Tips en adviezen voor het kopen van een huistelefoon

Door: redactie-besteproductnl | 5 juni 2014 13:18
Gratis bellen, een geweldig bereik en kraakheldere telefoongesprekken. Drie redenen waarom het heel nuttig kan zijn om, naast je smartphone, een huistelefoon in huis te hebben. Welke mogelijkheden er zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een hui
Koopgids

Is de huistelefoon niet aan het uitsterven?

huistelefoonZeker niet! Hoewel je tegenwoordig overspoeld wordt met reclames voor smartphones, is de huistelefoon nog lang niet op z’n retour. Sterker nog, de markt groeit. In 2012 zat de huistelefoon al in de lift en telde Nederland 6,16 miljoen vaste aansluitingen. Eind 2013 stond de score op 6,25 miljoen aansluitingen en de telecomexperts voorspellen ook voor de komende jaren een stijgende lijn.

De grote motor achter deze groei is het aantal consumenten dat overstapt op VoIP (bellen via het internet) voor hun vaste telefonieverbinding. De VoIP- lijnen zijn goed voor ruim 80% van alle vaste telefoonverbindingen. Meer informatie over de mogelijkheden van een VoIP-verbinding lees je verderop in deze koopgids.

Welke types huistelefoons zijn er?

‘DECT? GAP? Ik wil een huistelefoon!’
Schrik niet van termen als DECT en GAP, het zit namelijk vrij eenvoudig in elkaar. Vrijwel alle draadloze huistelefoons van tegenwoordig zijn voorzien van het DECT-communicatiesysteem.

DECT

De term staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications en met dit systeem kun je extra handsets (toestellen) toevoegen aan je netwerk. Het is bovendien beter beveiligd tegen afluisteren dan het ouderwetseanaloge signaal.

GAP

GAP staat voorstaat voor General Access Profile en biedt je de mogelijkheid om huistelefoons van verschillende merken door elkaar heen te gebruiken. GAP wordt bijvoorbeeld interessant als je alvoorzien bent van een huistelefoon, maar het aantal handsets uit wil breiden. Extra functionaliteiten van je originele handset (zoals het overzetten van je adresboek) worden echter niet ondersteunden zullen op je GAP-telefoon dus niet beschikbaar zijn.

Functies en mogelijkheden van een huistelefoon

In tegenstelling tot bij een smartphone, koop je een huistelefoon meestal uitsluitend om mee te bellen. Ook huistelefoons beschikken echter over verschillende extra functionaliteiten die zeer de moeite waard kunnen zijn. Denk daarbij aan functies als:

  • Antwoordapparaat/Voicemail
  • SMS’en
  • Adresboek
  • Bellen via internet (VoIP)
  • Nummerherkenning
  • Babyfoon
  • Camera
Bespaar jezelf geld:Bedenk goed welke extra functies je per se wilt hebben en welke voor jou niets toevoegen. Een babyfoon op je huistelefoon klinkt misschien te gek, maar zonder baby kun je je afvragen of het nodig is. En ben je écht van plan om die ingebouwde camera veel te gaan gebruiken?

Gratis bellen met je huistelefoon via internet (VoIP)

Via voip (voice over ip) kun je gratis bellen via het internet. een speciale voip-telefoon kopen is echter meestal niet nodig. via een iad-kastje van je provider (vaak gratis bij je abonnement) kun je jouw dect of analoge signaal omzetten naar een ip-signaal. via dit kastje zijn alle toestellen geschikt voor bellen over het internet.

Nummerherkenning? Let goed op!

Er bestaan twee verschillende systemen voor nummerweergave in Nederland:

  • DTMF (Dual Tone Multi Frequency) – Gebruikt door bijvoorbeeld KPN
  • FSK (Frequency Shift Keying) – Gebruikt door veel andere providers in Nederland

Koop je een FSK-toestel terwijl je bij KPN bent aangesloten, dan zal je nummerherkenning dus niet werken. Check dus zeker of de telefoon die je wilt kopen bij jouw provider past.

Welke merken huistelefoons zijn de moeite waard?

Daar kunnen we kort over zijn: Gigaset, Philips en Panasonic. Dit zijn de grootste spelers met de beste producten in deze markt. Huistelefoons van deze bedrijven zijn vrijwel altijd te vinden in onze top 5. Bekijk hier de vijf populairste huistelefoons van dit moment.

Smartphone vs. de huistelefoon: Waarmee bel ik het goedkoopst?

Een huistelefoon biedt je mogelijkheden om goedkoper te bellen, maar dan moet je deze wel benutten. De reguliere tarieven van vaste en mobiele telefonie liggen tegenwoordig vaak heel dicht bij elkaar. Daar ga je het verschil dus waarschijnlijk niet maken. Soms is bellen met je mobiel zelfs goedkoper dan bellen via de vaste lijn (uiteraard afhankelijk van je provider en abonnement). Om tóch flink goedkoop te bellen met je huistelefoon kun je gebruik maken van de zeer lage tarieven van een VoIP-provider.

Er zijn online verschillende aanbieders voor VoIP-telefonie. Via VoIP-buster kun je bijvoorbeeld gratis naar veel Europese vaste nummers bellen. Erg handig als je vaak belt met het buitenland. Een andere provider is Cheap Connect waarmee je onder andere goedkoop naar mobiele nummers in Nederland kan bellen (5 eurocent per minuut, zonder starttarief).

Vergelijk altijd de huidige tarieven van je huidige (mobiele) abonnement met het prijskaartje dat hangt aan een vaste aansluiting. Leg je daarnaast niet zomaar neer bij de tarieven van de bekende namen in telefonie-land, maar ga online op zoek naar een VoIP-provider die past bij jouw belgedrag.

Huistelefoons vergelijken?Op zoek naar een huistelefoon? Kijk en vergelijk in de ranglijst met de beste huistelefoons.

Wat zijn de kostenvan een huistelefoon?

huistelefoonVoor een goed functionerende huistelefoon met basisstation hoef je geen fortuin te spenderen. Gigaset, Philips en Panasonic hebben voor tussen de 30 en 60 euro prima huistelefoons in petto, soms zelfs met meerdere handsets. Het spreekt voor zich dat hoe meer handsets en functionaliteiten je wilt, hoe meer je gaat betalen. Aan een telefoon met touchscreen, Android-besturingssysteem en 3G-ondersteuning hangt bijvoorbeeld een prijskaartje van ruim 200 euro. Zoals met alles in het leven is het maar net hoe gek je het zelf wil maken. Voor een gemiddeld huishouden heb je voor dik onder de 100 euro een huistelefoon met meer dan voldoende mogelijkheden.

Extra tips voor de aanschaf van een huistelefoon

  • Zet goed op een rijtje waar jouw prioriteiten liggen. Het aantal handsets, het type nummerherkenning en de batterijduur van de huistelefoon zijn in ieder geval goede criteria om mee te beginnen.
  • Wanneer je weet welke functionaliteiten je huistelefoon in ieder geval moet hebben, check je onze actuele lijst met huistelefoons. Bekijk daar welke opties er zijn voor jouw budget en hoe de telefoons in reviews worden beoordeeld.
  • Ga naar de winkel om de telefoon(s) zelf uit te proberen. Het gebruiksgemak, de duidelijkheid van de display en hoe het toestel in de hand ligt, zijn voorbeelden van criteria die ontzettend persoonlijk zijn. Wat de één fijn vindt, vind de ander vreselijk. Uiteindelijk ben je zelf je beste reviewer en kan één tripje naar de winkel je waardevolle informatie opleveren.
.