesje met lampje erbij gekocht. Eerste jaar ging prima. Wel problemen met wifi verbinden en het erop zetten van boeken maar als het er dan op stond ging het lezen prima. Na een jaar ging hij af en toe haperen, beeld flikkerde af en toe, hij reageerde niet of traag en op een gegeven moment liep hij helemaal vast. Gereset en daarna ging het weer even. Maar na verloop van tijd liep hij toch weer elke keer vast, opladen ging moeilijk. En nu elke keer na opladen doet hij weer moeilijk. Ik ben er klaar mee. Ik ga een andere kopen. De tijd is nu verder dus ik verwacht dat de ereaders van nu ook weer verbeteringen hebben zoals beter beeldscherm en ook de verlichting in de ereaders lijken me aangenamer dan het losse lampje er boven.

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

3,3
Boedie29
15-2-2015

Hallo,

Ik heb dit apparaat nu 2 jaar.
Veel mensen zijn positief over dit apparaat, helaas deel ik dat niet.
De opties zijn wat onzinnig, verbinding via wifi of bluetooth is mogelijk, maar je kunt er verder niets mee, geen bestanden overzenden, internetten, mail ophalen. Doe je dit wel dan crasht het apparaat. Dus mogelijk maar onbruikbaar.

Boeken op de reader krijgen is heel moeilijk. Ik moet de reader dan eerst resetten, de computer aanzetten en op het juiste moment de usb inpluggen en met veel geluk krijg ik dan contact. Vaak moet ik dit wel 5x proberen voor ik contact heb en als ik dan eindelijk boeken overzet crasht het programma vaak ook weer.

Opladen moet via de computer en dat lukt me vaak ook niet. Dan staat de computer dagen aan en is hij nog niet opgeladen. Sinds een maand laadt hij helemaal niet meer op en als ik dan een boek wil lezen is het met kabel aan de computer.

Kortom, zonde van je geld.

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

6,0
BorreDuas2
25-10-2013

Nu ongeveer twee jaar in gebruik. Batterij raakt steeds sneller leeg, nu ongeveer 10 minuten lezen na volledig opladen. Op een mail naar Sony wat ik nu kan doen om de bruikbaarheid te verbeteren (bijvoorbeeld repareren) is gereageerd met de standaard mededeling dat de vraag is ontvangen en dat "spoedig" zal worden geantwoord. Dit is inmiddels twee weken geleden; een slak loopt sneller.

Slechte after sales lijkt trouwens standaard te zijn bij Sony. Een probleem met een defecte receiver werd pas opgelost nadat ik de CEO van Sony een klachtenbrief had gestuurd.

Dit was dud het laatste Sony produkt voor mij.

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

8,0
Omilies
11-8-2013

N geweldige ereader, maar omdat ik toch veel op bed lees mis ik 'n ingebouwd lampje.
Bij de nieuwe ereaders die er aan komen plaatsen ze wederom geen lampje, daarom heb ik gisteren besloten om van Sony af te stappen en voor de KoboGlo te gaan.

Ik vind dit echt n gemiste kans van Sony.

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

8,3
chipata90
5-4-2013

goed leesbaar, lettergrootte makkelijk aan te passen , zuinige batterij, handzaam en licht

een probleem met een deels onleesbaar beeldscherm werd vlot opgelost door het apparaat op te sturen naar tech repair

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

9,7
esther161068
15-12-2012

Heerlijk apparaat! Letters kun je groter instellen. Jammer vind ik dat er geen klokje of iets dergelijks op zit.
Ik heb het mapje met lampje er bij besteld en dit werkte ideaal...Ik heb de laatste tijd het probleem dat het lampje niet meer zo fel schijnt. Met als gevolg dat ik toch nog een andere lamp er bij aan moet maken. Iemand die weet hoe ik dit op kan lossen?

- - -

In bezit: half jaar
Via Kieskeurig.nl

6,0
Koffie1
13-12-2012

Een mooie reader, goed leesbaar. De software is
echter om te huilen. Absolute afrader of er moet
software opgezet worden

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
rachellee32
4-11-2012

Sinds ik deze e-reader heb, lees ik geen geschreven boeken meer. Deze e-reader is echt een aanrader. De e-reader is erg makkelijk in gebruik en weegt bijna niets. En wat heel erg belangrijk is, je kunt blijven lezen zonder last van je ogen te krijgen.
Om het lezen nog makkelijker te maken raad ik u aan om een beschermhoesje erbij te kopen, (hoeft niet eens van sony zelf te zijn) zowel voor de bescherming maar ook voor de handigheid ivm het vasthouden.

Echt een top product!!!

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

8,7
panneke
24-10-2012

Ik ben zeer tevreden over deze ereader.
Voordelen: De batterij blijft meer dan een maand opgeladen, ook bij dagelijks gebruik. Leest prima in het zonlicht. Ligt goed in de hand en is niet vermoeiend aan de ogen.
Nadelen: als het begint te schemeren, heb je sneller extra kunstlicht nodig dan met een echt boek. Het menu had iets beter/logischer opgebouwd kunnen worden. De hoezen van Sony vind ik niet mooi en te duur, ik heb er een van Gecko besteld voor 25 euro en die voldoet prima.
De bijgeleverde software heb ik nooit geïnstalleerd na het lezen van een aantal reviews, ik heb onmiddellijk Calibre gebruikt, een zeer gebruiksvriendelijk en gratis te downloaden programma.

- - -

In bezit: kwartaal
Via Kieskeurig.nl

9,3
liesebees
16-10-2012

ik was toevallig in NY de week dat de nieuwe sony e-reader uitkwam en heb hem direct gekocht. Zalig toestel!
resolutie is zeer goed, touch screen werkt goed, alhoewel soms een tikkeltje gevoelig.
Batterij gaat lang mee en laadt snel op.
lichtgewicht, wat voor mij zeer belangrijk is. Koop wel zeker de beschermhoes er bij, want de eigenlijke behuizing lijkt me zeer kwetsbaar (hoewel ik er niet echt over kan oordelen want hij zit altijd in zijn omhulsel).
prijskwaliteit zeker de moeite!

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

7,0
andre van hooidonk
15-9-2012

prettig om boeken te lezen met deze reader, maar er zijn wel kanttekeningen:
- hij onthoudt maar één boek, die waar je het laatst in hebt gelezen. Zelf lees ik verschillende boeken tegelijk
- het touchscreen is veel te gevoelig. inderdaad een vlieg zorgt al voor een pagina-omslag
- plots zat alles muurvast. niets werkte nog. opladen niet mogelijk. opgestuurd en na 3 weken teruggekregen. probleem opgelost, maar wel lastig
- per ongeluk laten vallen. een klein stukje maar en hij viel op tapijt, terwijl ie in z'n hoesje zat. sinds die tijd blijft een deel van een oude pagina staan en is niet weg te krijgen. opgestuurd en wachten nu op de reparatie.

- - -

In bezit: half jaar
Via Kieskeurig.nl

9,3
FS2012
14-9-2012

Fijn scherm. Goede bediening. Ook in fel zonlicht. Prettiger dan het witte papieren scherm.De meegeleverde synchronisatiesoftware is een ramp. Calibre is veel beter (kan je ook PFD naar e-pub mee converteren voor het kunnen aanpassen van het lettertype).
Ik heb de luxe hoes met het lampje erbij gekocht voor op de camping en de batterij doet het nog steeds. En ik heb er al veel boeken mee gelezen.
Vergeleken met de PRS-T2 is het fijn dat de PRS-T1 een MP3speler heeft met een erg goede geluidskwaliteit. Het nut van Facebook op een zwart-wit scherm zie ik niet zo.
Verder heb ik geen problemen met de gladde rand. De PRS-T2 heeft een matte, die al snel vieze glimmende plekken geeft.
Kortom vergeleken met de PRS-T2 vind ik deze voorganger een fijner apparaat, waarmee je al dan niet met muziek snel in een boek kunt duiken.

- - -

In bezit: kwartaal
Via Kieskeurig.nl

8,3
Auke Pol
23-8-2012

Ik heb deze e-reader voor de vakantie gekocht en is me goed bevallen. De tekst is uitstekend leesbaar, terwijl de het apparaat weinig hoeft te worden opgeladen.
Een minpuntje is de leesbaarheid van pdf-jes. Deze zijn slecht te vergroten en de snelheid en leesbaarheid neemt af.
Ook is de software om e-books op de e-reader te zetten niet echt het toppunt van vernuft. Het is onduidelijk wat er gebeurt en de lay-out is niet praktisch. Zeker niet te vergelijken met Itunes.
Zeker geen spijt gehad van de aanschaf en een aanrader voor iedereen die geen kilo's aan boeken meer mee wil slepen tijdens de vakantie.

- - -

In bezit: kwartaal
Via Kieskeurig.nl

8,0
Flejo
20-8-2012

Gekozen voor deze reader omdat iemand in mijn familie precies zo'n apparaat in bezit had en deze goed beviel. Ben zeer tevreden over het apparaat. Helder scherm, scherpe letters. Dat het scherm niet wit is zorgt ervoor dat het er meer uit ziet als echt papier vind ik een voordeel. Touchscreen werkt erg goed zonder vingerafdrukken op het scherm achter te laten. Maar de meeste functies zijn ook met knoppen te bedienen. Bediening is eenvoudig en rechttoe rechtaan. Batterij gaat enorm lang mee (meer dan 50 uur). Wel jammer dat er geen netsnoer lader bij zit (wel een USB lader om via de computer op te laden). Op internet zijn eenvoudig goedkopere laders te vinden dan die van 30 euro van Sony. Heb er het bijbehorende hoesjes (50 euro, tsjakka) met LED lampje bijgekocht. Heeft het apparaat ook nog nadelen? Ja, één. De bijbehorende Sony Reader PC software is een draak. Als je dacht dat iTunes het absolute ICT dieptepunt was, dan heb je Sony Reader PC nog niet gebruikt. Het pakket is on-voor-stel-baar traag, niet intuïtief en de functies zijn zeer beperkt. De oplossing is simpel: installeer het gratis Calibre.

- - -

In bezit: kwartaal
Via Kieskeurig.nl

7,7
gblok
15-8-2012

Pluspunten:
- Eenvoudige bediening
- Er kunnen heel veel boeken op.
- Scherm is goed leesbaar; achtergrond is niet spierwit, maar iets grijzig.
- Via PC kopieer je gewoon je boeken er op of via een ander (gratis) programma, zoals Calibre.

