Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Interview: “Nokia Music zit nog in de beginfase”

Door: Dennis de Vries | 21 februari 2012 12:38

Eén van de tofste functies van de Nokia Lumia-toestellen is Mix Radio, waarmee je eindeloos muziek kunt luisteren. Daar wilden we mee van weten. Dus ging de muziek even uit voor een telefoongesprek naar China waar Mike Bebel, hoofd van Nokia Music, op dat moment was.

“Pop bestsellers, ‘Driving Anthems’, Classic Rock en Indie/Alternative. Die laatste voor als ik eens iets anders wil.” Mike Bebel’s muzikale profiel op zijn Nokia Lumia telefoons geeft niet voor niets aan dat hij voor 51 procent 'rock' is. De vier mixes van Nokia Music die hij op zijn telefoon heeft gezet laten hem tijdens zijn vele reizen de nodige gitaarmuziek horen. Bebel is het hoofd van de muziekdivisie van Nokia Entertainment, de grote man achter Nokia Music; één van de meest veelbelovende apps op Nokia smartphones sinds ze navigatie gratis beschikbaar stelden.

Nokia Music is een Windows Phone 7 app die tegelijk is gelanceerd met de eerste Nokia Lumia telefoons op Nokia World, vorig jaar september. Maar door het geluid van alle ooh’s en aah’s over het design van de Nokia Lumia 800, was er nauwelijks iets te horen over de muziekdienst. Een soort kruising tussen Spotify en Last.fm, zonder extra kosten op je smartphone. Uren, dagenlange muziek om te luisteren en te ontdekken. Klinkt als ‘te mooi om waar te zijn’, maar het werkt zoals Nokia belooft. Waar zit het addertje?

Verwachte stijging in downloads
Nergens, zo benadrukt Bebel via de telefoon. “Het gaat erom dat wij onze toestellen zo aantrekkelijk mogelijk maken en ze te onderscheiden van de concurrentie.” Zoals veel artiesten al eens zongen, ‘it’s all about the money’. Mix Radio is helemaal gratis voor eigenaren van een Windows Phone van Nokia. Maar tijdens het luisteren van de mixes is de ‘download’-knop nooit ver weg, met daar achter de muziekwinkel vol mp3-tjes in hoge kwaliteit, verkrijgbaar voor ongeveer een euro per stuk. “Het ontdekken en kopen van nieuwe muziek is nu zo eenvoudig”, aldus Bebel. “We verwachten zeker een stijging in betaalde muziekdownloads.” Inmiddels zijn de Nokia Lumia 710 en Lumia 800 al enkele maanden verkrijgbaar, maar of alles volgens plan verloopt kan Bebel niet zeggen: “Het is nog te vroeg om te zien of het aantal betaalde download op Lumia’s is gestegen.”

Er is geen competitie, we zijn geen concurrenten
Maar als dat zo is, zou het wel eens in de weg kunnen zitten van een andere muziekwinkel, op diezelfde telefoons. Het is nog niet bekend of Microsoft Zune gaat gebruiken in Nederland, maar als ze dat doen, grijpen ze bij Lumia-gebruikers waarschijnlijk achter het net. Die zullen hun in Nokia Music opgebouwde mp3-collectie niet zomaar de rug toekeren om een nieuwe collectie bij Microsoft op te bouwen. Dat werpt direct de vraag op of Nokia en Microsoft elkaar niet in de weg zitten met hun digitale muziekwinkels. “Er is geen competitie, we zijn geen concurrenten”. Mike Bebel is daar stellig in. “Microsoft heeft een belangrijke rol gespeeld in bij het mogelijk maken van de ontwikkeling van Nokia en Mix Radio op Windows Phone. De Music Hub van Windows Phone 7 en Nokia Music werken met elkaar samen, maar ook los van elkaar. De winnaar is de consument, die nu twee muziekdiensten heeft om uit te kiezen.”

