Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Fantasieloze Panasonic DMC-SZ7 doet niets fout

Door: Tobias Bos | 6 april 2012 16:28

Wat is het nut van driehonderdduizend verschillende type compactcamera? Bij BesteProduct zijn we er niet helemaal uit. Dus toen we de Panasonic DMC-SZ7 op de redactie kregen, moesten we even kijken wat nou precies de voordelen van dit model zijn. Stijl en Zoom, meent Panasonic. Dat hebben we eerder gezien.

Tijdens de Panasonic conventie in Hamburg hadden we al de kans om de nieuwe SZ-lijn van de fabrikant te checken. Tijdens de conventie waren we nog enigszins enthousiast. Een design gericht op de liefhebber van stijl en eenvoud. Dat leek ons wel wat. Hoe denken we daar nu over? Check de Panasonic DMC-SZ7 review.

We kunnen bovenstaande vraag maar direct eerlijk beantwoorden: het is niet heel spannend wat Panasonic aflevert met de DMC-SZ7. Je zou het zelfs als 'saai' kunnen betitelen. Eigenlijk onderscheidt dit model compactcamera op geen enkel vlak. Het is het zoveelste makkelijk bedienbare compactcameraatje, voorzien van aardig zoombereik en Full HD filmfunctie. Voor een reviewer van beroep niet het allerleukste apparaat om te testen.

Dan kun je wellicht onredelijk kritisch worden, of het apparaat niet serieus nemen. Maar dan doe je de DMC-SZ7 geen recht. Dit model, voorzien van aardige rondingen en tien keer optische zoom, is namelijk wel een prima compactcamera. Feitelijk valt er maar weinig te zeiken. De DMC-SZ7 is er voor de eenvoudige fotograaf en hij doet dan ook wat hij moet doen: fotograferen. Daar heb je relatief weinig instelmogelijkheden voor, maar dat is ook helemaal niet erg.Liever drie overzichtelijke opties, dan vijfhonderd functies die je toch niet gebruikt of niet kan vinden.

De Panasonic DMC-SZ7 heeft eigenlijk maar vijf verschillende modi, waarvan de iAuto-functie en de Sceneseelectiemogelijkheden eruit springen. Leuk is ook de Miniature-mode, waarmee je een grappig Madurodam-effect over je foto gooit. Grappig genoeg is dat de enige creatieve filter die de SZ7 heeft. Ook een 3D-modus ontbreekt niet, maar die werkt omslachtig en levert vooral veel frustratie op, omdat je voor het gebruik een televisiescherm nodig hebt dat compatible is.

Punt van ergernis is ook het LCD-scherm, want die is van mindere kwaliteit. Als je een beetje je best doet, kun je de pixels tellen en dat is toch jammer.Vanuit een scheve hoek is het bovendien moeilijk te zien wat je fotografeert. Maar dat is slechts een kleine onvolkomendheid op een verder meer dan prima apparaat. Opvallend pluspunt is de beeldstabilisatie. Deze 14,1 megapixelcamera kan tot 10x optisch zoomen en dan is stabilisatie geen overbodige luxe. In de avonduren werkt 'ie, overigens wat minder, maar dat heeft vooral te maken met de relatief hoge sluitertijd die de SZ7 dan (automatisch) kiest.

72157629366019860

Overdag levert het toestel goede beeldkwaliteit. Kleuren zijn helder, al lijkt er, zeker bij veel contrast, soms een ietwat grijze waas over je foto te zitten. En da's zonde, want die is moeilijk weg te Photoshoppen. Maar vergeleken met concurrerende modellen, denk aan de Samsung WB-serie of de Sony DSC-budgetlijn, presteert dit model niet slecht.

Op dit moment kost dit model zo'n 217 euro. Een prima bedrag voor de DMC-SZ7, maar bedenk je wel dat bijvoorbeeld de Panasonic DMC-TZ20 net zoveel kost, door de introductie van nieuwere modellen. En dat is toch een veel uitgebreider toestel.

Panasonic DMC-SZ7 review
Meer weten? Check binnenkort onze uitgebreide Panasonic DMC-SZ7 review en bekijk de video!

Deel dit bericht:
Tags