Minpunten:
- Laden via een standaard USB lader en bijgeleverde USB kabel werkt niet. Het moet via de PC en de bijgeleverde kabel, of blijkbaar via een speciale lader van Sony. Dit is dus niet zo fijn wanneer je op vakantie bent en je hebt geen PC bij je of die speciale lader. Je zit dan halverwege met een lege E-reader.
- Op vakantie slaat het apparaat spontaan een bladzijde om wanneer er kleine insecten op het scherm landen en er op rond kruipen.
- Een lijstje met laatst gelezen boeken ontbreekt. Alleen het laatst gelezen boek wordt getoond. Een eerder afgebroekn boek moet je dis opnieuw uit je lijst gaan zoeken. Hij houdt wel bij waar je was gebleven.
- Een klokje, om te zien hoe laat het is, zou wel prettig zijn.

- - -

In bezit: kwartaal
Via Kieskeurig.nl

8,7
mamaantje
7-8-2012

Geweldig apparaat. Bediening is heel intuïtief, enige minpuntje voor mij is dat ik soms per ongeluk het scherm verkeerd aanraak bij omslaan en dan gelijk het woordenboek zie; maar dat is een kwestie van wennen.
Ik had hiervoor een prs-650, maar dit scherm is veel scherper en er is veel minder last van reflectie. Met deze reader geen last van reflectie, heb er wel een hoesje omheen. Overige mogelijkheden een 7 gescoord, maar ik wil ook eigenlijk niets extra's. Ik wil een boek kunnen lezen, anders pak ik wel een apparaat dat er voor gemaakt is. Voor mij is dit apparaat een absolute aanrader.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Frank_67
5-8-2012

Had hiervoor de PRS 300. Deze is sneller, heeft wifi, helderder scherm, uitbreidbaar geheugen en is te jailbreaken [android]. Absoluut geen spijt.
Het bijgeleverde programma van Sony is waardeloos. Calibre is veel makkelijker om je bibliotheek te beheren.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Vi
5-8-2012

Witte gekocht om geen erg in kleur afstekende rand rond scherm te hebben. Geen last van reflectie van de glimmende rand. Zeer tevreden over deze reader: makkelijk te bedienen, scherm goed te lezen, letters kunnen zelfs zo groot ingesteld dat ik zonder leesbril kan lezen... maar dan staat er erg weinig per pagina ;-)
Batterij gaat lang mee. Gebruik bijgeleverde software niet, maar zet boeken er via de Verkenner pc op, of met Calibre (gratis boekenprog) of via Dropbox/wifi. Dacht te kunnen laden met al aanwezige losse usb-lader, maar werkt niet met deze Sony. Laadt met micro-usb lader van Samsung Galaxy S2 wel, scheelt weer lader kopen. Met witte Gecko-cover erom, ligt reader nog lekker in de hand (voorkant is geheel naar achteren te klappen, waardoor nog klein formaat) en is goed beschermd. Kortom: heel blij met de reader, die ik meer gebruik dan ik verwachtte.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,7
Dreman73
2-8-2012

Deze reader ruim een maand in het bezit, en ben er erg tevreden over. Ik had niet gedacht zo snel gewend te zijn aan een e-reader.
Het apparaat is erg licht en mooi afgewerkt. De bediening is erg makkelijk, er zit maar een hele beknopte fysieke handleiding bij maar wel een uitgebreide handleiding in de reader zelf. Groot voordeel van deze reader vind ik dat je zowel touch-screen als knoppen heb.
Instelmogelijkheden zijn ruim, al kan je je afvragen waar je sommige functies voor nodig hebt. De internet-browser bijvoorbeeld. Scherm knippert dan vaak (opnieuw opbouwen scherm) en lees- en zichtbaarheid van de sites is beperkt (want enkel grijstinten natuurlijk). Het is niet optimaal, maar voor mij ook niet van groot belang, het is tenslotte vooral een reader en geen tablet.
Scherm is bij het lezen zeer goed, e-ink is geweldig buiten in de zon. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat bij invallende schemer het scherm wel sneller moeilijk leesbaar wordt dan een echt boek, doordat de achtergrond niet helemaal wit maar wat grijzig is. Met een specifiek leeslampje op de reader/hoes is dit overigens heel makkelijk op te lossen (en kan je gelijk ook in het echte donker lezen).
En verbruik van de reader is ook zeer zuinig, pas na een paar weken intensief gebruik (paar uur lezen per dag) moest ik hem weer eens opladen.
Al met al ben ik tot nu toe zeer tevreden over deze reader.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

10,0
Lia1960
29-7-2012

heerlijke kleine bibliotheek, voor duizenden boeken, geen gezeul, altijd wel een goed boek op de ereader, leesbaar in het donker etc. etc. Afgelopen vakantie lag ik te lezen bij het zwembad in een hotel in Marrakech, een engels sprekende marokkaanse vroeg mij wat voor een apparaat ik had, ik vanalles uitgelegd, en ze werd enthousiast, en daarna nog een aantal vakantiegangers het voordeel van de reader uitgelegd en ook enthousiast gemaakt. Zo werd vanuit het vakantieadres ereaders besteld, leuk toch. Het mooie is nu ook dat de allernieuwste boeken vrijsnel ook in digitale vorm te bestellen zijn.

- - -

In bezit: half jaar
Via Kieskeurig.nl

9,0
SO70
23-7-2012

Nog steeds dik tevreden, wel een klein irritatiepuntje; om de paar weken loopt hij vast en moet ik hem resetten, ook draait hij af en toe door met doorbladeren. Heb een firmware update geïnstalleerd, maar dat heeft helaas niet geholpen. Desalniettemin ben ik nog steeds erg blij met mijn aankoop. De voordelen wegen nog wel op tegen de nadelen, maar het moet niet veel vaker gaan gebeuren.

- - -

In bezit: kwartaal
Via Kieskeurig.nl

8,7
Alwin van den Brand
17-7-2012

Net voor onze vakantie een Kobo reader gekocht, deze liep tijdens de vakantie al vast en werd de dag erop gestolen. Aangezien ik veel lees heb ik direct de Sony TS1 aangeschaft en ik moet zeggen dat deze reader veel beter functioneerd. Hij reageerd veel sneller zeker vergeleken met de Kobo. Ook ik vind ik het fijner lezen dat ligt aan het scherm en bij de Sony heb ik in tegenstelling met de Kobo nog geen spellingsfouten kunnen ontdekken. Conclussie kies voor de Sony.

Alwin van den Brand

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

7,3
Gerbrand
11-7-2012

update van muijn review na een paar weken;

Na enkele weken in gebruik nog steeds niet hoeven laden, apparaat laat ik altijd 'aan' staan als ik em weg leg. Handig.

Het opslaan als .pdf had ik al onder de knie, maar vind ik te omslachtig voor alle word documenten die ik wil lezen. Ik gebruik daarnaast dus nog steeds mijn iPad, al of niet i.c.m. Dropbox.

Het flikkeren tussen de pagina's door herken ik, maar hindert mij niet. Wel krijg ik regelmatig een 'even geduld aub' melding... die best irritant lang duurt als je midden in het plot van een boek zit. Firmware update?

Zowel de gekochte boeken op bol.com als de boeken die ik op een usb-stikje heb gekregen werken goed. Technisch staat niets je in de weg dus (, juridisch wel...)

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,3
Ronald Hovens
9-7-2012

Geweldig apparaat. Scherm is heel rustig voor ogen, leest heerlijk.

Lezen in fel zonlicht gaat nog beter dan met een 'echt' boek: een zonnebril tegen de reflectie is niet meer nodig.

Heb met opzet de witte genomen die een minder reflecterende rand heeft dan de rode en de zwarte. Het bijpassende hoesje van Sony met licht past heel goed en zorgt ervoor dat je toch weer het gevoel van een 'echt' boek hebt.

Aanrader!

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

7,3
Gerbrand
4-7-2012

Had hiervoor een ASUS besteld, teruggestuurd naar de winkel omdat de functionaliteit gewoon niet in orde was (zie evt. mijn review daarvan).

De Sony PRST-T1 is weliswaar kleiner, maar heeft een minstens zo mooi scherm, en - hoera - een heus programmaatje waarmee je documenten op je e-reader kan Het werkt ook nog, al laat hij niet zien dat je .doc(x) documenten er niet op kan zetten - geen foutbericht, maar ook geen resultaat. e-Pub's die ik al in bezit had las hij wel foutloos in. Kortom niet ingewikkeld en doet wat het moet doen.

Waarom geen 10: Ik mis bij het lezen wel een beetje het overzicht, waar zit ik in mijn boek? En wat is de tijd? Leuk voor op vakantie maar doordeweeks wil je dat soort dingen weten.

De hardcover met (kek) lampje is een aanrader, al kost hij maar liefst een derde van de hele e-reader.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,0
Delrey
28-6-2012

Vandaag een rode Sony PRS-T1 gekocht voor mijn vrouw hier in Spanje. Wij wonen hier.
Perfect in te stellen. Heb al boeken erop gezet. Een goed bedieningsgemak, helder beeld enz. enz.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,3
JohnP64
24-6-2012

Eerst één reader in zwart geocht. Gewoon een super apparaat wat doet wat wordt beloofd. Ik maak gebruik van Calibre en dit werkt gewoon perfect. Calibre ziet de reader direct en overzetten van de digitale boeken is een fluitje van en cent. Na een paar dagen gebruik zo enthousiat geworden dat we een tweede in de kleur rood hebben gekocht. Rood vond mijn vrouw mooier en ik moet zeggen; ze heeft gelijk. Rood geeft voor de dames een extra chique tintje aan de reader.
Geen software van Sony en/of Adobe erop geplaatst. Is ook niet nodig.
De wifi functionaliteit is leuk maar voegt weinig toe.
Overigens heb ik de e-readers via een bundelactie bij Bol.com gekocht waarmee ik 15% korting kreeg op de eerste accessoire. Gekozen voor het Sony beschermhoesje met verlichting. Samen in de bundel "slechts" €164,-.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,0
Tatsat
19-6-2012

Schreef ik eerder dat ik enthousiast was...Ik heb mijn E-Reader nu ook bruikbaar gemaakt als...iPad. Weliswaar niet in kleur, maar ik kan surfen, apps erop zetten (Zelfs Angry Birds) en wat al niet meer. Het ding maakt namelijk gebruik van Android, en met een launcher te installeren heb je alle gemak hiervan. Kortom, een zeer voordelig alternatief voor dure iPads. Op het internet staat voldoende informatie hoe je dit apparaat kunt hacken. In feite kun je hem helemaal naar eigen inzicht inrichten, maar dat zal voor de gemiddelde gebruiker wel een brug te ver zijn.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

9,0
mieke
16-6-2012
"e-reader"

Ik las dat iemand op zijn sd-card muziek had gezet en afluisterde, hoe krijg ik muziek op de sd card en hoe kan ik de sd-card zien op mijn reader? Kan degene mij helpen? Bedankt alvast.