Lucratieve digitale muziekhandel
Nu zal Microsoft ongetwijfeld nauw samenwerken met Nokia, maar zomaar een lucratieve digitale muziekhandel uit handen geven klinkt niet als iets wat het bedrijf snel zou doen. De 250 miljoen dollar die Microsoft elk kwartaal aan Nokia’s marketingbudget heeft toegevoegd zal toch een keer terug moeten vloeien. Is het misschien zo dat Nokia een deel van de inkomsten uit downloads deelt met de softwareontwikkelaar? “Daar praat ik verder niet over”, is het antwoord. “Je moet ook niet vergeten dat een dienst als Nokia Music voordelen heeft voor beide partijen. Zowel Nokia als Microsoft zijn er bij gebaat dat Windows Phone op Nokia’s een succes wordt. Nokia Music kan daar een belangrijke rol bij spelen.”


Mike Bebel, Nokia Entertainment
Want Bebel herhaalt nog maar eens dat Nokia Music vervulling geeft vanaf het moment dat je het toestel uit de doos haalt. Vooral Mix Radio speelt daar een belangrijke rol in. Van te voren samengestelde, urenlange mixes die zonder enige moeite op je telefoon te luisteren zijn. Nederlandse Lumia-bezitters hebben inmiddels de keuze uit 100 mixes, verdeeld over 11 genres, elk goed voor een paar uur luisterplezier. Van ‘Populaire singles’ tot ‘Motown Masters’ en van ‘Klassieke pianisten’ tot ‘Trash Metal’. Voor ieder wat wils, zo te beluisteren. Geen login, geen abonnement, geen extra kosten.

Weinig data, voldoende kwaliteit
Alleen verbinding met internet is nodig om de mixes te streamen. De liedjes zijn geen mp3, maar eAAC+, een compressiemethode die minder grote bestanden oplevert voldoendie geluidskwaliteit biedt, en dus vrij weinig data verbruikt. Voor wie erg zuinig is op zijn databundel: de mixes zijn ook offline beschikbaar zodat je ze onderweg kunt beluisteren zonder data te gebruiken. Je kunt maximaal vier mixes opslaan, met enkele uren aan liedjes. Tracks nemen per stuk nog geen 1MB aan ruimte in en worden beveiligd op het toestel opgeslagen. Ook het aantal liedjes dat je per uur kunt doorspoelen is beperkt. Bebel: “Allemaal vanwege de muziekrechten.” De mixes worden ongeveer elke twee weken volledig vernieuwd met andere tracks, om te voorkomen dat je er op uitgekeken raakt.

We kijken naar nieuwe tweaks of functies, maar ik ga nu geen productaankondigingen doen.
In het Nokia Music kantoor in Bristol worden de liedjes voor Mix Radio geselecteerd door zogenaamde ‘musicologists’ in dienst van Nokia. Waarom daar? Volgens Bebel is dat ergens wel logisch. “Bristol heeft een heel levendige creatieve industrie met er veel muzikanten en DJ’s.” Grote namen als Massive Attack, Portishead en drum ’n bass-held Roni Size hebben hier hun wortels liggen. “Dat zijn ook de mensen die we bij Nokia Music hebben. Jongeren met een passie voor muziek, experts op dat gebied.” Er wordt veel muziek geluisterd in het hoofdkantoor, maar het klinkt ook als werk. Nu Nokia de rechten heeft op om en nabij 15 miljoen tracks moeten er omvangrijke databases bijgehouden worden. Niet alles kan opgevangen worden door algoritmes, er is genoeg handwerk bij. “Wel gaan we met het hele team regelmatig naar een lokale club om bandjes te kijken onder het genot van een stevige pint bier of cider”, stelt Bebel gerust. Zie het als veldwerk.

