Fietskar: Koopgids voor fietskarren

Door: redactie-besteproductnl | 6 april 2013 15:05
Fietskar kopen? Lees onze handige tips en advies voor wanneer je een fietskar wilt kopen
fietskar
Vergelijk fietskarHet vergelijken van fietskarren en prijzen doe je in onze handige fietskarren ranglijst.

#1 Wat is een fietskar?

Een fietskar is een aanhangwagen voor de fiets, althans, dat waren de eerste modellen. Tegenwoordig heb je fietskarren in vele verschillende formaten en uitvoeringen. De fietskarren voor kinderen zijn momenteel het meest gezien op de weg. Een fietskar voor kinderen is al te gebruiken vanaf de leeftijd waarop de kleine goed kan zitten.

 Een fietscomputer met routeplanner

#2 Welke verschillende modellen fietskarren zijn er? 

Fietskarren zijn ontwikkeld om extra bagageruimte te creëren op de momenten dat jij het nodig hebt. Maar de moderne fietskar is er niet om spullen in te vervoeren, maar je meest waardevolle bezit: de kinderen. Fietskarren zijn onder te verdelen in twee verschillende soorten. 

1.Bagagekarren
2.Fietskarren voor kinderen 

De bagagekar maakt al lang onderdeel uit van het straatbeeld. Handig voor als je boodschappen wilt doen, of extra bagage mee wilt nemen tijdens een fietsvakantie. In deze koopgids richten wij ons verder op fietskarren voor kinderen. Wat qua techniek voor deze modellen geldt (bevestigingssystemen), gaat ook op voor de bagagekar. Wil je een fietskar kopen voor extra bagageruimte? Let dan vooral op het laadvermogen. Andere belangrijke aandachtspunten zijn het maximaal belaadbare gewicht en de mogelijkheid om de bagagekar opgevouwen en dus ruimtebesparend te bewaren. Chariot, Burley, BOB en Croozer zijn bekende fabrikanten van fietskarren. 

 

 #3 Hoe werkt een fietskar?
Een fietskar is als het ware een zijspan voor de fiets maar dan bevestigd aan de achterzijde. Er zijn meerdere modellen verkrijgbaar. Sommige fietskarren zijn ook geschikt als buggy waar je in sommige gevallen ook mee kunt joggen. Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en dus de lengte en het gewicht van je kinderen. 

Toegepaste materialen
De meeste fietskarren hebben een bodem van duurzaam kunststof. Het frame is meestal van aluminium. De waterdichte huif is meestal van kunststof of canvas. De rubberen bandjes zijn luchtgeveerd en liggen om kunststof, aluminium of metalen velgen. 

Zitplaatsen
Kinderen kunnen op verschillende manieren plaatsnemen in de fietskaar. Het minst veilig zijn fietskarren zonder bevestigingssysteem. U kunt dan wel gebruikmaken van een autostoeltje. De meeste moderne fietskarren voor kinderen hebben een gordelsysteem en een apart stoeltje of een ingebouwde zitschaal. De meeste fietskarren beschikken over één of twee zitplaatsen. 

Bevestigingssystemen
Behalve een bevestigingssysteem aan de fietskar, dient er ook aan de fiets een koppeling bevestigd te worden. Dit koppelsysteem kan worden bevestigd aan de zadelpen, de bagagedrager of aan de achteras. 

Veiligheid
Veiligheid is een belangrijk issue bij fietskarren. De meeste modellenzijn opgebouwd in een kuipvorm, waardoor de kinderen redelijk beschermt zitten en niet gemakkelijk uit de fietskar kunnen vallen. Zorg dat je niet te hard en te scherp door de bochten gaat, en laat de allerkleinsten en het liefst alle passagiers een helm dragen. Voorts is er nog een veiligheidselement dat niet standaard is op alle fietskarren. De parkeerrem, die ervoor zorgt dat de kar, eenmaal losgekoppeld, niet op eigen houtje ervandoor gaat. 

 
Vergelijk de beste fietskarrenVia onze ranglijst met de beste fietskarren kun je handig en eenvoudig de beste fietskar vinden.

#4 Tips bij het kopen van een fietskar

Hoeveel wil ik uitgeven aan een fietskar?
Een fietskar kopen is een investering voor de kleintjes en voor je zelf. Een fietskar kopen doe je vanaf tweehonderd euro. De prijs kan, afhankelijk van het aantal zitplaatsen en het formaat oplopen tot zo’n duizend euro.

Wat is het maximaal belastbare gewicht van mijn fietskar?
Op de fietskar staat aangegeven welk gewicht je maximaal kunt meenemen. Dit geldt dan voor zowel de kinderen als de eventuele extra bagage.

Wist je dat?
Er ook voor honden speciale fietskarren te koop zijn. De Croozer Dog is daar een voorbeeld van. 

 

#5 Een fietskar online kopen?

Wil je online een fietskar kopen? In de ranglijst van BesteProduct kun je eenvoudig fietskarren vergelijken. Ook hebben wij voor jou een top vijf samengesteld, zodat je kunt zien met welke fietskarren zowel vaders en moeders als de experts het beste resultaat behalen.

VerzendkostenBij het vergelijken van de prijzen is het natuurlijk altijd handig om de verzendkosten in de gaten te houden. Steeds meer webshops bieden een gratis verzending van je fietskar aan. Dat kan behoorlijk schelen in de aanschafprijs.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van fietskarren een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, mail de redactie.