- - -

Sterke punten: Heel leesbaar en makkelijk te lezen apparaat.
Zwakke punten: Weet ik zo niet.
In bezit: 3-12 maanden
Via BesteProduct.nl

8,3
Tatsat
14-6-2012

Sinds een aantal dagen mijn eerste E-reader. Goed gekeken wat ik wilde, en ik ben enthousiast erover. Goede leesbaarheid, ook in de zon. Woordenboeken ingebouwd. Zelfs muziek en foto's kun je erop zetten. De bediening is kinderlijk eenvoudig en rechtstreeks van de Android-telefoons afgekeken. Trouwens, er is ook Wifi op het apparaat, en met wat handigheidjes zijn er gewoon ook app's op te draaien, zodat je in feite ook een simpele iPad ter beschikking heeft. Helaas geeft het allemaal geen kleur, maar tja, je kunt niet alles hebben. Ik schafte het ding aan voor 100 euro. Erbij wilde ze mij een hoesje aansmeren voor 50 euro. Niet doen dus, tenzij je geld teveel hebt. Ook wordt beweerd dat je alleen met een speciale adapter van Sony (duur!) hem buiten je computer kan opladen. Onzin. Met een USB-adapter voor een paar eurootjes in het stopcontact en voila. Ook is de batterij van uitstekende kwaliteit. Lekkere lange levensduur.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Ietje74
29-5-2012

Ik ben erg tevreden met deze e-reader. De batterij gaat heerlijk lang mee. Helder beeld. Boek gekocht via Wifi en dat ging soepel.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,3
LeendertX
20-5-2012

Deze reader pas gekocht, na een paar pogingen op iPad en smartphone.
Wat een verschil, je leest net zo makkelijk als een papieren boek (dit in tegenstelling tot het lezen vanaf een tablet)
Het gebruik van de Sony software vind ik niet echt top, heb vrijwel direct Calibre erop gezet. Werkt veel prettiger en je kunt in een oogopslag zien welke boeken je op je reader hebt staan.
Kortom, GESLAAGD.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,3
kvgroos
14-5-2012

Wat een super apparaat. Na uitgebreid onderzoek op met name Kieskeurig, uiteindelijk gekozen voor deze E-reader. Zeer gebruiksvriendelijk, eigenlijk wijst alles zichzelf. Het leest heerlijk. Zelf heb ik er een 32Gb MicroSD-kaart ingedaan met nagenoeg al mijn cd's. Zo kan ik tijdens het lezen ook mijn muziek beluisteren. Lezen in het volle zonlicht: geen probleem.Ik heb er nu al meer dan 100 boeken op staan. Groot voordeel van e-books: ze kosten vaak maar de helft van de gedrukte exemplaren, dus de kosten voor een E-reader heb je er zo uit. Met de Wifi-functionaliteit kun je vanuit je luie stoel ook direct nieuwe boeken bestellen, maar of je dat ook snel zult doen is de vraag. Even snel het laatste nieuws lezen kan natuurlijk ook en dat is dan toch wel weer handig. Ik ben er nu al zeer tevreden over al kan ik over de betrouwbaarheid nog niets zeggen. Tot op heden nog geen rare dingen bemerkt.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,3
Tonio 2002
13-5-2012

Dit is een aanvulling op mijn eerdere review.
Ik ben zojuist terug uit Portugal en was erg benieuwd naar de leesbaarheid in de volle zon. De randen zouden nogal schitteren enzo.
Nu, bij deze dan. Het lezen in de volle zon is absoluut geen probleem. Het scherm is uitstekend leesbaar en omdat de achtergrond niet wit, maar licht grijs is, leest het in de felle zon nog beter dan een gewoon boek. Van de glimmende randen heb je totaal geen probleem. Het gebeurt eigenlijk nooit dat het zonlicht er zo op valt dat het precies in je gezicht schijnt. Wat dat betreft heb ik een heel andere ervaring dan mensen die dat hier op deze plaats hebben verteld.
Ik heb op het strand gelezen en hoewel je hem natuurlijk niet moet begraven, kun je de zandkorreltjes er gewoon vanaf vegen. Een bescherm hoesje is wel fijn. Ik heb de lightcover en die beschermt prima.
Na een week intensief lezen en bladeren was er slechts een streepje "op". Ik denk dat ik zonder opladen nog wel een week had kunnen lezen. Dat risico zou ik niet nemen, dus neem gewoon een oplader mee, en nee, natuurlijk niet zo'n dure van Sony, maar je oplader van je telefoon (Iphone, HTC ed. even uitproberen.)
Met andere woorden, ik was al tevreden over mijn reader, en ben eigenlijk alleen maar positiever geworden.

- - -

In bezit: kwartaal
Via Kieskeurig.nl

9,3
Joke1967
13-5-2012

Geweldig apparaat.
Ik heb lang getwijfeld maar ik had hem veel eerder moeten kopen. Zelfs in het zonnetje is het kleinste lettertype nog goed leesbaar.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
brownier2
8-5-2012

Ideale manier om boeken te lezen. Geen kilo's boeken meer mee op vakantie.
Gebruik Calibre om boeken op de reader te zetten en te verwijderen. Gaat probleemloos. Heb enkele keren probleem gehad dat ik na standby de reader niet kon activeren en moest resetten. Bleek te liggen aan actieve WIFI verbinding. Nadat ik WIFI uitgeschakeld heb probleem niet meer gehad. Reader is voorzien van de meest recente firmware. Heb gekozen voor de witte versie omdat die de minste last heeft van spiegeling. Heb er een luxe Gecko hoes bij gekocht die de randen ook grotendeels afdekt. Wifi is genoeg om mail te checken en basic websites te raadplegen, meer is voor mij ook niet nodig. Kortom zeer tevreden, Inmiddels voor mijn vrouw ook een gekocht want dat is het enige nadeel ten opzichte van boeken, samen 1 apparaat gebruiken werkt niet.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

8,0
annie 66
26-4-2012

Ik heb me deze ereader gewoon laten aanpraten. Iedereen was er enthousiast over. Vooral het lezen in de volle zon...... Ik lees nooit in de zon, dus voor mij is het lezen meer voor binnen. En ik moet zeggen dat ik steeds een leeslampje aan moet doen. Het lampje wat bij het hoesje hoort: Hoe heeft iemand dit kunnen verzinnen !!!!!! De randen zijn nl van glanzend plastic en het lampje weerschijnt daar net in. Ik kan het zo niet verstellen of het is zeer hinderlijk. Onbegrijpelijk.! Ik erger me er dood aan. Voor de rest zal het makkelijk zijn dan de 2 boeken die ik meestal meeneem op vakantie. Maar dat moet nog blijken.Ik ga iig weer bij de bieb.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,3
Jantina1978
21-4-2012

Had de e-reader gekocht om met minder gewicht in mijn koffer op vakantie te gaan, maar ben nu al enthousiast aan het lezen op de e-reader. Hij bevalt dus erg goed!

Het maakt niet uit in welk licht je de reader houdt, de tekst blijft leesbaar. Ik heb er een houder van Sony bijgekocht met een leeslampje, dus zelfs in het donker werkt alles prima.

Ik doe nog niet heel veel met het touchscreen, merk dat ik bij het lezen makkelijker op het knopje druk, dan ga swipen.

De e-reader ligt makkelijk in de hand en is niet zwaar om vast te houden. Ik heb inmiddels een aantal boeken gelezen, maar de batterij nog niet op hoeven laden. Ook het uploaden van boeken vanaf de pc gaat makkelijk: gewoon kopiëren, verder geen extra programma's nodig.

Al met al een prima koop!

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,7
Anoniem
20-4-2012

Eindlijk dan de e-reader van Sony aangeschaft en ik moet zeggen dat het een leuk ding is. Het is van Sony, dus dan moet het goed zijn. Ik heb geen ervaringen met andere e-readers. De boeken zijn goed te lezen alleen mis ik zoals in een echt boek ruimte tussen de alineas maar misschien is dat een kwestie van wennen. Heb die vraag toch even gesteld. Verder gelijk het bijbehorende hoesje gekocht maar wel jammer dat daar geen extra ruimte in zit voor de pen.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

10,0
Gerda 141260
8-4-2012

Wij (mijn man en ik) hebben de archos 70b e reader vervangen door de sony PRS-T1. Wat een verademing! Hiermee kan je buiten ook lezen. We hebben ook de covers met de leeslampjes erbij aangeschaft want het scherm is niet verlicht. De cover vindt ik in verhouding met de e reader heel erg duur, € 50,00 per stuk! Boeken zijn eenvoudig over te zetten: als je ze op de computer hebt staan, even van het ene mapje naar het andere kopieren en klaar. Daarvoor heb je de reader fot PC niet echt nodig. Dit programma is wel erg makkelijk als je boeken op je computer hebt gedownload en je wil ze even bekijken voordat je ze op de reader zet. Kortom: een goede aankoop!

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,3
Gato
7-4-2012

Ik was de oplader van de Archos kwijt. Wat een drama om een oplader te vinden die bij Archos past, niet gelukt. Dus de ereader van Sony gekocht. Super, of je een rolls roys hebt (dit in vergelijking met de Archos). De duur van de batterij is uitstekend, leest lekker weg, helder scherm, laadt snel op. Kortom een echte aanrader, dus gewoon doen!!!!!

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

9,0
SO70
4-4-2012

Super reader! In vergelijking met mijn BeBook one van 2 jaar oud een enorme verbetering. De bladzijden slaan supersnel om. Daar waar ik bij de BeBook drie zinnen voor het einde van de blz al moest bladeren om door te kunnen lezen is dat bij de Sony niet nodig, zelfs niet voor een snelle lezer als ik. De bediening gaat intuïtief en bijna vanzelf. Het apparaat is erg licht. De kunststof rand kan vervelend zijn als het licht erop weerkaatst, maar ik heb een mooie hoes met leeslampje van Gecko, en die valt over de kunststof rand dus ik heb er geen last van. Voorheen vond ik een e-reader absoluut geen volwaardige vervanging voor een echt boek, maar deze komt toch aardig ver in de buurt!

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Gerda 141260
31-3-2012

Ik heb er maar gelijk 2 gekocht, kunnen we er samen vam genieten. Je zet er heel makkelijk boeken op.
Installeren was een fluitje van een cent.
Alleen 1 probleem: Ik heb ze allebei op 1 laptop geistalleerd en als je ze na elkaar aansluit zet hij de boeken van de ander erop, hoe los ik dit op?
Ik heb ook de cover besteld met het leeslampje, maar eigenlijk vind ik die heel erg duur, in vergelijking met de reader!

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,3
maatjuh
25-3-2012

Ik heb sinds een week deze e-reader in het bezit.
En ik ben er erg tevreden over. Hij ligt lekker in de hand en leest ook erg prettig met het scherm. De e-reader is makkelijk in gebruik. Alles wijzigt zich vanzelf. Een echte aanrader!

