Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Cameravergelijking: HTC One X in beeld

Door: Dennis de Vries | 6 april 2012 09:10

"De camera hebben we echt aangepakt dit jaar", kregen we van HTC te horen toen ze de One X hadden gelanceerd. En inderdaad, toffe nieuwe functies genoeg. Maar zien we er ook iets van terug in de kwaliteit? Lees verder, en je ziet het.

"De camera hebben we echt aangepakt dit jaar", kregen we van Mark Moons van HTC te horen toen ze op het MWC de One X hadden gelanceerd. En inderdaad, toffe nieuwe functies genoeg. Dual-shutter techniek, burst-modus voor het kiezen van de beste foto en allerlei creatieve filters.

HTC heeft het standaard cameramenu van Android vervangen voor zijn eigen 'ImageSense'. Moet je bij elke andere camera een knopje omzetten om te schakelen van video- naar fotomodus, de HTC One X is altijd klaar voor beide functies. Zodra je de camera opstart zie je rechts in beeld, waar de afdrukknop zit, nu ook een videoknop. Druk één van de twee in en de One X regelt 't, simpeler kan niet. Zodra je een filmpje gaat maken, blijft de fotoknop gewoon in beeld. Dat is het bijzondere van de dual-shutter techniek. Tijdens het filmen kun je gewoon foto's maken.

Bekijk het onderstaande testfilmpje, er zitten twee momenten in waarop ik meerdere foto's maak. Je merkt er inderdaad niets van en het levert gewoon prima foto's op. Ik moet persoonlijk zeggen dat ik deze functie nooit op een camera gemist heb, maar misschien is dit zoiets waar je niet meer zonder mee kan als je het eenmaal geprobeerd heb. Foto's maken terwijl je filmt...we zullen zien hoezeer we dit gemist hebben.

Testvideo HTC One X

Naast deze unieke functie, geen enkele andere smartphone maakt foto's tijdens het opnemen van video, is de camera van de HTC One X vooral heel erg snel. Dat merk je tijdens het foto's maken, er is geen vertraging. Hou je de fotoknop langer ingedrukt, dan worden er moeiteloos 5 foto's per seconde gemaakt. Direct daarna kun je handig de beste opname kiezen. Op die manier komen ook actieshots goed uit de verf. Creatievelingen kunnen kiezen uit een handjevol creatieve filters en ook de HDR (High Dynamic Range, waarbij contrastrijke situaties goed op beeld komen) is een welkome functie. Kijk voor voorbeelden in de fotostrip hier onder, klik op de foto's voor een grotere versie.

72157629366112208

Het mag best gezegd worden: de HTC One X heeft een goede camera. Hier en daar lijkt de witbalans wat scheef, waardoor beeld geler wordt dan het werkelijk is. De LED-flits is verrassend goed voor een telefoon.
Mocht je benieuwd zijn hoe de videocamera van de HTC One X het tegen de concurrentie doet, check dan vooral de onderstaande filmpjes.

HTC One X vs. Apple iPhone 4S

De groothoeklens van de One X valt direct op, met de HTC film je simpelweg meer. Feit is wel dat je ook wat meer geel en groen filmt, de kleuren van de iPhone 4S zijn wat natuurlijker.

HTC One X vs. HTC Sensation XE

Het geluid van onze HTC Sensation XE was niet goed, vandaar dat we dat niet kunnen vergelijken. Het beeld wel. En eerlijk is eerlijk, het 'oude' vlaggenschip van HTC komt helemaal niet slecht uit de bus. Maarja...je kunt er geen foto's mee maken tijdens het filmen, zoals op de One X wel kan.

HTC One X vs. Samsung Galaxy S2

De Samsung Galaxy S2 is verkozen tot BesteProduct van 2011, maar dat ging niet per se over de videocamera. Die was verder prima, maar verbleekt naast die van de HTC One X. Geen schande, maar de HTC is overduidelijk scherper en helderder.

HTC One X vs. Sony Xperia S

Ook pas gelanceerd, de Sony Xperia S. Ik noemde de camera in de review 'de beste van alle Android-telefoons' en dat blijft afgaande op deze video nog wel zo. Toegegeven, qua scherpte en detail ontloopt het elkaar niet veel, maar de kleuren op de Sony Xperia S zijn zeker bij weinig licht een stuk natuurgetrouwer. Check ook hoe de camera van de Sony Xperia S het doet tegen andere toestellen.

Deel dit bericht:
Tags