Hogedrukreiniger kopen in 6 stappen (video)

Door: redactie-besteproductnl | 7 mei 2014 16:47
Tips bij het kopen van een nieuwe hogedrukreiniger
Koopwijzer

Verkorte koopgids hogedrukreinigers

#Stap 1: Wat voor merken zijn er op het gebied van hogedrukreinigers?

De twee grootste merken op het gebied van hogedrukreinigers zijn Kärcher en Nilfisk. Kleinere fabrikanten zijn bijvoorbeeld Bosch, Powerplus, Kränzle en Einhel.

#Stap 2: Hoe groot moet de druk zijn die je hogedrukreiniger levert?

Alle hogedrukreinigers hebben minstens een druk van 100 bar, maar duurdere versies van de reiniger gaan zelfs tot 160 bar.

#Stap 3: Hoe groot moet de wateropbrengst van je hogedrukreiniger zijn?

Voor hogedrukreinigers geldt: hoe hoger de wateropbrengst, des te hoger het reinigend vermogen. Dat wil zeggen dat een apparaat met hoge wateropbrengst sneller schoonmaakt.

#Stap 4: Moet je een koud- of warmwater hogedrukreiniger kopen?

Dit hangt af van het oppervlakte dat je wilt schoonmaken en hoe vuil het is. Met een warmwater hogedrukreiniger krijg je een oppervlakte sneller schoon dan met een reguliere hogedrukreiniger met alleen koud water.

#Stap 5: welke accessoires wil je bij je hogedrukreiniger?

Er zijn meerdere accessoires verkrijgbaar bij een hogedrukreiniger. Denk hierbij aan een patio reiniger, vuilfrees, opzetborstels, reinigingsmiddel of een rioolreinigingsset.

Hogedrukreinigers vergelijkenVergelijk de beste hogedrukreinigers in onze ranglijsten met testen, reviews en de beste aanbiedingen.
Uitgebreide koopgids hogedrukreinigers

#Stap 1: Wat voor merken zijn er op het gebied van hogedrukreinigers?

De markt van hogedrukreinigers is erg overzichtelijk. Zo zijn er in de grote bouwmarkten en ook online vooral twee merken te verkrijgen: Kärcher is de grootste, gevolgd door Nilfisk. Beide hebben ze uiteenlopende modellen voor heel verschillende doeleinden. Kleinere fabrikanten in de wereld van hogedrukreinigers zijn bijvoorbeeld Bosch, Powerplus, Kränzle en Einhel. Qua prijzen zit er tussen de verschillende hogedrukreiniger veel verschil: zo kun je er al een kopen voor 60 euro, terwijl er ook hogedrukreinigers van boven de 1000 euro verkocht worden. Dit verschil heeft te maken met een aantal zaken: duurdere modellen worden steviger en zwaarder gebouwd, de druk is bij goedkope modellen veel lager, evenals de hoeveelheid water dat hij per uur kan spuiten. Daarnaast krijg je bij duurdere modellen veel meer accessoires meegeleverd.

Goedkope hogedrukreinigers zijn niet per definitie slecht. Ze zijn vooral bedoeld voor mensen die denken hun hogedrukreiniger slechts een of twee keer per jaar te gebruiken. Ze gaan over het algemeen wel minder lang mee. Eén voordeel: goedkope modellen zijn kleiner en dus makkelijker op te bergen.

#Stap 2: Hoe groot moet de druk zijn die je hogedrukreiniger levert?

De kracht waarmee het water uit een hogedrukreiniger wordt geperst, wordt uitgedrukt in bar. Uiteraard geldt hier dat een hogere druk ook een krachtiger waterstraal geeft. Bijna alle apparaten hebben minimaal een werkdruk van 100 bar, maar duurdere hogedrukreinigers beschikken zelfs over een druk tot 160 bar. Een hogere druk levert overigens niet automatisch een schoner resultaat op. Dit hangt namelijk nauw samen met de wateropbrengst van een hogedrukreiniger.

#Stap 3: Hoe groot moet de wateropbrengst van je hogedrukreiniger zijn?

De wateropbrengst spreekt eigenlijk redelijk voor zich. Dit houdt in hoeveel water per uur door de hogedrukslang van de hogedrukreiniger gaat. Een voorbeeld hierbij ter verduidelijking: wanneer je twee hogedrukreinigers hebt met een druk van 140 bar, waarbij de eerste een wateropbrengst van 400 liter per uur heeft en de tweede een wateropbrengst van 550 liter per uur heeft, beschikt de laatste over een groter reinigend vermogen. Overigens betekent dit niet dat een apparaat met weinig druk en een lage wateropbrengst, minder goed schoonmaakt dan een hogedrukreiniger met meer kracht: je doet er simpelweg langer over.

