Espressomachine kopen? Hier moet je op letten! [video koopgids]

Door: redactie-besteproductnl | 7 augustus 2012 23:38
Het ouderwetse koffiezetapparaat met filter is op z’n retour. Steeds meer huishoudens hebben tegenwoordig een espressomachine, waarmee je niet alleen een bak koffie, maar ook espresso’s, een cappuccino of zelfs een latté macchiato maakt. De apparaten zijn
Advies en tips bij het kopen van een espressomachine

Hoe werkt een espressomachine?

In tegenstelling tot filterkoffie wordt een espresso bereid doordat de espressomachine heet water onder hoge druk door zeerfijn gemalen en aangedrukte koffie perst. Dit gebeurt onder een druk van ongeveer 9 bar bij een temperatuur van 95graden Celcius. De basis van elke espressomachine is dus gelijk, maar dat neemt dat de keuze tussen de machines endan met name de bediening, zeer verschillend is. De verschillende soorten espressomachines zijn in drie categorieënin te delen:

  • de espressomachine met capsules of servings
  • de volautomatische espressomachine
  • de halfautomaat (ook wel semi-automatische espressomachine genoemd)

We lichten de verschillende categorieën hieronder nader toe:

1. De espressomachine met capsules/servings

Espressomachine met capsulesKies je voor gebruiksgemak? Dan is een espressomachine met capsules of servings het meest geschikt. Deze zijn bedoeldvoor kleinere huishoudens. Dat wil zeggen: geschikt voor een paar koppen koffie per dag. Het voordeel van deze machinesis dat ze relatief goedkoop in de aanschaf zijn en klein in formaat. Daarnaast zijn ze ook makkelijk te bedienenen vergen ze weinig onderhoud. Het grootste nadeel is de prijs van een capsule, die rond de €0,35 ligt.

De meest bekende espressomachine met capsules is waarschijnlijk de Nespresso van fabrikantNestlé. De goedkoopste exemplaren zijn vanaf een paar tientjes te koop; de duurdere hebben een prijskaartje toteen paar honderd euro. Wil je goedkoper uit zijn per kopje koffie? Het patent van Nespresso verlopen. Hierdoor kunje bij de supermarkt tegenwoordig ook goedkopere alternatieve aanschaffen.

2. De volautomatische espressomachine

Espressomachine: volautomaatDe meer uitgebreide machines zijn de volautomaten. Deze zijn geschikt voor meerdere koppen koffie per dag, bijvoorbeeldvoor grotere huishoudens of kleine bedrijven. Ook dit type toestel is eenvoudig in het gebruik en je hebt een ruimekeuze in apparaten. In vergelijking met de capsules betaal je per kopje een stuk minder voor de koffie. Voor eengemiddelde bak uit een volautomatische espressomachine betaal je tussen de € 0,10 en € 0,15.

Volautomatische espressomachine zijn daarentegen duurder in de aanschaf en vergen meer onderhoud. Ze zijn verkrijgbaarvanaf zo’n € 200,- tot € 2.000,-. De duurdere volautomaten maken gebruik van duurzame materialen (denk aan RVS),zodat ze langer meegaan en geschikt zijn voor intensief gebruik. De machines met een hoger prijskaartje hebben vaakook meer opties, zoals een melkreservoir voor het maken van een cappuccino maar ook meer invloed op de sterkte.

3. De halfautomaat (semi-automatische espressomachine)

De halfautomaat (ook wel de semi-automatische espressomachine genoemd) zijn het meest ingewikkeld qua bediening, maar biedende meeste mogelijkheden qua eindresultaat. Wil je bijvoorbeeld experimenteren met sterkte, de grofheid van je gemalenkoffie of de hoeveelheid water die je door je koffie laat lopen? Kies dan een halfautomaat. Je hebt meer controleover je eindresultaat en daardoor maak je de lekkerste koffie.
Als geduld niet je beste eigenschap is, heeft de halfautomaat een nadeel: je moet namelijk veel handelingen verrichtenom een bak koffie te zetten. Ook vergt dit type veel onderhoud. Ze hebben bovendien een hoge aanschafprijs, maarook hier geldt bij de duurdere exemplaren: je hebt meer opties en hij is gemaakt van duurzaam materiaal.

Tips bij het kopen van een espressomachine

Koop een losse koffiemolen

De kwaliteit van de koffie is moeilijk te meten, zeker omdat over smaak niet valt te twisten. Toch valt er wel wat overte zeggen. Versgemalen koffiebonen geven de meeste aroma en dus de beste koffie. Koop je dus een espressomachinezonder ingebouwde koffiemolen, overweeg dan de aanschaf van een losse koffiemolen.

Maal je zelf koffiebonen?

Zorg dan dat je deze in een luchtdichte trommel bewaart, zodat de aroma het beste bewaard blijft. En probeer eens eenduurdere variant. Dat verschil proef je echt. Gebruik ook altijd vers water, zo voorkom je rare bijsmaakjes.

Bepaal je het liefst de volledige de sterkte van je koffie?

Overweeg dan op z’n minst een volautomatische machine, of nog liever een halfautomaat. Deze laatste geeft je de mogelijkheidhet eindresultaat volledig naar je hand te zetten.

Wil je een een latte macchiato of een cappuccino maken?

Voor het maken van een latte macchiato of een cappuccino heb je een melkreservoir nodig. Los van de espressomachine kunje natuurlijk ook een apartemelkopschuimer aanschaffen. Een goede melkopschuimer levert een verbazingwekkend goed resultaat.

Wel of geen reinigingssysteem?

Elke espressomachine moet gereinigd en ontkalkt worden om de levensduur te verlengen. Het dagelijks onderhoud kun jezelf doen, daarvoor zijn reinigingstabletten en ontkalkingmiddelen verkrijgbaar. De duurdere apparaten hebben eenautomatisch reinigingssysteem, maar voor de grondige beurten is het beter om je espressomachine terug te brengennaar de fabrikant. Dit verlengt de levensduur van je machine.

Een espressomachine online kopen?

Wil je een nieuwe espressomachine online aanschaffen? In onze ranglijst kun je eenvoudigespressomachines vergelijken en vervolgens de laagste prijs bekijken. Daarnaast hebben we een top 5 van espressomachinesvoor je samegesteld zodat je ook kunt bekijken wat volgens consumenten en expertsbeste espressomachine is.

Houd bij het vergelijken van de prijzen de verzendkosten in de gaten. Steeds meer webshops bieden een gratis verzending vanje espressomachine aan. Dat kan behoorlijk schelen in de aanschafkosten.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van espressomachine een goede keuze kunt maken. Heb je vragenen/of opmerkingen over deze koopgids danvernemen we deze graag van je!

.