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,3
damlaantje
22-3-2012

na de laatste update zijn alle problemen verholpen hij slaat niet meer op hol voor de rest is het de beste ereader die ik heb gehad

- - -

In bezit: half jaar
Via Kieskeurig.nl

9,0
aklasens
20-3-2012

Wat zat ik te twijfelen als echte boekenlezer. Ik dacht een boek echt in de hand hebben, ruiken en elke keer wegdromen bij de kaft dat wil ik niet missen. Maar toen ik bij een vriendin deze e reader zag en mocht proberen zag ik de vele voordelen. Ik heb hem hem nu zelf gekregen voor mijn verjaardag wel met een hoes van gecko de luxe (die van sony vond ik niet zo mooi en degelijk als deze)
Het is net alsof je een boek vasthoud ter groote van een blz van een boek daarom voelt het ook zo echt. Heerlijk is ook dat je de lettertype groter kan maken dat leest enorm prettig. Je kan de handleiding makkelijk op de e reader lezen en meteen naar het onderwerp gaan. Boeken download je eerst naar de e reader (die je van te voren hebt geinstalleeerd) daarna synchroniseer je ze naar de e reader. Dus niet zelf een map aanmaken. Met muziek en foto,s hetzelfde.
De muziek klinkt goed hoor lekker soms als achtergrondmuziek, foto,s zijn in het zwart maar zie ik als bijzaak. De wifi is denk ik het meest bedoeld om bij bol iets te bestellen en niet echt om mee te gaan surfen.
Ik heb al een paar boeken uitgelezen en er volgens ern nog veel meer. Ik heb er nu ongeveer 80 boeken op staan maar er kunnen er meer op. Extra sd kaartje vind ik daarom niet nodig je kunt de boeken ook weer wissen. In de zon is prima te lezen. In het donker heb ik gewoon mijn eigen leeslamp die erop schijnt.
Ik ben er enorm blij mee scheelt enorm in boeken meenemen op vakantie en je kunt hem overal mee naar toe nemen is enorm licht in de hand. Raad wel een hoesje aan voor de stevigheid en voor het fijn in de hand houden. Je hoeft nu geen echte boeken meer te kopen en te sjauwen. Echt een geweldige e reader aanrader dus!!

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,0
Frieda501960
4-3-2012

De sony e-reader is een apparaat dat doet waar het voor gemaakt is, nl het lezen van boeken. hij ligt goed in de hand en is lekker licht. Past gemakkelijk in een tas. Ook in de volle zon is het scherm goed leesbaar. Kies voor een witte behuizing omdat de rand van de zwarte of roze uitvoering nogal schittert en dat is minder prettig bij het lezen.
Ik lees in veel commentaar dat men niet goed naar muziek kan luisteren of er geen spelletje mee kan doen etc. Maar mensen, waarvoor kies je dan een e-reader? Als je vroeger een boek kocht probeerde je daar toch ook geen muziek mee te luisteren? Daar heb je toch je phone of mp3 speler voor.

Je kunt verschillende boeken gewoon door elkaar lezen. je moet ze alleen even in een aparte categorie plaatsen zodat ze bij elkaar blijven.

De afbeelding van de slaapstand kan je aanpassen aan je voorkeur. Dat hoeft niet perse de omslag te zijn van het boek dat je aan het lezen bent.
Enige minpuntje is dat je voor lezen in het donker een extern lichtje nodig hebt, daar zou men wellicht een andere nachtmodus voor kunnen maken.

Verder heel tevreden met deze e-reader.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

8,7
1999Ronald1999
22-2-2012

Sinds kort ben ik in het bezit van de Sony E-reader.
Een uitstekend apparaat nadat de software is ge=update.
Om van een optimaal gebruiksgemak te kunnen geniet moet er wel een hoes met verlichting worden bijgekocht en een aparte netwerkadapter om niet afhankelijk te hoeven zijn van een computer. Komt er dus nog wel even € 80,- bij.
Voor de rest een uitstekend apparaat.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

8,0
simplesse
22-2-2012

Ik had tot een jaar geleden een difrnce ereader (EB 6000). Ging helaas stuk. Vond ik een geweldig apparaat. Deze Sony lijkt er heel veel op, is net zo licht, en ook lekker rustig voor de ogen. HIj is makkelijk te bedienen, net als de Difrnce. HIj kan ook meer, zoals mail checken. Al vraag ik me af waarom ik dat zou doen. Wat ik een beetje raar vind, is dat je wel de tijd en de datum in kunt stellen, maar er vervolgens niks meer van ziet. Om te weten hoe laat het is moet je helemaal terug naar home-pag.2-instellingen-datum- en tijdinstellingen. En dan kun je eindelijk zien hoe laat het is. Of doe ik iets niet goed? ook om te kijken hoe het er met de baterij voorstaat, moet ik terug naar home. En dat was bij de Difrnce allemaal onderaan de pagina te zien. Dat vond ik prettig; lezen en weten hoe laat het is, moet ik al terug van het strand of kan ik nog even blijven....Wat ik ook prettig vind is dat ik een ander lettertype kan kiezen, al lukt dat bij veel boeken ook weer helemaal niet. Lettergrootte kan je wèl altijd instellen.
Nadeel vind ik dat de blaadjes wel eens op hol slaan; zit ik ineens 4 of 6 pagina's verderop, òf aan het eind van het boek. Heel vervelend eigenlijk. Ik heb het idee dat dat gebeurt als ik per ongeluk met mijn duim op het screen kom!!!niet doen!! Of ik wil met een gelikte veegbeweging de pagina omslaan, en dan gebeurt het juist helemaal niet, en moet ik op het pijltjesknopje drukken om naar de volgende pagina te kunnen gaan.
Samengevat: ik ben erg blij met het leesgemak (batterij gaat lekker lang mee, net als die van mijn difrnce), hij is licht en dun en dus makkelijk mee te nemen, maar perfect istie nog niet.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

7,7
piza68
31-1-2012

Prima e-reader, wat mist is een mappen indeling van verschillende onderwerpen zoals dat ook bij windows het geval is. De e-slick van foxit heeft dit wel, maar dit apparaat kan niet goed geupdate worden en leest niet meer elke format van bestanden. Ik wil regelmatig pdf files lezen in de sony-PRS-T1 maar deze worden tussen de boeken gezet i.p.v. een aparte map.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,3
Santara
27-1-2012

Ik heb deze ereader nu ruim een maand en wat een geweldig apparaat!!
De leesbaarheid van het scherm is top. Het scherm spiegelt niet, alleen de rand bij het lezen met een lamp maar dat is een kwestie van lampje goed stellen.
Mogelijkheden te over, WiFi, woordenboeken, lettergrootte, pagina-instelling enz.
Hij is zeer licht van gewicht en makkelijk vast te houden.
Software van Sony gebruik ik niet, ik gebruik Calibre.
De ereader heb ik geupdate maar zowel ervoor als erna geen vastlopers gehad.
Batterij gaat heel lang mee, ik gebruik alleen de WiFi niet.
Voor mijn moeder ook één gekocht en ook zij is er uitermate tevreden over.
Ben je gek op lezen? Dan is deze ereader gewoon de beste keuze van dit moment!

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

8,7
Fabulous8775
20-1-2012

Heb gelijk een hoesje met lampje aangeschaft en dan ligt deze e-reader heerlijk in de hand. Het weegt bijna niets en dankzij de beperke afmetingen makkelijk mee te nemen in mijn tas.

Ik vind het ongelooflijk hoe dicht deze e-reader een echt boek benadert qua scherm. Toegegeven de zwarte rand weerspiegelt enigszins maar daar heb je alleen last van als je met het lampje leest en je deze richt op de zwarte rand. Beetje bijstellen op het scherm zelf, dat in zijn geheel niet weerspiegelt, en dan hoeft dat verder ook geen probleem te zijn.

Wat ik erg fijn vind is dat je met een makkelijke vingerbeweging over het scherm heen en weer kunt bladeren maar dat dit net zo makkelijk kan met de toetsen onderop waardoor je scherm 'schoon' blijft. Die 0.3 seconde dat je beeld flikkert en de volgende pagina dan verschijnt vind ik niet hinderlijk.

Wat ik ook handig vind is dat het boek dat je leest met de omslag blijft staan in de slaapstand en zodra je hem aantikt openslaat op de pagina waar je gebleven bent.

Je schijnt hem ook eenvoudig aan te kunnen sluiten op je WIFI thuis maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Heb ik ook geen behoefte aan, heb al genoeg apparatuur in huis waarmee ik snel en makkelijk mijn e-mail kan lezen of over het web kan surfen. Als ik naar sommige reviews kijk vraag ik me sterk af of mensen wel beseffen dat het een e-reader is en geen tablet.

Enige 2 minpuntje zijn het feit dat er geen netstroomoplader bij zit. Moet wel bij worden gezegd dat ik al tig opladers thuis heb met deze micro-usb aansluiting en dit voor mij dus geen probleem is. En ik begrijp de meegeleverde stylus niet aangezien ik deze zowel in het apparaat als het hoesje niet kwijt kan.

Al met al tot dusver zeer te spreken over deze mooie, compacte e-reader.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

5,3
G-JL
19-1-2012

Gisteren de Sony PRS T-1 E-reader gekocht en het apparaat valt flink tegen. De reader ligt niet lekker in de hand en gaat na een tijdje zelfs pijn doen vanwege de scherpe hoeken en randen. Ook spiegelt het apparaat erg. De reader is eigenlijk alleen geschikt om een roman tegelijkertijd te lezen in epub formaat. Snel heen en weer springen tussen diverse gedeeltes in het boek of het prettig lezen van pdf bestanden is niet goed mogelijk.
Tot slot is de bediening erg onhandig en is mijn specifieke apparaat na twee uur al voor de eerste keer vastgelopen.
Ik krijg duidelijk de indruk dat Sony een e-reader wilde produceren omdat andere electronica fabrikanten ze ook maken zonder moeite of liefde voor het product.


De verpakking bevat een papieren handleiding, de reader, een pennetje voor het toetsenbord en de usb kabel om het apparaat op te laden. Een adaptor om de reader via het electriciteitsnet op te laden ontbreekt, die moet je los kopen. Erg onhandig als je op reis gaat. Voor een apparaat van EUR 149,= vind ik dat een slechte zaak.

De reader is in diverse kleuren verkrijgbaar. Ik heb gekozen voor zwart. Het eerste nadeel is dat de zwarte plastic rand spiegelt. Dat is niet handig bij een e-reader. Ook het witte leesscherm spiegelt. Op dit moment is het buiten winters grauw en grijs, de zon schijnt niet en ik zit met m'n rug naar het raam. Dat belooft niet veel goeds voor de zomer. Het idee van e-papier is dat het goed leesbaar is ook in het zonlicht. Dit komt doordat in tegenstelling tot een computermonitor, de reader geen licht geeft. Je hebt als het donker is een lamp nodig om de e-reader te lezen. Het scherm van de e-reader is overigens in zwart-wit, niet in kleur.