#Stap 4: Moet je een koud- of warmwater hogedrukreiniger kopen?

De meeste hogedrukreinigers beschikken niet over een warmwaterfunctie, dus het is goed om hier goed naar te kijken wanneer je een apparaat koopt. Wanneer je is het nou handig om een warmwater hogedrukreiniger aan te schaffen? Als je van plan bent om veel en vaak schoon te maken, is deze optie misschien handig: net als bij de afwas wil het schoonmaken namelijk niet altijd lukken met koud water. In dat geval zet je gewoon de warmwater kraan open en bij sommige hogedrukreinigers is dit dus ook mogelijk. Zo kun je heel makkelijk flink vervuilde oppervlakten schoonmaken. Let op: de hogedrukreiniger verwarmt het water niet zelf, je moet dus ook een aansluiting op je warmwaterkraan hebben.

#Stap 5: welke accessoires wil je bij je hogedrukreiniger?

Accessoires zijn bij een hogedrukreiniger belangrijk, aangezien ze je erg kunnen helpen bij het schoonmaken.

Patio reiniger

Misschien wel de handigste accessoire voor deze apparaten is de zogenaamde patio reiniger, ook wel terrasreiniger genoemd. Dit verlengstuk sluit je heel gemakkelijk aan op je hogedrukreiniger, waarna je het terras kunt gaan schoonspuiten. Doordat er een afdekkap op de reiniger zit, heb je geen last van opspattend water.

Vuilfrees

Een vuilfrees is een onderdeel waardoor de reiniger nog krachtiger werkt. Je plaatst deze accessoire op je hogedrukreiniger in plaats van de standaard spuitlans, waarna het water met meer kracht naar buiten wordt geduwd. Dit komt doordat een vuilfrees maar een dun straaltje water doorlaat, vergelijkbaar met het dichtknijpen van een tuinslang. Om ervoor te zorgen dat je werkvlak niet kleiner wordt, zorgt het apparaat ervoor dat je waterstraaltje met grote snelheid gaat roteren. Pas wel op met het schoonspuiten van je auto of fiets, want met een vuilfrees zie je de lak voor je ogen verdwijnen!

Opzetborstels

Natuurlijk zijn er voor je hogedrukreiniger verschillende opzetborstel te koop: denk bijvoorbeeld aan een borstel speciaal voor de velgen van je auto, of een borstel voor de tuinmeubelen.

Reinigingsmiddel

Gelukkig hoef je niet zelf sop toe te voegen wanneer je iets gaat schoonspuiten: sommige hogedrukreinigers hebben namelijk de mogelijkheid om schoonmaakmiddel door het water te mengen. Dit kan op twee verschillende manieren:

  • Via een tank op het apparaat zelf; deze is heel makkelijk te vullen met schoonmaakmiddel.
  • Via een aanzuigslangetje; je monteert een externe fles, waarna het schoonmaakmiddel door de slang wordt opgezogen en zo wordt vermengd met het water.

Rioolreinigingsset

Deze handige accessoire sluit je aan op je hogedrukreiniger, waarna je het in je verstopte afvoerbuis stopt. Je spuit eigenlijk gewoon het vuil uit de rioolbuis.

Hogedrukreinigers vergelijkenVergelijk de beste hogedrukreinigers in onze ranglijsten met testen, reviews en de beste aanbiedingen.

#Stap 6: Tips

  • Je kunt de druk en daarmee het oppervlak waarmee je spuit vaak zelf op de hogedrukreiniger regelen door aan de kop te draaien. Uiteraard maakt het ook uit of je hem dicht bij de grond houdt of juist ver af.
  • Onderschat de kracht van de waterstraal niet. Er kunnen deeltjes opspatten. Hou daarom vooral kinderen goed uit de buurt. Spuit met een hogedrukreiniger ook niet op mensen en dieren.
  • Lees goed in de handleiding hoe hij moet worden aangesloten en in welke volgorde. Kijk ook goed of alle aansluitingen wel goed vastzitten.
  • Als je klaar bent met een sessie, laat dan al het water uit de lans en uit de hogedrukreiniger lopen en berg hem op een droge en vorstvrije plek op. Dit verlengt de levensduur van de hogedrukreiniger.
.