Koopgids: tips voor kopen van een koelkast

Door: redactie-besteproductnl | 24 februari 2010 14:44
BesteProduct geeft tips voor kopen van een koelkast, met informatie over het merk, koelruimte, energieklasse, klimaatklasse en functies.
Advies over het aanschaffen van een koelkast
Koelkasten

TIP 1: Een goed merk staat gelijk aan kwaliteit

Je loopt door de winkel en je ziet een koelkast van honderd euro en een koelkast voor tweehonderd euro. Het is voor de consument altijd aantrekkelijk om voor het goedkoopste model te gaan. Hoewel duur niet altijd beter is, raden wij je aan een koelkast te kopen van een gerenommeerd merk. Op de ranglijst van beste koelkasten scoren een aantal merken zeer goed. Liebherr heeft enkele zeer sterke modellen in de lijst, maar ook Siemens, Bosch, Samsung, Bauknecht, Miele en Whirlpool hebben goede koelkasten op de markt. BesteProduct heeft ook de koelkasten met de beste prijs-kwaliteitverhouding op een rijtje gezet.

TIP 2: Let op de netto inhoud koelruimte

De netto inhoud koelruimte is natuurlijk een belangrijk gegeven voor een koelkast. Deze wordt gemeten in liters. Maar hoeveel liter heb je exact nodig? De een consumeert meer dan de ander, dus het is moeilijk vast te stellen hoeveel inhoud jij nodig hebt. Een betere vraag om jezelf te stellen is: met hoeveel mensen deel ik de koelkast? Als lid van een gezin met vier kinderen heb je vanzelfsprekend meer liter nodig dan een student die op kamers woont. Een student heeft waarschijnlijk aan 120 tot 140 liter (tafelmodel) meer dan genoeg, terwijl een koelkast voor een gezin behoefte heeft aan een koelkast (kastmodel of Amerikaanse koelkast) over de 200 liter.

Vergelijk koelkastenBen je op zoek naar een nieuwe koelkast? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle koelkasten en inbouw koelkasten vergelijken.

TIP 3: Kijk naar de energieklasse van een koelkast

Energiezuinig is het sleutelwoord in deze tijd. De consument wordt opgeroepen steeds milieubewuster te worden. Waren de koelkasten vroeger nog energievreters, tegenwoordig wordt er steeds meer gelet op energieverbruik. Zo is op alle koelkasten in de winkelschappen het energielabel te vinden, dat informatie geeft over het energieverbruik. Op Energielabel.nl is te lezen dat de verschillen in energieverbruik groot zijn tussen koel- en vriesapparatuur. Zo kost een koelkast met de energieklasse A++ zo'n 180 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit per jaar, terwijl een model met een C-label 541 kWh per jaar kost. Daarmee is een A++-koelkast maar liefst 67 procent zuiniger dan een model in de C-klasse.

TIP 4: Kijk naar de klimaatklasse als de koelkast niet in de keuken komt

De meeste koelkasten staan in de keuken, maar er zijn consumenten die hun koelapparaat willen plaatsen in de kelder, op zolder of in de schuur. Wil jij dat ook, dan moet je goed letten op de klimaatklasse. Niet elke koelkast is namelijk geschikt voor elke plaats! Daarvoor zijn verschillende klimaatklassen: SubNormaal (SN), Normaal (N), SubTropisch (ST) en Tropisch (T). We hebben in de onderstaande tabel een overzicht gemaakt voor de verschillende klassen.

KlimaatklasseMinimum
temperatuur
Maximum
temperatuur
SN10°C32°C
N16°C32°C
ST18°C38°C
T18°C43°C
SN-ST10°C38°C
SN-T10°C43°C

Wil je dus een koelkast aanschaffen voor in de koude schuur, dan is de beste keuze een SN met een minimum temperatuur van 10 graden. Voor een warmere omgeving is een ST of T aan te raden.

TIP 5: Handige gebruiksopties zijn een bonus

De koelkast is niet langer een eenvoudig apparaat met als enige doel je etenswaren te koelen. Talloze functies hebben het gebruik handiger gemaakt. Voorbeelden zijn de No-Frost-functie, waarbij je de koelkast niet meer handmatig hoeft te ontdooien, of de superkoelen, waarbij de temperatuur van de vriezer tijdelijk wordt verlaagd om veel producten snel te laten vriezen. Heb je een flink budget, dan kun je denken aan een ijsblokjesmachine of een watertapinstallatie. Met deze functies krijg je ijs of gekoeld water zonder dat je de koelkast hoeft te openen. Deze opties zitten wel op de duurdere modellen. Je kunt zelfs een koelkast met een kleine geïntegreerde tv in huis halen als je niets van je programma’s wil missen. Meer handige functies vind je op pagina 4: handige specificaties en functies van een koelkast.

TIP 6: Houd de invriescapaciteit in de gaten

Wil je een koelkast aanschaffen met vriesruimte? Let dan op de invriescapaciteit per 24 uur van de vriezers. Zo zijn sommige koelkasten geschikt om levensmiddelen in te vriezen, terwijl andere apparaten alleen ijsblokjes kunnen produceren. Om de houdbaarheid en de capaciteit van het vriesgedeelte weer te geven, wordt gebruik gemaakt van een steraanduiding. We hebben in de onderstaande tabel aangegeven wat deze sterren inhouden. Koelapparaten met geen enkele ster in bezit zijn alleen geschikt op ijsblokjes te maken.

Aantal sterrenTemperatuur
vriesvak
Bewaartijd
*-6°C1 week
**-12°C1 maand
***-18°C3 maanden
****-18°C of lager3 maanden en geschikt
voor invriezen vers voedsel

TIP 7: Let op het geluid dat de koelkast produceert

Het komt niet vaak voor, zeker niet bij nieuwe apparaten, maar het is toch een goede tip het geluidsniveau van een koelkast na te kijken. Het gezoem van een luidruchtige koelkast kan uiterst storend zijn. Een koelkast met een geluidsniveau tot de 48 dB is zeker aan te raden.

Vergelijk koelkastenBen je op zoek naar een nieuwe koelkast? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle koelkasten en inbouw koelkasten vergelijken.
.