Paul Gersen
Paul Gersen
Redacteur

Onkyo SBX-200: saaiig van buiten, een plaatje van binnen

Door: Paul Gersen | 10 april 2012 16:41

Onkyo lijkt met de SBX-200 duidelijk te willen maken dat het in de high fidelity-wereld zeker niet draait om uiterlijk, maar dat het allemaal gaat om een goed geluid. Want van binnen is deze iPod-dock een plaatje, maar qua uiterlijk wat saaiig.

Ook Onkyo waagt zich tegenwoordig aan de iPod-speakers. Het Japanse audiomerk, vooral bekend vanwege zijn hifi-sets, lijkt ons met de SBX-200 duidelijk te willen maken dat het in de high fidelity-wereld zeker niet draait om uiterlijk, maar dat het allemaal gaat om een goed geluid. Want van binnen is deze iPod-dock een plaatje, maar qua uiterlijk wat saaiig. Ach, als we wat om naar te kijken hadden willen hebben, kochten we wel een schilderij.

Saai, maar functioneel
Voor Onkyo geen futuristische vormen, duizelingwekkende ontwerpen of andere fratsen: gewoon een driehoekige speakerdock met een stoffen kap waar twee speakers achter schuil gaan, een klepje met een houder voor de mobiele geluidsbron en wat bedieningsknoppen en lampjes die ook niet echt in het oog springen. Zelfs de afstandsbediening is saai. Of saai: we kunnen het natuurlijk ook gewoon functioneel noemen, want het werkt wel allemaal handig en zoals het moet. Of het nu je iPad, iPhone of iPod is, je hoeft het apparaatje alleen maar in het dock te zetten, een nummer te kiezen, et voìla: er is muziek. Ook een uitkomst: de bluetooth-functionaliteit van de SBX-200. Je kunt vanaf je smartphone draadloos muziek streamen met de Onkyo-app. Ook kun je op afstand het volume aanpassen, evenals detoonregeling én je kunt door je muziekbibliotheken bladeren. Jammer is wel dat Onkyo de SBX niet heeft voorzien van een accu. Het had zo'n mooi draagbaar apparaat kunnen zijn, de handgreep zit er immers al!

Of het nu je iPad, iPhone of iPod is, je hoeft het apparaatje alleen maar in het dock te zetten, een nummer te kiezen, et voìla: er is muziek

Geen genre klinkt verkeerd
En het geluid van de Onkyo SBX-200, daar klagen we ook niet over. Welk genre je ook draait: het doet nooit pijn aan je oren (zoals vaak wel het geval is bij goedkopere audio-apparaten). Het enigszins warme geluid kent relatief veel detail. Zelfs bij drukke jazz-muziek blijft de sound overeind. Oké, misschien is de sound niet briljant (er is wat weinig dynamiek en subtiele hoge tonen en de diepe lage tonen zijn ver te zoeken. Wel heeft de SBX-200 een flink vermogen, tot wel 2x 20 Watt, en dat zonder vervorming. Op alle gebieden een goede prestatie voor een betaalbaar iPod-dock.

Onkyo is niet van de tierelantijnen
Wie naast een iPod-dock ook graag andere functionaliteiten zoekt in zijn luidspreker, kan beter even verder zoeken. Geen tuner, geen usb-aansluiting en geen andere tierelantijnen. Maar eerlijk is eerlijk: daar is de prijs van ongeveer 250 euro ook niet naar.

Meer weten? Bekijk onze uitgebreide Onkyo SBX-200 test!

In het kort

•De Onkyo SBX-200 moet het niet van zijn uiterlijk hebben. Dat is redelijk saai.
•Deze iPod-speaker is voorzien van een bluetooth-functie. .Je kunt vanaf je smartphone draadloos muziek streamen met de Onkyo-app, het volume aanpassen en door je muziekbibliotheek bladeren
•De sound van de SBX-200 is voor een dock in deze prijsklasse niet verkeerd. Geen high fidelity, maar alle genres klinken warm en kennen veel detail, al is de dynamiek wat tegenvallend.
•Veel extra’s kent deze Onko niet: geen tuner en geen usb-aansluiting.
•Deze speaker is redelijk gunstig geprijsd. Hij kost ongeveer 250 euro.

Deel dit bericht:
Tags