Alles over de huistelefoon

Door: redactie-besteproductnl | 12 maart 2009 16:23
Op de informatiepagina van de huistelefoon staat alles over dit apparaat: de prijs, de techniek, extra functies en de merken huistelefoon.
Huistelefoon

In deze koopgids geven wij inzicht in en adviesover de verschillende modellen huistelefoons die verkrijgbaar zijn. Wij helpen jegraag bij het vinden van het model dat het beste aansluit bij jouw wensen en gebruik.

Huistelefoons vergelijken
Vergelijk huistelefoonsHetvergelijken van de beste huistelefoons en prijzen doe je in onze handigehuistelefoon ranglijst.

#1 Hoe werkt een huistelefoon?

Onze perceptie van het begrip ‘telefoon’ is in de loop der jaren behoorlijk veranderd.We denken niet meer meteen aan een apparaat met een snoer en een hoorn. Vandaardat we het tegenwoordig hebben over mobieltjes en huistelefoons (of vaste telefoons).

Een kleine geschiedenis van de telefoon

De eerste telefoontoestellen hadden niet eens een hoorn, maar een microfoon op hettoestel en een los oorstuk. Pas later werden deze twee samengevoegd. De term telefoonvindt zijn oorsprong in het oud Grieks: ‘tele’ betekent afstand en ‘fon’ betekentstem of meer algemeen geluid.

Patent
De Italiaans-Amerikaanse uitvinder Antonio Meucci is naar alle waarschijnlijkheidde uitvinder van de telefoon omstreeks 1850. Helaas was Meucci niet zeer vermogend,waardoor hij de 250 dollar niet kon opbrengen om patent te kunnen aanvragen op zijnuitvinding. Alexander Graham Bell kreeg in 1876 wel patent op de telefoon. Bozetongen beweren dat hij (onrechtmatig of niet) de papieren van Meucci in handen hadgekregen.

Bellen
Op 1 juni 1881 opende in Amsterdam de eerste Nederlandsche Bell Telephoon Maatschappijhaar deuren. 49 mensen konden toen ‘bellen.’ In de jaren die volgden kwamen er steedsmeer telefooncentrales waar je naartoe kon bellen om vervolgens ‘doorverbonden’te worden met de persoon die je graag wilde spreken. Zo werkt het in feite nog steeds,al is de ‘telefooncentrale’ vervangen door een satelliet die het signaal doorstuurtnaar lokale centrales die via een kabelnetwerk het signaal uiteindelijk bij jouin huis brengen.

Oude huistelefoon

#2 Functies van de huistelefoon

De functies van huistelefoons zijn overzichtelijk. Een huistelefoon kopen betekentdat je met een ‘vast toestel’ bent aangesloten op het telefoonnetwerk en de mogelijkheidhebt om te bellen en gebeld te worden. Maar moderne huistelefoons hebben vaak meermogelijkheden:

  • Intern doorverbinden
  • Antwoordapparaat
  • Speakerfuntie
  • Telefoonboek
  • Intercom Bellen via internet (VOIP)
  • Smsen

#3 Welke verschillende modellen huistelefoons zijn er?

Tegenwoordig zijn er twee soorten huistelefoons verkrijgbaar. Draadloze modellenmet een dockingstation en de modellen met hoorn en druktoetsen zijn ook nog steedste koop. We zeggen vaak nog dat we een telefoonnummer draaien, maar dat is een overblijfseluit de tijd van de draaischijven.

Draadloze huistelefoons

DECT is een communicatiesysteem waarvan alle draadloze telefoons tegenwoordigvoorzien zijn. Met het Digital Enhanced Cordless Telecommunications systeem kunje extra handsets toevoegen aan je eigen netwerk. Het bereik van DECT is ongeveer30 meter binnenshuis en tot 300 meter buitenshuis.

Een andere standaard is GAP (General Access Protocol). Met GAP is het mogelijk om basisstationsen handsets van verschillende merken door elkaar te gebruiken. Het kan voorkomendat nummerweergave of de telefoonboekfunctie niet worden ondersteund.

Goedkoop bellen met vaste telefonieMobiel bellen wordt de laatste tijd steeds goedkoper. Bellen met een vaste lijn daarentegenkan, zeker in vergelijking met enkele jaren geleden, echter nog goedkoper zijn. Metde alles-in-één-pakketten van providers als Ziggo, KPN of Tele 2 bel je alvoor een paar cent per minuut. Zelfs het bellen naar mobiel, eerder schreeuwendduur, is nu goed betaalbaar. Let op het afkopen van het tarief voor bellen met devaste telefoon. Dat lijkt interessant voor bijvoorbeeld tien euro, maar in de praktijkbel je waarschijnlijk nooit zo veel. Reken dat goed na.

#4 Tips en weetjes bij het kopen van een huistelefoon

Hoeveel wil ik uitgeven aan een telefoon?

Geef je liever meer uit aan een smartphone die van alles kan? Dat is begrijpelijk.Maar een huistelefoon is geen grote investering. Al vanaf een paar tientjes hebje er een in je bezit, die doorgaans prima functioneert.

Hoe lang werkt mijn draadloze telefoon?

Let erop dat de standby tijd en de gesprekstijd van je draadloze telefoon naar keuzevoldoende zijn. Het display (bijvoorbeeld met of zonder kleuren) is van grote invloedop de batterijduur. Goedkopere draadloze handsets hebben als nadeel dat de batterijduurna verloop van tijd afneemt.

Hoe werkt nummerweergave?

In Nederland zijn er twee verschillende systemen voor nummerweergave:

  • DTMF (Dual Tone Multi Frequency) waar bijvoorbeeld KPN mee werkt.
  • FKS (Frequency Shift Keying), waarvan andere providers gebruik maken.

Houd er rekening mee dat jouw telefoon over het juiste nummerweergavesysteem beschikt.

Waarom een telefoon met snoer?

Ben je eigenlijk vooral een mobiele beller, maar wil je in sommige gevallen ooknog gewoon bereikbaar zijn op je vaste nummer? Neem een telefoon met een snoer,dan weet je altijd waar je je belletje kunt aannemen. Zeker in een grotere woningslingeren de handsets vaak door het huis, waardoor het soms een zoektocht is omte vinden waar ze liggen. Je kunt ook meerdere lossehandsets kopen.

Huistelefoons vergelijkenWilje online een huistelefoon kopen? Met de ranglijst van BesteProduct kun je heel makkelijkhuistelefoons vergelijken. Ook hebben wij voor jou een top vijf samengesteld, zodatje kunt zien wat volgens consumenten én experts de beste huistelefoon is

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van huistelefoons een goede keuzekunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids? Mail ons.