Nadat ik het apparaat heb uitgepakt de snelstart gids gelezen en begonnen. Eerst het apparaat aansluiten op de pc om de batterij op te laden. Een paar boeken in .epub en .pdf formaat op de reader gezet en het apparaat uitgeprobeerd. Het eerste wat opvalt is dat de randen van het apparaat scherp zijn. Na een paar minuten voel je de hoek in je hand drukken. Waarom geen afgeronde hoeken? Hetzelfde geldt voor de rand rond het scherm. Aan de achterkant is deze keurig afgerond, maar aan de voorkant is het een scherp rand. Een van de voordelen van een e-reader is voor mij juist dat je hem lekker met een hand kunt vasthouden terwijl je leest omdat het apparaat weinig weegt. Het scherm is diagonaal gemeten 15 cm (6 inch). Dit is niet al te groot en daarom lees ik het liefst met het scherm een kwartslag gedraaid. Het scherm is dan 12 cm breed in plaats van 9 cm. Jammer genoeg kun je niet kiezen of je het scherm linksom of rechtsom kantelt. Er is blijkbaar niet aan linkshandigen gedacht. Ook springt het scherm telkens weer terug naar portretformaat als je iets wil instellen of teruggaat naar 'home'. Het is niet mogelijk om het scherm standaard op 'landschap' in te stellen.

Het epub formaat is een open standaard voor e-boeken. Als je zo'n bestand op je pc bekijkt, zie je dat alle woorden voorzien zijn van afbreekstreepjes, zodat je lettertypes zonder problemen groter of kleiner kunt maken. Bij pdf bestanden raakt de reader volledig de weg kwijt. In portret stand wordt standaard de hele pagina getoond. Je hebt dan altijd grijsranden aan de zijkant plus de marge van het digitale papier. Wil je dan het corps groter maken begint de e-reader als een dronkeman door de tekst te waggelen. Niks geen ingebouwde intelligentie om te zien waar het scherm wit is en waar tekst staat.

Het startscherm bestaat uit drie delen: het laatste boek wat je aan het lezen bent (continue reading), de recent toegevoegde boeken en vier buttons met boeken; boekencollecties; winkel en notities. Je kunt ook doorbladeren naar de volgende pagina met daarop een aantal instellingen.
Het eerste wat opvalt is dat je maar een laatste boek in het doorgaan met lezen scherm ziet. Dat is niet logisch omdat veel mensen diverse dingen door elkaar lezen, denk aan een roman en een studieboek of een boek en een tijdschrift.
Je kunt het boek lezen door met je vinger te vegen of de '>' knop in te drukken. De overgang naar een andere pagina is erg vervelend. Gedeeltes van het scherm worden heel even zwart en je ogen raken gedesorienteerd. Bij een pdf document is dit aanzienlijk vervelender dan bij een epub boek. Je ogen moeten iedere keer weer even zoeken naar 'waar was ik'

In slaapstand laat de reader de omslag van het boek wat je aan het lezen bent zien. Ik hoef niet echt naar het gezicht van Steve Jobs te kijken, maar als je een boek over sollicaties of het inhuren van een goede echtscheidingsadvocaat leest is het helemaal onwenselijk.

Ook de menu's zijn niet consequent doorgevoerd. De ene keer kun je zowel het scherm aanraken als de toetsen, de volgende keer, alleen het scherm of alleen de toetsen. Het haalt je telkens uit je ritme. Absoluut niet fijn.

Ook aan kleine slimmigheidjes ontbreekt het. Je zou op het scherm favorieten moeten kunnen creeren om bijvoorbeeld snel naar bijvoorbeeld je lijst met ingeladen boeken te gaan. Waarom niet een foefje om de blanco pagina's of 'this page was intentionally left blank' (niet dus) over te slaan?
Voor studieboeken zou het handig zijn als je een balk aan de zijkant had met hoofdstuknummers om snel te springen naar een gedeelte wat je wilt lezen. Nu moet je dat via de inhoudsopgave doen of rechtstreeks het paginanummer intypen en dus toch eerst naar de index.

Gisteren heb ik een uur met het apparaat gespeeld en vandaag ook .Totale gebruikstijd twee uur en nu al voor de eerste keer vastgelopen. Er zit een reset knop op, maar die moet je letterlijk met een speld indrukken. Een ballpen punt is te groot. Erg handig voor een man wiens e-reader vastloopt in de trein. Misschien een haarspeld aan de leuke dame tegenover je vragen. Heeft je e-reader misschien toch nog een beetje nut.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,7
Ma52
17-1-2012

Meer dan standaard e-reader tot nu toe bood. De wifi is extra handig om snel mail te checken. Na de software update geen problemen gehad. Goed leesbaar scherm, muziek luisteren of een luisterboek horen en zlefs foto's erop. Helaas alleen in zwart wit.
Het lezen van internetscherm vraagt wat oefening met het touchscreen om leesbare lettergrootte te verkrijgen. Hij voldoet ruimschoots aan mijn verwachtingen en voortaan geen koffer boeken meer mee tijdens onze lange reizen.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

9,0
Stranger33
8-1-2012

Ik heb de Sony PRS-T1 aangeschaft bij de introductie op 19 oktober via Bol.com.
Prima apparaat, geen problemen gehad met het scherm. Touchscreen werkt perfect. Letters zijn zeer scherp, ook heel goed leesbaar bij een eenvoudig bedlampje.
Mijn conclusie: zeer aan te bevelen!

- - -

In bezit: kwartaal
Via Kieskeurig.nl

8,0
Xativa
4-1-2012

Ik had eerst een ander ereader een Autovision 701. Op zich ook een goed dingetje,alleen vond ik het jammer dat de muziek geen menu had. Waardoor je het apparaat uit moest doen om je muziek te stoppen. deze heb ik geruild voor deze sony. Lekker apparaat. leest erg goed en makkelijk. Wel jammer ie dat pdf-jes niet altijd makkelijk te lezen zijn. Ook als je de letertype op groter zet. Epub bestanden doe ie dat wel. Waar ik wel erg teleur in ben gesteld is dat er geen Nederlands spaans woordenboek inzit. Wel Engels Spaans en andersom en Duits-Engels en andersom en Frans-Engels en andersom. En uiteraard Engels. Ook zit er wel een Nederlands Engels en Engels Nederlands woordenboek in. Ik dacht slim te zijn door een epub woordenboek te kopen,nou dat viel tegen. Als je een woord zoekt,doet ie er uren over om het woord te zoeken. Dus dat is niet echt een optie.
Er zit wel een usb kabel bij en een stylus pen. Ik heb een mapje gekocht van sony Je kunt de stylus pen opbergen door de stylus pen aan de voor kant kaft te hangen. Verder heb ik bij ebay voor 3 pond + 1 pond verzendkosten een leeslampje gekocht. Die kun je ook aan de kaft hangen zonder hem te beschadigen. Anders betaal je 15 euro extra voor een mapje met lampje van sony.
Ik heb een Galaxy S oplader en past hier prima op.
Een 8gb microsd kaartje heb ik bij het kruidvat voor 12,50 gekocht. Dus dat is te doen. Inderdaad erg jammer dat er geen mapje bij zit,maar er zijn ook op ebay veel goede mapjes te koop. Vooral de engelse ebay. Maar het is een zeer goede aankoop. Ik ben er heel blij mee.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,7
tonio 2002
3-1-2012

Een lekker apparaat. Leest top. Het synchen met de Sony software ging in het begin probleemloos, maar liep opeens vast (XP-computer) Op mijn nieuwere windows 7 computer echter geen enkel probleem. Op het Sony forum wordt deze klacht meerdere malen genoemd. Slordigheidje van Sony.
Het gratis alternatief is Callibre, dus het probleem is vooral even lastig. Over het apparaat alleen maar lof. Het leest heerlijk en door het gewicht en formaat houd je hem ook heel makkelijk in de hand.
Voor de kerst heb ik de light cover erbij gekregen. Deze accessoire is best wel duur, maar maakt het lezen nog fijner; lezen in bed zonder dat je partner er last van heeft.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

10,0
Gertjan Stoker
3-1-2012

Hallo allen, dit is een topapparaat. Ik heb lang gezocht naar een vervanger van mijn Entourage Edge (EE). Ik heb de EE twee jaar terug gekocht vanwege het 10 inch scherm en de mogelijkheid tot het maken van aantekeningen. Er is nu pas eerst een apparaat dat mijn EE kan vervangen (voor het e-reader gedeelte dan).

De mogelijkheden van schalen, zoomen en pinchen zijn top! Dat vind je op geen ander apparaat. Door deze mogelijkheden is het ook mogelijk om een 6 inch e-reader aan te schaffen!

Het is even zoeken naar een goede software ondersteuning maar met Calibre heb ik deze nu gevonden.

Ook top is de mogelijkheid om materiaal aan te schaffen bij Bol.com, dat heeft een voordeel boven de Kindle waar je toch snel in het buitenlandse genre terecht komt.

Kortom, mensen kopen dit apparaat en de schermkuren zijn natuurlijk snel verholpen met een goed apparaat, ik heb inmiddels ook al twee softwareupdates gehad, hetgeen aangeeft dat Sony bovenop de doorontwikkeling zit.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

5,7
De Gijsbert
25-12-2011

Voordelen: het apparaat ziet er mooi uit en is lekker plat en licht; ideaal om mee te nemen. Het biedt bovendien veel mogelijkheden om fonts, lettergrootte en dergelijke aan je voorkeur aan te passen. Ook leest het scherm prettig door de mooie scherpe letters: ik vind de scherpte van de meeste e-readers echt stukken minder. Ook fijn is dat hij een touchscreen heeft, en dat de bediening super simpel is.

Nadelen: als ik pagina's omsla door te swipen, begint ie als een gek door te bladeren; slaat echt op hol. Als ik omsla met de knop beneden heb ik dit probleem niet, maar deze knop zit op de verkeerde plek: ik zou liever halverwege het apparaat links en rechts knoppen zien om heen en terug te bladeren. Ook mogen deze knoppen best minder scherp zijn (meer afgerond) en minder koud aanvoelen. Het zijn kleinigheden natuurlijk, maar ze voelen niet prettig aan.
Ook flikkert het scherm telkens als je een pagina omslaat of het apparaat een opdracht geeft (font wisselen, etc.) Geen ramp, maar wenselijk is het wat mij betreft niet.

Echt storend vind ik de hoogglans voorkant. Waarom is deze rand glanzend gemaakt? Het reflecteert lamplicht en zonlicht! In de zon lezen wordt hierdoor bijna net zo vervelend als bij een TFT/LCD scherm. Ik koos nu juist voor een E-ink scherm omdat ik in de zon wilde kunnen lezen! Onbegrijpelijk.