Borsato, Pardoel en Bløf
Liefhebbers van Nederlandse muziek kunnen ook terecht bij Mix Radio. Nokia levert niet alleen afspeellijsten voor speciale gelegenheden, zoals Valentijn of kerst, maar ook voor de lokale markten. Hoe veel kennis de musicologists in Bristol ook hebben, het selecteren van Marco Borsato, Gers Pardoel, Bløf en andere lokale pareltjes gaat ze daar een stap te ver. Dat gebeurt in, jawel, Duitsland. Bebel: “We hebben uitbreidingen van het muziek-team in lokale markten. Nederlandse playlists worden samengesteld door een Nederlandse medewerker die nu in Duitsland werkt. Zij beheert de Nederlandse en Duitse muziek”. Op die manier is er ook plek voor Hazes op de nieuwe smartphones.


Lang niet alles is mensenwerk bij Nokia Music. Los van de musicologists in Bristol heeft Nokia de samenwerking gezocht met EchoNest. Het bedrijf heeft een speciaal algoritme ontwikkeld dat muziek herkent en categoriseert. EchoNest claimt 5 miljard gegevens te hebben verzameld van 30 miljoen liedjes en 1,5 miljoen artiesten. Deze gegevens worden ingezet om de muziekcollectie van Lumia-gebruikers te analyseren en enkele op maat gemaakte streams aan te bieden. Daarnaast kun je ook zelf streams aan de hand van artiesten of bandnamen maken.

Mix Radio voor Symbian?
Over de toekomst van Nokia Music en Mix Radio is Bebel vooral heel voorzichtig. Hij kan, of beter; wíl er weinig over kwijt. “We zijn de dienst constant aan het evalueren en als we het nodig vinden worden wellicht nieuwe functies uitgerold. Nokia Music is een voortgaande ontwikkeling die nog in de beginfase zit”, aldus Bebel. “We kijken naar nieuwe tweaks of functies, maar ik ga nu geen productaankondigingen doen.“ Over die nieuwe functies, zoals het delen van liedjes op Twitter, het ‘liken’ van tracks of de beschikbaarheid van Mix Radio op Symbian-toestellen houdt hij dan ook de lippen stijf op elkaar. Zelfs de vraag of Nokia Music op alle toekomstige Lumia-modellen in de Nederlandse markt staat, ik mag hopen van wel, wordt niet met een volmondig ‘ja’ beantwoord. “Ik weet dat nog niet.” Om te vervolgen met: “Maar de Nokia Music app staat natuurlijk ook gewoon in de Market Place en is gewoon op Lumia’s te downloaden.” Ga er dus maar van uit.

Mike Bebel’s taken binnen Nokia Music zijn vooral evalueren, plannen uitstippelen, bespreken en evalueren. Zoveel zelfs, dat ik de indruk krijg dat Nokia Music een experiment is van de telefoonfabrikant. Dat is zeker niet het geval. “Nokia Music zit nog in zijn beginfase. Hopelijk doen we hier iets mee wat mensen leuk vinden. We zijn altijd aan het kijken naar nieuwe opties om toe te voegen, maar uiteindelijk is het allemaal onderdeel van een reis.” En wat past er beter bij een reis dan wat ‘driving anthems’ van oude rockers. De muziek mag weer aan. 

kljhnjoijij

"Mijn offline mixes"

Nu Metal:
Zware gitaren, stoere riffs en zangers of rappers die als tiener gepest werden. Met Coal Chamber, de oude Korn en, altijd goed, Deftones!
East-Coast hiphop
Lang niet zo leuk als de 'Gouden eeuw hiphop' mix die enkele weken geleden beschikbaar was. Maar met Beastie Boys, Smif-N-Wessun en The Roots genoeg toffe beats 'n rhymes.
Nederhop
Deze viel een klein beetje tegen. Jiggy Dje is leuk, maar figuren als Sef trek ik echt niet. Ik mis de oude hits van Osdorp Posse en verwanten.
Jazz favorieten
Het mooie van Mix Radio is dat je horizon verbreedt. Ik weet niets van jazz, maar New Cool Collective of Charles Mingus op de zondagochtend bevalt prima.

Deel dit bericht:
Tags