Overzicht stroomverbruik koelkasten plus bespaartips

Door: redactie-besteproductnl | 17 maart 2014 15:32
Heb jij nog een oude koelkast in de bijkeuken, schuur of op zolder staan? Altijd handig voor de voorraad die je niet direct nodig hebt maar wel koel moet blijven. Of makkelijk als extra opslag voor een feestje. Maar let op: deze koelkasten kunnen ongemerkt
Koopwijzer

De schrik sloeg de medewerker van BesteProduct.nl om het hart toen hij, in het kader van de samenwerking met Essent, het energieverbruik van zijn koelkast met behulp van de Slimme Meter had opgemeten. Zijn oude vertrouwde Pelgrim (een koelvriescombinatie uit 2002) bleek nagenoeg 24 uur per dag aan te slaan om op temperatuur te blijven. Een prijzige koelkast, die hij vervolgens snel heeft vervangen voor een nieuw model: een A+-koelkast van hetzelfde model.

Koopgids Thermostaat
Op veel plekken nog te vinden: de tweede koelvriescombinatie in de schuur. Handig, maar vaak ook ongemerkt een enorme energieslurper. Dit is overigens niet de schuur van de medewerkers van BesteProduct.nl.

Energiekosten oude koelkast

De BesteProduct-medewerker vermoedt zijn koelkast al veel langer niet meer goed functioneerde. Stel dat de koelkast een jaar lang 24 uur per dag heeft geloeid, dan zijn de kosten enorm geweest.
De BesteProduct-medewerker heeft vervolgens zijn energieslurpende koelkast weggebracht en vervangen door een A+-koelkast. Dat lijkt op het eerste oog enorm energiezuinig, maar A+ is momenteel de minst zuinige koelkast die verkocht mag worden. Niettemin bespaart hij al een bak met geld.

Verbruik oude koelkast
Uit de metingen van E-inzicht van Essent blijkt dat de oude koelkast fors meer verbruikt dat de nieuwe koelvriecombinatie.

Hij heeft dus een besparing gerealiseerd van ruim € 75,- per jaar. Behalve dat de nieuwe koelkast beter is en de etenswaren verser houdt, levert hij naar ruim 8 jaar ook nog geld op.

Kierende koelkast

Het voorbeeld hierboven is misschien wat extreem, want niet elke oude koelkast staat 24 uur per dag te loeien. Maar oude, kierende koelkasten staan wel algemeen bekend als grootverbruikers van stroom in huis.
Het voordeel van koelkasten is dat ze altijd aanstaan, maar dat is ook meteen hun grote nadeel. Als het verbruik hoog is, gaat dat 24 uur per dag 365 dagen per jaar door! Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar kost ook nog eens bakken met geld.

Controleer stroomverbruik van je koelkastHet is dus raadzaam om te controleren hoe oud je koelkast is en hoeveel energie hij verbruikt. Essent ondersteunt ons als BesteProduct.nl met het meten van energieverbruik van apparaten, zodat wij onze bezoekers kunnen adviseren over het stroomverbruik van apparaten. Wij gebruiken daarvoor de Slimme Meters en kunnen het verbruik online of via een app bekijken op E-inzicht. Als je klant wordt of bent van Essent kun je de meters voordelig tot je beschikking krijgen. Energiemeters zijn overigens ook los verkrijgbaar.

A++ of A+++ koelkast

Als blijkt dat jou oude koelkast je portemonnee leeg eet, overweeg dan een energiezuinige koelkast aan te schaffen. De meest energiezuinige koelkasten op dit moment, hebben een A++ of A+++ label.
De aanschaf van een nieuwe, energiezuinige koelkast (A++ of A+++) kan een halvering van je energiekosten realiseren. Dan is die nieuwe koelkast snel terugverdient. Nadeel van energiezuinige koelkasten is de hogere aanschafprijs. Voordeel is dat deze varianten doorgaans ook luxer zijn, waarbij met name de vershoudladen zijn uitgerust met nieuwe technieken die groente en fruit langer vers houden.

Vergelijk koelkastenIn onze ranglijst met de beste koelkasten kun eenvoudig filteren op energielabel. Vergelijk de inbouwkoelkasten en de vrijstaande koelkasten op basis van specificaties, reviews en testen. Controleer vervolgens de scherpste online prijzen.

7 tips voor lager energieverbruik van je koelkast

Het is niet altijd nodig direct een nieuwe koelkast aan te schaffen om geld te besparen op je energierekening. Als je de onderstaande tips in acht neemt, kun je de eerste euro’s gemakkelijk terugverdienen.

  1. Bewaren
    Warme gerechten en dranken eerst laten afkoelen en pas daarna in de koelkast zetten. Voorkom dat de levensmiddelen de achterwand raken. Anders wordt de luchtcirculatie verminderd. Levensmiddelen of verpakkingen kunnen aan de achterwand vastvriezen. Hierdoor neemt het energieverbruik onnodig toe.
    Plaats (indien mogelijk) een koud product in de koelkast voor de warmere boodschappen in de koelkast worden geplaatst. Hierdoor hoeft de compressor minder hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken.
  2. Schoonmaken
    Maak het vriesgedeelte regelmatig ijsvrij. Als dit niet gebeurt, kan het energieverbruik met 30% toenemen.
  3. Plaats
    Zet de koelkast/ vriezer niet te dicht in de buurt van een kachel, verwarming en oven. Hoe warmer de omgevingstemperatuur hoe harder moet de compressor werken en daardoor neemt het energieverbruik toe.
  4. Onderhoud
    Zorg dat de rubbers de koelkast/ vriezer goed afdichten, anders komt er onnodig warme lucht in de koelkast/ vriezer, hierdoor gaat er onnodig kou en energie verloren
  5. Temperatuurinstelling
    Het is mogelijk om energie te besparen door de temperatuur hoger in te stellen op 6 graden of hoger, hierdoor blijven levensmiddelen wel korter vers.
  6. Vakantiemodus
    Bij langere afwezigheid kun je de koelkast in de energiebesparende Vakantie-modus zetten. De temperatuur in de koelruimte wordt automatisch op +14 °C omgeschakeld. Gedurende deze tijd geen levensmiddelen in de koelruimte opslaan.
  7. Verlichting
    Een gloeilamp verbruikt 92% meer ten opzichte van LED-verlichting. Daarnaast gaat LED-verlichting een koelkast leven mee.
.
blog comments powered by Disqus