Video: laptop kopen in 8 stappen

Door: redactie-besteproductnl | 16 april 2014 13:54
Laptops zijn populair om meerdere redenen. Ze zijn draagbaar, je kunt er mee op Facebook, films kijken, maar je kunt er bovenal een hoop werk mee verzetten. Waar je een laptop voor gebruikt, is voor iedereen anders. Als je een nieuwe nodig hebt, is het dan
Koopwijzer

Stap 1: Hoe groot moet mijn laptop zijn?

Macbook Pro laptop
Macbook Pro 17 inch laptop

Hoe ga je een laptop gebruiken? Neem je hem elke week mee naar het werk of naar je studie, besefdan dat je elke dag dit gewicht moet meenemen. Koop je een laptop voor in de huiskamer, dan is het gewicht minder belangrijk.

De meeste laptops zijn verkrijgbaar met een beeldscherm dat een grootte heeft van 11 tot 17 inch. Een laptop met een klein scherm is makkelijk mee te nemen, waar een laptop van 17 inch heel handig is voor het werken met bijvoorbeeld grafische toepassingen. De meeste mensen kiezen daarom voor een laptop met een scherm van 13 of 15 inch. Dat zijn prima tussenmaten.

Over het algemeen geldt: hoe groter de laptop, hoe zwaarder hij wordt.
Vind je een licht gewicht heel belangrijk, dan moet je eens kijken naar ultrabooks. Dit zijn laptops die zo dun mogelijk gemaakt worden, zodat ze zelfs met een 15 inch scherm nog gemakkelijk draagbaar zijn. Omdat de onderdelen in deze ultrabook zo klein mogelijk moeten worden gehouden, zijn ze vaak minder krachtig dan de onderdelen van een normale laptop.

Stap 2: Voor welk besturingssysteem moet ik gaan?

Er zijn meerdere besturingssystemen waaruit je kunt kiezen als je een laptop gaat kopen. Zo zijn er Linux, Android en Chrome OS. Veruit de twee meest voorkomende besturingssystemen zijn echter Windows 10 van Microsoft en Mac OS X van Apple. Mac OS X kan echter niet op elke laptop draaien. Alleen laptops van Apple, de MacBooks, hebben dit recht.

Mac OS X

Mac OS X is een besturingssysteem dat gebruikersvriendelijk is. Mede doordat alleen producten van Apple Mac OS X draaien, is het zeer stabiel, hapert bijna nooit en loopt weinig vast.Een nadeel van Mac OS X is dat je er geen Windows-applicaties op kunt draaien. Ook kun jein vergelijking met Windows weinig dingen wijzigen naar je voorkeuren. De bekende Office programma’s zoals Word, Excel en Office zijn wel in OS X-versies verkrijgbaar. Tevens zijn laptops van Apple een stuk duurder dan die van de
Windows-concurrentie.

Logo Apple Mac OS X
Logo Apple Mac OS X

Windows 10

De laatste versie van Windows is Windows 10 en werkt op zowel alle computers, laptops als tablets.
Het grote voordeel van Windows 10 is dat het overweg kan met bijna alle randapparatuur, zoals bijvoorbeeld externe geluidskaarten. Ook zijn er veel meer programma’s beschikbaar voor Windows dan voor Mac OS X.

Logo Windows 10
Logo Windows 10

Stap 3: Waarom is de processor (CPU) belangrijk?

Ga je een laptop gebruiken voor zaken als rapporten schrijven, mailtjes opstellen, of Excel sheets in elkaar knutselen? Dan hoeft je computer niet zo heel snel te zijn. Je bent dan ook een stuk goedkoper uit.

Ben je wel een gebruiker die video’s en foto's bewerkt of erop games speelt, dan moet je laptop aan hogere eisen voldoen.

Het belangrijkste onderdeel van je laptop is de processor, ook wel het brein van je laptop genoemd. De snelheid van je processor wordt uitgedrukt in GHz of MHz. 1000 Mhz staat gelijk aan 1 GHz. Als je processor ook nog meerderekernen heeft, kan hij tegelijkertijd berekeningen uitvoeren. Hoe hoger de GHz en hoe meer kernen, des te sneller je processor.