Los daarvan vind ik de matrode fluweelachtige achterkant veel mooier dan dat glanzende randje, maar dat is ongetwijfeld een kwestie van smaak.
En als ik dan toch in detail treed: waarom vloekt het hardroze plaatje waar de knoppen op zitten met het rood van het apparaat? Ook dit is natuurlijk een futiliteit, maar mooi is anders en het ding ziet er verder zo smaakvol uit...

Al met al vind ik het op hol slaan en het niet in de zon kunnen lezen ondanks alle voordelen toch doorslaggevend. Ik krijg het idee dat de technologie gewoon nog niet ver genoeg is. Ik heb het apparaat dan ook teruggebracht en waag nog een poging als het merendeel van de kinderziekten eruit lijkt te zijn.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
hhanssen
25-12-2011

Ik had het geluk een exemplaar te krijgen dat niet vastliep. Een kostenloze teruggeef termijn van 2 weken werd mij gegarandeerd. Daar heb ik dus geen gebruik van hoeven maken.

Ik heb eveneens de PRS600, maar de helderheid van het scherm is hiermee niet te vergelijken. De PRS T1 is veel beter.
Bij het lezen van epub is het doorbladeren erg snel. Ik heb wel wat problemen met PDF, omdat de T1 bij dit formaat erg lang doet met doorbladeren. Heeft iemand dit probleem ook en zo ja is er een remedie anders dan overzetten in epub?

De optie voor het gebruik van woordenboeken vind ik super. Bij het lezen van bijvoorbeeld een engels boek is met een druk op de knop een woord vertaald. Als het woord niet gevonden wordt kun je direct een ander woordenboek of voor een vertaling via de internetbrowser/google kiezen. Woorden die je hebt moeten opzoeken kun je laten opslaan en later nog eens terugkijken. Zo leer je nog eens wat. Ik vind het wel jammer dat je gebonden bent aan de meegeleverde woordenboeken en geen aanvullend kunt
installeren.

Wat ik wel eens storend vind is dat je soms geen touchscreen optie hebt om bijvoorbeeld terug te gaan naar de pagina van het boek dat je leest, nadat je een zoek functie hebt gebruikt. Je moet dan de terugvallen op de "back" toets van het apparaat rechts onderin.

De browser is een verhaal apart. Het is dan weliswaar geen browser op het niveau van Chrome op de PC in kleur, maar eigenlijk kun je gewoon naar alle URL's die je wilt. Dat gaat dan niet zo razendsnel (dat hoeft ook niet voor een ereader), maar het is wel makkelijk om snel even je webmail te checken terwijl je aan het lezen bent zonder een ander apparaat te hoeven opstarten. Overigens was het aan de praat krijgen van de internet connectie geen enkel punt: gewoon opstarten en aanmelden op de wireless router.

Ik gebruik niet de Reader Software van Sony maar Calibre. Deze gratis software kan ik iedereen aanbevelen. Calibre had ook geen enkele moeite de T1 te herkennen. De PDF waar ik wat moeite mee had heeft Calibre netjes voor mij overgezet in epub, waarna dit probleem verholpen was.

Opvallend vind ik ook de lange tijd dat een batterijlading het uithoudt, dit terwijl ik de reader best wel vaak gebruik en soms veel switch en de internet browser vaak gebruik. De reader is nu 7 weken in mijn bezit en heb hem slechts 3 keer hoeven opladen.

Het laden doe ik gewoon met een 220v-USB lader. Je hoeft daarvoor dus geen aparte Sony lader voor te kopen. De laadtijd die ik gemeten nadat hij echt helemaal leeg was, bedroeg 1 uur en 40 minuten.

Het bijgeleverde opberghoesje gebruik ik niet, dat is zoals gebruikelijk in standaard verpakkingen niet zo veel soeps. Via internet heb ik een handige case gekocht voor nog geen €20,-.

Vorige week heb ik de nieuwe firmware geïnstalleerd. Of het daaraan ligt of aan de epub die ik nu lees weet ik niet, maar tijdens het lezen heeft hij 2 keer wat pagina's door elkaar gegooid. Dat was met he afsluiten/opstarten van het boek wel weer verholpen, maar is voor mij wel een attentiepunt. Heeft iemand anders daar ook last van (gehad)?

Samengevat: ik ben een erg tevreden gebruiker van de PRS T1. Veel mogelijkheden, een heel helder scherm en heel erg fijn geprijsd.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

7,7
johnns
16-12-2011

het lezen is eenvoudig maar het scherm heeft een grijze tint waardoor contrast wat minder is.
ook mag in het snelstart menu wel vermeld worden dat om contact te maken met je computer je boven in op de zwarte balk waar het usb symbool staat moet tikken en dan gegevens overdracht moet aktiveren.
als je dat niet weet dan krijg je met geen mgelijkheid je boeken naar de reader verplaatst. als je calibre installeerd krijg je in het menu de sony reader te zien en een knop om boeken te laden. tevens worden je boeken voorzien van een groen vinkje zodat je weet dat je ze op de reader hebt gezet.
vandaag firmware update uitgevoerd dat zou enige problemen oplassen.
een goed apparaat maar de snelstart handleiding zou wat duidelijker kunnen.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,0
balemans
15-12-2011

Deze e reader een aantal weken in mijn bezit. Hij bevalt prima, makkelijk te bedienen, leest fijn, bladerd snel. Ook een e reader hoesje aangeschaft met een lampje, ben heel blij met de aankoop. Éen na deel ik heb het apparaat voor €180.00 gekocht, en nu zie ik dat het apparaat voor €150.00 te koop is, dat vind ik wel even balen.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

7,3
phc1959
15-12-2011

De eerste ereader liep voortdurend vast. Binnen 6 dagen heb ik hem omgeruild voor een exemplaar met een latere softwareversie. Die was wel wat beter, maar vertoonde ook kuren. Gisteren heb ik van de site van Sony een firmware-update geïnstalleerd. Hoop dat de problemen hiermee verleden tijd zijn.

Het is een aardig apparaat maar de software veroorzaakt op zijn minst enige irritatie. Zou ik hem weer kopen? Nou ik denk dat ik toch naar de Ebook-reader zou kijken, waarover ik ook veel goede dingen heb gehoord van gebruikers.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

8,0
AndreaB
14-12-2011

Een e-reader die gewoon prima doet waar je hem voornamelijk voor gebruikt: boeken lezen. Het apparaat is licht, dun en het beeldscherm is uitstekend te lezen ook in fel zonlicht. Dit is natuurlijk het sterke punt van e-ink schermen. De pagina-omslagsnelheid is niet bijzonder snel, maar het werkt goed. De mogelijkheden van de Wifi en internetbrowser zijn beperkt, door het langzame scherm alleen bruikbaar in noodgevallen als je echt geen andere manier hebt om te internetten. Je kan hiermee uiteraard wel weer boeken downloaden via de shop van bijv. Bol.com, dat werkt goed en redelijk makkelijk, tenminste nadat je de e-reader via een Adobe-account hebt gemachtigd. Dit zou wat mij betreft makkelijker kunnen, maar als je de handleiding leest die op Bol.com is te vinden dan kom je er wel uit.
Het zou handiger zijn als er knoppen aan de zijkant zouden zitten om door te bladeren, nu moet je gebruik maken van de knoppen onderop, geen natuurlijke positie als je de reader vasthoudt tijdens het lezen. Je kan ook doorbladeren door op het scherm met je vinger te swipen, maar op één of andere manier vindt ik knoppen toch makkelijker.
De meegeleverde Adobe software voor op je pc werkt echt vreselijk traag, tenminste op een eenvoudig netbook laptopje. De werking ervan is dan wel weer redelijk eenvoudig. Via dit programma krijg je ook een melding als er een update voor de e-reader beschikbaar is, vandaag toevallig nog eentje binnengekomen die diverse zaken verbetert. Zelf tweemaal te kampen gehad met een niet werkend touchscreen (de knoppen werkten nog wel), maar door de reader even met een paperclip te herstarten was dit snel opgelost.
Al met al een mooi apparaat, een must voor de fanatieke boekenlezer.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

9,3
Zigzager
5-12-2011

Ik heb de ereader nu een maand (dagelijks)in gebruik en gelukking geen vastloper gehad. Algemene bediening is zeer gemakkelijk en superlicht. Hij zou voor mij een 10 krijgen wanneer de doorblader knop op een iets ander plekje zat. Aangesloten op de computer zonder software en plaats de boeken direct in de ereader. Ook de Sony PRSA-CL10R cover met lampje erbij aangeschaft wat een licht komt hiervan af! met een AAA batterij werkt dit veel beter dan de andere ereader lampjes welke op knoopcellen werken.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

9,0
damlaantje
3-12-2011

zijn gewicht is een voordeel dan het lezen zeer scherp en de vergroting van letters zo handig een en al allemaal pluspunten

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

9,0
EliseR
2-12-2011

Ik heb de e-reader voor mijn verjaardag gekregen. Hij bevalt erg goed. Is lekker licht, duidelijk leesbaar, de bediening is makkelijk en de accu laadt erg snel op. De Wifi modus vind ik niet geweldig, maar daar heb ik hem ook niet voor gekocht. Kortom ik ben er erg blij mee.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,3
Chris de Weerd
1-12-2011

Ik heb de ereader nu een paar weken en ben er erg blij mee.
Ik vind de leesbaarheid van het scherm erg goed. De vergrotingsfunctie is fantastisch voor iemand zoals ik, met enigszins verminderd gezichtsvermogen.
Hij is lekker licht, makkelijk mee te nemen en ziet er mooi uit.
De bijgeleverde software van Sony is niet ideaal.
Het is aan te bevelen callibre readersoftware van internet te downloaden. daarmee gaat het wel goed. Callibre is gratis! Chris de Weerd, Haarlem

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

7,3
JAKO53
1-12-2011

Doet wat ie moet doen, namelijk de mogelijkheid bieden om comfortabel -net als bij een gewoon boek- te lezen. Er gaat in principe niets boven een "echt" boek, maar het, vanwege het kleinere scherm, daarom meermalen bladeren went snel. Als voordeel is er weer het veel lagere gewicht ten opzichte van dat "echte" boek. De bediening is ook wat hij moet kunnen, daarom is een 7 voldoende. De leesbaarheid is gelijkwaardig aan een gewoon boek, maar vanwege minder tekst ten opzichte van een gewoon boek vind ik een 8 ruim gewaardeerd en is hoger een "overkill" aan waardering. Onder de overige mogelijkheden zou je de WiFi moeten beoordelen. Doet ook wat ie moet kunnen, maar ik kijk liever op een gewoon groot tft-scherm, niet teveel van verwachten mijns inziens.

