Ontharen: uitleg IPL of laser plus kooptips [video]

Door: redactie-besteproductnl | 3 oktober 2014 12:08
Wil je pijnloos ontharen? Gebruik dan een IPL of laser? Maar wat zijn dat voor apparaten, wat zijn de verschillen en waar moet je op letten als je zo'n ontharingsapparaat wil kopen.
Koopwijzer

1.Moet ik voor IPL of voor laser kiezen?

Laser en IPL, het lijkt een beetje op elkaar. Beiden werken met lichtenergie dat het haarzakje aangetast, waardoor de haar uitvalt. En pijnlijk is het niet. Het is te vergelijken met het gevoel van kleine naaldenprikjes. Maar er zijn ook veel verschillen tussen IPL- en laserapparaten. Het is daarom belangrijk om goed te bedenken welk resultaat je wilt, hoeveel geduld je hebt en wat het mag kosten.

Het grootste verschil tussen laser en IPL is dat laser krachtiger werkt, waardoor er maar liefst tot 80% van de haren permanent verwijderd worden. Bij IPL is de kans groot dat minstens 50% van de haren terug groeit.

LaserIPL
Haarvermindering op lange termijn*80%50%
Duur van gemiddelde behandeling*45 min25 min
Aantal behandelingen nodig6 in 6 maanden3 - 4 in 2 maanden
Kosten aanschaf*duurdergoedkoper
Extra kosten*geenVervanging van lampen
Golflengte flitsen*810 nm.380 - 1400 nm.

* Hier is uitgegaan van een gemiddelde, van de informatie in de producthandleidingen.

IPL

Intense Pulsed Light (ook wel lichtflitsmethode genoemd) werkt met lichtflitsen van verschillende golflengtes. De flitsen worden door het pigment in het haar omgezet in warmte die de haarwortel aantast. Het licht is minder geconcentreerd dan bij de laser en het dringt minder diep in het haarzakje door. Na een tijdje komt er weer een nieuwe haar. Maar deze is minder stug en lichter van kleur. De meeste producten beloven 50 % haarvermindering op lange termijn.

Laser

Laser werkt met een dunne krachtige lichtstraat. De golflengte is altijd hetzelfde en dringt diep door in het haarzakje en de haarwortel wordt vernietigd. De laserapparaten kunnen (net als de meeste IPL’s) worden gebruikt op benen, armen, oksels, langs de bikinilijn en vaak ook op het gezicht. Als je een meer permanent resultaat wilt kom je dus bij de laser uit.

Niet geschikt voor iedereen

Heb je rood, lichtblond of grijs haar? Dan heb je kans dat deze producten weinig effect hebben, omdat er dan te weinig pigment is waar het licht op reageert. Voor mensen met een donkere huidskleur, is alleen een laser geschikt die je kunt instellen op een lange golflengte.

2. Hoeveel tijd wil ik bezig zijn met een behandeling?

Voor beide behandelingen moet je een beetje geduld hebben. Ten eerste moet je scheren wat je wilt behandelen. Hoe snel je klaar bent met een been, oksel of bikinilijn, hangt vooral af van de grootte van het lichtoppervlak van het apparaat (1 - 6 cm2). En de snelheid waarmee het apparaat zich herlaadt (2 - 4 sec.) voordat je weer kunt flitsen. Flitsers met meer intensiteit moeten langer herladen dan bij een lagere energiestand.

IPL

De meeste IPL’s werken een stuk vlotter dan lasers omdat ze meer oppervlak bestrijken. Met een gemiddeld flitsoppervlak van 3 cm2, doe je 4 minuten over een bikinilijn, 8 over een onderbeen en een oksel is in 1 minuut klaar.

Laser

Kies je voor een laserproduct dan gaat de behandeling langzamer. Wil je weinig haartjes verwijderen dan is een goedkoper laser voor jou geschikt. Deze werkt haartje voor haartje. Wanneer je veel haartjes wilt verwijderen zou dit frustrerend langzaam gaan. Dan kies je beter een middenklasse apparaat, wat per keer 20 haartjes meeneemt. Of nog wat sneller, één van de duurste die 60 haartjes tegelijk lasert. En dat komt neer op 15 minuten per onderbeen.

3. Veel of weinig haartjes verwijderen en hoe vaak?

Het kan een hoop extra kosten besparen als je van tevoren goed inschat hoeveel haartjes je wilt verwijderen. De meeste IPL apparaten hebben namelijk een flitslamp die na een aantal flitsen (750 – 40.000) vervangen moet worden. En lasers die een klein oppervlak behandelen zijn ook een stuk goedkoper. Dus wil je snel je bikinilijn voor de zomer bijwerken, dan is een goedkope IPL of laser een prima oplossing.

Wil je een groter gebied behandelen dan kan je beter een wat duurdere IPL of laser kiezen. Nieuwe flitslampen van duurdere IPL’s zijn vaak een stuk goedkoper. En ga je laseren dan schiet het ook wat meer op wanneer je min. 20 haartjes per keer behandeld.

En weet je zeker dat je heel veel haartjes langdurig wilt verwijderen dan is waarschijnlijk een dure IPL met oplaadbare flitslamp of laser uiteindelijk de goedkoopste oplossing. Want hierbij hoeft je niets te vervangen.

4. Wil ik het ook gebruiken in mijn gezicht en gevoelige huid?

Niet alle apparaten zijn geschikt voor het gebruik in het gezicht. De meesten geven het aan als ze een speciale gezichts­functie hebben. De apparaten mogen nooit worden gebruikt rondom de ogen en de lippen.

Wil je het apparaat op verschillende plekken gebruiken dan is het handig om een apparaat te kiezen waar je de energiestand kunt instellen.

 

5. Wanneer wil ik resultaat zien?

Enkele dagen na het gebruik van het apparaat vallen de haartjes uit. Maar al snel zullen er nieuwe aangroeien, want haren groeien namelijk in fases. En dat betekent dat je ze nooit allemaal in één keer kunt meepakken.

Aangeraden wordt om met de IPL om de 2 à 3 weken te behandelen. Dan zie je na 3 à 4 behandelingen het resultaat. Wil je sneller resultaat kom je dus bij een IPL uit.

Laser geeft na zes maanden definitief resultaat. Elke maand kun je hiervoor een behandeling uitvoeren.

6. Wil ik een draadloos apparaat?

Wil je alle bewegingsvrijheid hebben? Dan is een apparaat zonder snoer voor jou de beste keus. Wil je juist niet hoeven te wachten tot het apparaat is opgeladen, kies er dan één met snoer.

Draadloze apparaten moeten gemiddeld zo’n 100 minuten opladen. Na het opladen kun je gemakkelijk het hele lichaam ontharen. Afhankelijk van de gekozen lichtintensiteit raakt de accu sneller leeg. Wil je het hele lichaam ontharen, let er dan op dat de accu minstens 320 minuten of 750 lichtflitsen meegaat. Anders moet je tussentijds opladen.

7. Waar kan ik nog meer op letten als ik een ILP/laser koop?

Lees goed de specificaties voordat je het product koopt. Zo voorkom je een teleurstelling en weet je zeker dat het aan je eisen voldoet. Omdat de apparaten soms veel van elkaar verschillen kun je nog extra letten op de volgende punten:

  • Hoe duur zijn de nieuw flitslampen voor mijn IPL?
  • Voor welke lichaamsplekken mag ik mijn apparaat allemaal gebruiken?
  • Kies zeker niet een te klein flitsoppervlak als je veel huid/haar wilt behandelen.
  • Is het apparaat geschikt voor mijn huid- en haartype?
.