Je hebt processoren van AMD en van Intel. Op dit moment zijn de Intel Core i7 en AMD A10 de snelste processoren die er zijn.

Intel Core i7 CPU. Een van de snelste processors
Intel Core i7 CPU. Een van de snelste processors.

Stap 4: Wat is intern geheugen en hoeveel heb ik nodig?

Ook het interne geheugen van een laptop is erg belangrijk voor de snelheid ervan. Let op, dit geheugen is niet hetzelfde als je geheugen waar je de bestanden en programma's op zet. Het interne geheugen is belangrijk als je meerdere programma's tegelijkertijd gebruikt. Hoe meer intern geheugen, hoe sneller dit gaat. 4 GB is genoeg voor lichte programma's, maar niet genoeg als je ook video's en foto's wilt bewerken. Koop dan een laptop die minstens 8 GB intern geheugen heeft.

Stap 5: Welk en hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?

Je laptop heeft ook ruimte nodig om al je programma's en bestanden op te slaan. Als je weinig met grote bestanden werkt, zoals video's of veel foto's, dan heb je een beperkte opslagcapaciteit nodig. Wil je wel graag veel films of muziek op je computer opslaan en gebruik je grote softwarepakketten, dan heb je logischerwijs meer nodig.
Voor opslag heb je drie mogelijkheden:

  • Je kunt een laptop kopen met een normale harde schijf. Dit is de goedkoopste optie en kun je krijgen vanaf 64 GB tot harde schijven van 2 TB (2000 GB).
  • Tegenwoordig hebben steeds meer laptops en alle ultrabooks SSD-schijven. Deze schijven zijn duurder dan gewone harde schijven, maar ook een stuk sneller.
  • Je kunt ook een laptop kopen met zowel een SSD-schijf als een harde schijf. Zo heb je en een snelle schijf voor het gebruik van je besturingssysteem en programma's en een wat tragere harde schijf voor je bestanden. Deze optie is goedkoper dan met alleen SSD-schijven

Stap 6: Wat is videogeheugen (GPU) en heb ik dat nodig?

Als je veel werkt met foto- of video bewerkingsprogramma’s of een echte gamer bent, is een aparte chip die zorgt voor de videoprestaties, de GPU, belangrijk. Hoe meer videogeheugen in de laptop aanwezig is, hoe beter je met die programma's kunt werken en games kunt spelen.

Stap 7: Welke aansluitingen moeten op mijn laptop aanwezig zijn?

Het is handig als je de laptop kunt verbinden met verschillende apparatuur. Zo wil je foto's makkelijk kunnen inladen vanaf je smartphone of camera en je computer kunnen bedienen met een externe muis. Bedenk goed welke apparatuur je wilt aansluiten op je laptop. Hieronder een overzicht van de belangrijkste aansluitingen:

  • Bijna elke laptop is voorzien van bluetooth. Hiermee kun je bijvoorbeeld je muziek naar externe speakers sturen of een externe muis besturen.
  • Als je laptop een Gigabit ethernet ingang hebt, kun je zeer grote bestanden uitwisselen over je netwerk.
  • Met een HDMI-uitgang is het mogelijk je laptop aan te sluiten op je tv om je foto's en video's te tonen.
  • Misschien heb je er wel eens van gehoord: thunderbolt. Dit is een supersnelle verbinding die Apple in zijn MacBooks heeft gestopt. Het grote voordeel: je kunt met 1 thunderbolt-aansluiting meerdere beeldschermen aansluiten.
  • Steeds meer externe hardeschijven en USB sticks kunnen via USB 3.0 werken. Als je laptop een USB 3.0 aansluiting heeft, kan er super snel data worden uitgewisseld.

Stap 8: Hier nog enkele tips die van pas kunnen komen

  • Wil je graag je laptop ook als tablet gebruiken, kies dan voor een laptop waar je het toetsenbord kunt loskoppelen.
  • Steeds meer routers kunnen gebruik maken van een sneller soort Wi-Fi. Wil je die kunnen gebruiken, zorg er dan voor dat je laptop de 802.11AC Wi-Fi standaard aan kan.
  • Gebruik je een laptop voornamelijk voor op pad, zorg er dan voor dat de laptop een goede accu heeft. Bij gewoon gebruik zou hij het dan minstens 7 uur moeten volhouden.
.