Product bij BOL-com gekocht, vlotte levering voor toen €150. Met de feestdagen in aantocht zagen zij toch kans om onder de noemer van watersnood in Thailand de prijs op te schroeven naar €180. Geloof daarvan maar wat je zelf wilt....

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

9,3
Zoef01
25-11-2011

Tot de keuze voor deze Sony reader las ik op mijn ASUS Transformer, maar da vondt ik toch te vermoeiend. Dit is voor het lezen een geweldige verbetering e daarnaastn d bonuse van de WIFI.
Wij hebben er 2 gekocht en wij hebben met beide alleen maar goede ervaringen. Geweldige apparaten, zowel de rode als de zwarte. Het doet alles wat er werd beloofd en dat nog beter dan verwacht. goede aankoop.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

8,3
Melanie M.
21-11-2011

De PRS-T1, wit, heb ik nu een paar weken in bezit. Van alle klachten over vastlopen en op hol slaan heb ik tot nu toe geen last. Het apparaat is makkelijk te bedienen, de menu's zijn overzichtelijk en logisch. Handig dat je ook aantekeningen kunt maken via een soft toetsenbordje. Ook tekeningetjes zijn mogelijk. Niet waar je een e-reader voor koopt, maar mooi meegenomen. Foto's verschijnen natuurlijk alleen in zwart/wit, maar dat heeft ook wel wat. Het scherm is heel scherp en duidelijk. Lettergrootte en lettertype is aan te passen. Kortom, ik ben heel blij met deze e-reader.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,7
MHK3065
19-11-2011

Dit is mijn 3e e-reader maar mijn 1e Sony. Ik vind het een super reader, tot nu toe geen enkel probleem gehad. De boeken gaan er moeiteloos op. Ik heb de aanwijzingen van Bol.com aan de kant geschoven, de reader aangesloten op de computer en de aanwijzingen van Sony gevolgd, nu sleep ik de boeken zonder problemen naar de reader. Ik heb hem nog nooit hoeven resetten, hij wordt dagelijks gebruikt. Ik ben tot nu toe gewoon super tevreden!

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

7,0
AB1234
19-11-2011

Ook ik heb hem teruggestuurd vanwege het op hol slaan als je doorbladert. Alle touchfuncties doen het dan niet meer. Na afkoelen weer wel. Het installeren vond ik lastig omdat de gebruiksaanwijzing op de reader staat. Om te beginnen niet echt gebruiksvriendelijk.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,0
julie02
17-11-2011

Na de 'startproblemen'zoals bij velen (vastlopende ereader, uitzichzelf bladeren, foutmeldingen etc.) heb ik gisteren de nieuwste software van sony erop gezet en de problemen hebben zich (na uren gelezen te hebben, gebladerd via de touchscreen)tot nu toe niet meer voorgedaan! De software was speciaal om deze problemen op te lossen, dus ik hoop dat ik er nu optimaal van kan gaan genieten...De ereader is verder zo ontzettend fijn, dat ik 'm niet wilde terugsturen.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

9,7
HE2107
16-11-2011

Ben erg blij met deze Ereader. Echt helemaal super. Hij is snel, makkelijk te bedienen en een scherp beeld. Enigste minpunt vind ik dat het hoofdmenu de laatst geinstalleerde boeken weergeeft ipv de laatst gelezen boeken.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

8,0
amanda71
15-11-2011

sinds 2 weken deze Ereader in bezit. het beeld is prachtig maar nu al 2 keer is de ereader vastgelopen nadat ik probeerde een bladzijde terug te 'swipen' met mij vinger over het scherm. de reader slaat dan op hol en blijft terugbladeren. de touch functie is dan niet meer bruikbaar en de reader kan alleen nog door een volledige reset met een dun scherp voorwerp opnieuw opgestart worden. Tevens heb ik er een hoesje bijgekocht wat ter bescherming van het apparaat noodzakelijk is. Het leest ook lekkerder omdat je het dan als boek vast houdt. maar de knopjes onder het scherm waarmee je ook door kan bladeren zitten in de linker onderhoek wat dan niet handig is. die hadden beter rechts onder kunnen zitten.
verder prima scherm. Wel een Belkin lampje bijgekocht voor de 'donkere'' uurtjes. Dat er geen 220 lader bij zit vind ik jammer, je kan met het bijgeleverde snoertje alleen via de usb poort van je computer opladen. (Niet dat dit tot nu toe nodig is geweest, batterij gaat lang mee)

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,0
Rita2
12-11-2011

Het scherm en benieningsgemak is goed. Maar ook ik heb steeds problemen,vooral als ik omsla doormiddel van swipen. Bij omslaan krijg ik herhaaldelijk het keuzevenster inplaats van dat hij omslaat. Hij slaat soms een bladzijde over en bladerd uit zichzelf door waarna het scherm bevriesd. Ik vraag me af of het apparaat wel getest is voordat het op de markt is gebracht.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,7
AnnaBraams
11-11-2011

Gekocht bij Bol.com en prima handleiding voor het installeren, zo gepiept. Eenvoudig in gebruik. Met behulp van Calibre alles naar wens in te delen. Start snel op. Zeer tevreden mee! Eenvoudig op te laden met usb-lader. (matcht zelfs met het kabeltje van mn HTC Desire, hoe handig!!)

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,7
Rijk
10-11-2011

Driemaal is scheepsrecht: Dit is mijn derde exemplaar. De eerste 2 begonnen af en toe spontaan te bladeren en stopten pas als je op een toets drukte, daarna stond alles vast en moest je 'm resetten. Deze (derde dus) doet het nu goed, 4 boeken gelezen zonder probleem. Mijn beoordeling baseer ik dus op deze laatste: prima reader, prettig in gebruik. 'k Heb inmiddels ook nog de cover met lampje kunnen bemachtigen. Idioot duur, maar wel een fijn ding, het lampje werkt goed (als je het in de juiste stand buigt)

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

7,7
Victor Somers
6-11-2011

Probleem met het synchroniseren van boeken in mijn Reader for PC. Komt voor dat na het sychroniseren van een of meerdere geselecteerde boeken na het synchroniseren de reeds gedownloade boeken op d e reader verdwenen zijn.
Victor

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,0
Riho
5-11-2011

Mijn e-reader doet perfect wat ik van het ding verwacht: het toont de inhoud van een aangekocht e-boek zoals het hoort: perfect leesbaar, zonder hapering. Bladeren gaat heel makkelijk, een zachte wreef over het scherm naar link naar het volgende blad of naar rechts om terug te keren. Het lettertype is vlot aanpasbaar en de batterij loopt quasi niet af, zelf als je hem laat aanliggen (gaat wel automatisch is rust en toont de cover van het boek waaraan je bezig bent).
Het is mijn eerste e-reader. In het begin mis je een papieren boek, maar je ondervindt ook snel de voordelen van de e-reader: neemt geen plaats in, weegt niets en betaalt zich op termijn terug omdat e-boeken iets goedkoper zijn. Ik vond nog geen nadelen.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

5,7
YM100
5-11-2011

Koop er een paperclip bij...

Onze E-reader is helaas retour naar Bol. De nieuwe Sony E-reader heeft helaas nog een flink aantal kinderziektes. Hier, zoals op veel andere plaatsen, ook een exemplaar dat te pas en te onpas helemaal vastloopt. Het touchscreen reageert dan nergens meer op en alleen een paperclip voor een volledige reset brengt nog een (tijdelijke) oplossing.
Het lijkt me toch niet de bedoeling dat de paperclip tot de standaard uitrusting zou moeten behoren bij een gerenommeerd merk als Sony.
Jammer, het is verder een aardig apparaat, hoewel het wat betreft uiterlijk en degelijkheid niet kan tippen aan de 'oude' 650 van Sony.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

7,3
CJ09
2-11-2011

Ik heb de Prs-T1 nu twee weken in mijn bezit. Het is mijn eerste ereader, in het begin vond ik het wat lastig om er mee overweg te kunnen, ook omdat ik het vergeleek met een tablet. Dat is natuurlijk niet eerlijk qua snelheid. Het mooie is dat ik in de handleiding heb gezocht naar bepaalde zoektermen en die kon ik zo erg snel vinden. Ik heb hem via BOL gekocht en wel gewoon een Nederlandse handleiding. De bediening via de computer gaat vanzelf als je hem inplugt. Het is me zelfs gelukt om Amerikaanse boeken (bedoeld voor Kindle) over te zetten naar een ander formaat voor de Sony. Bediening zou hier en daar nog net iets makkelijker kunnen maar ik ben zeer tevreden!

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

6,3
Myriam Bakens
2-11-2011

Heb een heel andere ervaring. Had hem enkele dagen in huis en kan er niets mee. Ik vind het gebruikersgemak helemaal niet groot, kan niet zien wat er gebeurt als ik hem op de computer aansluit, het downloaden lukt niet goed. Ik heb hem teruggestuurd, veel te ingewikkeld.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,7
Roan567
31-10-2011

De reader nu een paar dagen in bezit, heb er (nog) geen problemen mee gehad. Allereerst is het echt een super licht ding, echt niet normaal. Daarnaast is boeken er op zetten ook een eitje (gewoon aansluiten op computer en mapjes/boeken slepen naar de reader).
De Wifi werkt echt prima, het is natuurlijk alleen maar in grijstinten maar je kunt nog steeds wel internetten ermee.
Ik vind het echt een topding!

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Calculus
30-10-2011

Ik heb de reader nu een week en heb reeds enkele boeken gelezen. Ik gebruik de software van Sony en heb deze gedownload via de Sony-website. Even puzzelen en uiteindelijk ca 50 boeken er op gezet.

Hiervoor had ik de prs 650, maar toen ik vernam dat de T1 er aan kwam heb ik de 650 weer kunnen verkopen voor de nieuwprijs wegens de schaarste. Uiteindelijk wel een beetje spijt van want persoonlijk vind ik de 650 een stuk mooier en komt hij stabieler over.

De T1 is toch plastic maar daardoor wel een stuk lichter. Een ander voordeel van de T1 is dat je het lettertype kan aanpassen. Wifi is leuk maar zal ik niet al te veel gebruiken.

Gelukkig nog geen vastloper gehad. Ik hoop dat er snel een softwareupdate beschikbaar komt die alle ontdekte bugs oplost.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

6,3
Bertand
30-10-2011

Die van mij heb ik bij BolCom gekocht. Helaas met een Engelstalige handleiding. BolCom vertelde mij dat ze zo worden geleverd. Ik mag Sony bellen en vriendelijk vragen om een Nederlandstalige handleiding. Ook het downloaden van boeken weigert en dat ook na het installeren van Adobe Digital Editions zoals BolCom mij - ook ACHTERAF - meedeelde. Ik ben dus helemaal niet tevreden en het enige wat overblijft is het apparaat naar BolCom terugsturen

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
vanHeemst
30-10-2011

De reader heb ik een paar dagen intensief gebruikt. Inclusief gebruik internet en veranderen van lettertypes en swipen. Tot nog toe geen enkel probleem. Firmware: 1.0.00.9010 waarover veel geklaagd wordt. Ik heb de al in mijn bezit zijnde boeken geladen via Calibre en niet via de Sony Software.
De interface vind ik bijzonder duidelijk en gebruiksvriendelijk. Beter dan mijn andere e-reader Iriver Story HD welke natuurlijk ook een prima scherm heeft net als Sony.
Internet is bruikbaar vooral als je websites gebruikt voor mobiele apparatuur. Het aanmelden bij het netwerk was geen enkel probleem. Je kunt zelf je startpagina en andere instellingen veranderen enz.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,7
yong
30-10-2011

Kreeg de Sony reader ruim een week geleden opgestuurd door BOL.COM. Bij mij doet hij wat beloofd werd. Via mijn bibliotheek Calibre op de computer al een groot aantal boeken overgezet . Calibre ziet de ereader en je kunt dan ook heel eenvoudig je boeken overzetten.
Nog geen beveiligde boeken overgezet , voorlopig is mijn bibliotheek nog groot genoeg.
Nog geen problemen gezien met het automatisch doorblader , waar ik veel klachten overlees.
Bediening wijst zich eigenlijk vanzelf en kan deze nieuwe Sony ook aanraden.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,3
Anney
28-10-2011

Ik kom op meerdere sites, de slechte reviews tegen mbt deze reader. Zelf ben ik ws een van de gelukkigen die geen enkel probleem met deze reader ondervind. Mogelijk omdat ik niet de authorisatie procedure gedaan heb (ik heb genoeg epubs in mijn callibre bibliotheek staan. Ik heb geen last van de bugs, zoals omschreven, en de reader doet wat hij moet doen, en ik ben bijzonder tevreden over de mogelijkheden.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

6,0
anjaT
27-10-2011

Sony PRS-T1 Eindelijk na veel gedoe heb ik ... 150 boeken op de reader gezet. Echter na 20 blz lezen zat alles vast! Na diverse malen resetten en opnieuw proberen zat hij weer vast. Die van mij is een van de vele die dit probleem heeft (BUG's dus) ik stuur hem morgen terug!

Groet, Anja.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

4,7
Nico_123
26-10-2011

Toen ik de reader ontving was ik blij en ging enthousiast aan de slag. Ik ben nu vele uren zoeken en prutsen verder en ben inmiddels niet meer blij, want Sony heeft erg slechte software geleverd.

Webwinkel Bol had een net stappenplan geleverd dat ik keurig heb gevolgd. Ook heb ik netjes de site van Sony geraadpleegd.
Het advies was om de software Sony Reader te gebruiken (liever dan Adobe Digital Editions (ADE)).
ADE had ik al op mijn Mac staan. De Sony Reader software heb ik geinstalleerd bij in gebruikname van de ereader.

Hierbij een bloemlezing van problemen:
- bij installatie van Sony Reader kreeg ik geen optie om mijn Adobe ID in te voeren.
- in Sony Reader heb je geen mogelijkheid om je Adobe ID in te voeren om je computer te authoriseren (in ADE wel; als je het in ADE doet, dan neemt Sony Reader dit over. Lekker handig).
- In het begin (vóór authorisatie) van mijn computer ging het synchroniseren van mijn bibliotheek met de ereader goed. Na authorisatie begonnen de synchronisatieproblemen. Weet niet of dit te maken heeft met authorisatie, of dat het aan iets anders ligt, maar het leek een verband te hebben.
- synchronisatieproblemen bestonden er o.a. uit dat ineens bepaalde boeken niet werden overgezet.
- daarnaast werden diverse boeken meermalen op de ereader gezet.
- daarbij bleek dat de usability van de Sony Reader software op vele punten slecht is.
- zo kun je niet zien welke boeken er op meerdere plaatsen voorkomen (bieb, reader en sd-card).
- ook kun je vanuit de bieb geen boeken van je reader of sd-card verwijderen, anders dan helemaal opnieuw te beginnen. (of je moet het op je reader doen, en dat kost veel klikjes).
- het gebruik van intern geheugen naast een sd-card is zo geregeld dat je zelf handmatig moet kiezen tussen die twee. Als je op synchroniseren klikt dan krijg je vanuit de bieb op je pc dezelfde boeken op het ene als op het andere medium. De sync-vinkjes waarmee je 'zogenaamd' bepaalde categorieën van content zou moeten kunnen uitsluiten werken niet goed (bugs?).
- mijn ervaring was met 22 boeken. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als ik er meer op heb staan.
- je krijgt regelmatig in de NL interface cryptische Engelstalige meldingen.
- de FAQ op de site van Sony waren niet toereikend. Toen ik per mail mijn probleem uitlegde kreeg ik i.p.v. een antwoord slechts een paar vragen terug die ze niet hadden hoeven stellen als ze mijn probleemuitleg hadden gelezen.

Slotsom:
De de software bevat bugs, mist belangrijke functies is niet gebruiksvriendelijk.

Mijn lage score voor bedieningsgemak betreft overigens vooral de software. De bediening van de ereader zelf is best ok (maar niet top).

Het uiterlijk van de ereader is wel top.

Over het lezen op het apparaat kan ik helaas nog niets zeggen, omdat al mijn spaarzame vrije tijd is gaan zitten in het gepruts met de software.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,3
Henk - pe1dnn
23-10-2011

De Sony PRS-T1 is op het eerste gezicht een prima reader. Gemakkelijk te bedienen, goed leesbaar en prima andere mogelijkheden zoals notities en tekeningen maken en web pagina's zoals Wikipedia bezoeken.

Toch gaat die van mij waarschijnlijk terug naar de winkel. Reden is een bug waardoor pagina's blijven bladeren en de reader vastloopt. Met een reset werkt het weer maar het is echt geen lolletje. Inmiddels duiken overal dezelfde problemen op, het is niet een exemplarisch probleem. Sony weet het al een maand en doet niets.

Problemen treden op met firmware versie 1.0.00.09010, mogelijk worden de problemen in latere versies opgelost, maar daarvan is niets bekend omdat Sony niets van zich laat horen.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
mamagaai
22-10-2011

Beebook Club versus Sony PRS-T1

gewicht op mijn keukenweegschaal:
Bebook Club: 276 gram
Sony PRS T1: 164 gram

afmetingen

club: 19,60 x 12,10 x 1,10 cm
T1: 17,30 x 11,00 x 0,90 cm

Meer dan een ons verschil in gewicht, dat voelt erg lekker aan.
Die bijna 2 cm verschil in de lengte en de 1 cm in de breedte maken echt een enorm verschil.

Bedienknoppen:
De bedienknoppen van de Club vind ik veel geluid maken.
De T1 maakt ook wel geluid, maar lang niet zo storend.

Pagina verversing:
De pagina verversing is supersnel, de T1 gaat een keer zo snel als de Club.

Achtergrond:
Met de basisinstellingen van de T1 heb ik het idee dat de achtergrond een tikkie donkerder is dan de Club, maar voor het lezen maakt dat niets uit. De letters op de T1 zijn wel donkerder van kleur, zwarter dus, en dat is erg fijn.
Ik had de Club meestal staan op FB Reader omdat je daar meer mogelijkheden had qua instellingen van het lettertype, en dus ook het donkerder maken van de tekst. Maar de FBReader had ook invloed op de opmaak van het boek dus dat was niet altijd handig. De T1 behoud de opmaak van het boek met een mooie duidelijke letter, erg fijn.

Lettertypes:
De T1 heeft wel minder keuzes in lettertypegrootte Bij de Club kan je met 1 druk op de knop lettergrootte aanpassen, bij de T1 zijn dat 4 handelingen.

Pauzestand:
Erg leuk aan de T1 is dat hij in de pauzestand de cover laat zien van het boek dat je aan het lezen bent. Veel leuker dan de Once upon a time afbeelding van de Club.

Opladen:
Geprobeerd met micro usb lader van telefoon en met universeellader, werkte allebei prima.
Over de batterij duur kan ik na 1 dag natuurlijk niets zeggen.
Mijn club moet 1x per week aan de lader.

Boeken op reader zetten:

Het mooie van de T1 is dat hij de labels van Calibre gebruikt als Collectie.
Dus alle boeken met bijv het label: roman komen dan in de collectie roman. Nu heb ik sommige boeken meerdere labels gegeven.
De Club maakte dan mappen met die dubbele labels (bijv historisch religie) terwijl de T1 het boek zet in historisch EN religie. En dat vind ik dus wel erg prettig.

Wat ik mis
Bij de Club heb je altijd de batterij status in beeld, bij de T1 moet je daarvoor naar het hoofdscherm.
Ook mis ik de tijd in beeld tijdens het lezen.

Conclusie:

Nu de Sony PRS T1 voor het zelfde geld te koop is als de Bebook Club zou ik zeker iemand die tussen deze twee wil kiezen de Sony aanraden, hij heeft gewoon veel meer functionaliteit. De Club kenmerkt zich door, naar mijn idee, makkelijke bediening. Maar ook de T1 is eigenlijk vrij handig in gebruik. Ik heb het idee dat iedereen hier wel mee om kan gaan.

Moet je persé overstappen naar de T1? Nee, dat weer niet, ik heb de Club altijd een prima reader gevonden. Alle snufjes op de T1 zijn natuurlijk geweldig, maar als het je puur om het lezen gaat, dan is de Club een hele goede reader. Maar als je toch overweegt om een nieuwe aan te schaffen, of zomaar 150 euro over hebt, dan zou ik zeggen: koop een T1.

Waar de vergelijking ophoudt: over de functies van de T1:

Touch screen:

Om je bladzijde om te slaan is de touch screen leuk, maar niet echt noodzakelijk. Ik wissel nog steeds tussen knopbediening en omslaan via het screen.
Bij het lezen in landscape mode is bladeren via het scherm eigenlijk noodzakelijk, ik vind dan de knoppen niet makkelijk bereikbaar.
De menu functies van de T1 zijn eigenlijk gebaseerd op het gebruik van het touch screen, daar kan je de knoppen eigenlijk niet goed gebruiken.
Natuurlijk is het ook vreselijk leuk dat je aantekeningen kan maken, woorden/zinnen kan arceren en dat soort dingen...maar of ik daar veelvuldig gebruik van ga maken is maar de vraag.

Wifi:
Ja, het werkt. Je kan surfen, maar door de e-inkt technologie is het niet echt prettig, de constante pagina verversing is best storend. Maar in tijd van nood is het leuk. Door het ontbreken van een NL verklarend woordenbook is het soms handig om een woord op te zoeken met wikepedia of het wikiwoordenboek

(plaatjes te bekijken op eboekenforum.nl)

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl