Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

'Welke iPad moet ik kopen?'

Door: Ger de Gram | 12 april 2012 13:47

Drie tablets, een fabrikant. Apple heeft met haar serie iPad’s de tablet op de kaart gezet. Ieder jaar komt er praktisch een nieuwe uit. Inmiddels zijn er drie. Maar welke van de drie moet je nu eigenlijk hebben? BesteProduct zet het een en ander uiteen

Drie tablets, een fabrikant. Apple heeft met haar serie iPad’s de tablet op de kaart gezet. Ieder jaar komt er praktisch een nieuwe uit. Inmiddels zijn er drie. Maar welke van de drie moet je nu eigenlijk hebben?

Het is vrij makkelijk om te stellen: ‘de nieuwste’. De iPad 3- al mag je ‘m van Apple niet zo noemen – heeft verreweg de beste specificaties, een belachelijk helder retina-display en goede camera. Maar flinke specificaties zeggen niet alles en bovendien betaal je er ook voor. En dan kun je je afvragen: heb ik dat nodig? BesteProduct zet het een en ander uiteen.

Meer dan drie
Als eerste: bekijk onze ranglijst en je zult zien dat daar meer dan drie verschillende iPad’s te vinden zijn. Dat komt doordat Apple meerdere edities van een en dezelfde tablet uitbrengt. Het verschil zit ‘m dan in twee dingen: geheugen en connectiviteit.
Zo is de goedkoopste iPad 3 480 euro. Dan krijg je 16 GB geheugen en geen toegang tot het 3G-netwerk. Sla je nu al je video’s en muziek op en wil je Steve Jobs' tablet ook in de trein gebruiken? Dan is de duurste iPad 3 met 64 GB met 3G veel geschikter. Die dan ook veel prijziger: zo’n 800 euro. Alleen al bij de nieuwste versie van het internet-apparaat is er meer dan 300 euro verschil. De keuze is dus reuze en dan heb je nog niets eens bepaald of je nu een iPad 1, iPad 2 of iPad 3 wil.

iPad 1: goedkoop, maar alleen op Marktplaats
De iPad 1 heeft de wereld veranderd. Vroeg iedereen zich drie jaar geleden af wat je precies met een tablet moest, heeft de Apple iPad in 2010 het antwoord gegeven. Een handzaam apparaat, zo zonder knoppen en slechts een touchscreen, bleek toch ideaal voor alledaags internet-en e-mailgebruik. Om over het nut van applicaties maar te zwijgen. Binnen no-time brachten concurrerende fabrikanten talloze copycats uit. Sommigen met succes, anderen faalden harder dan Arjen Robben in de WK-finale tegen Spanje.

iPad 1 Toch is er in twee jaar tijd veel veranderd. Zo kun je de iPad 1 als log en lomp bestempelen, onbreekt er een camera en niet alle applicaties draaien even soepel. Het is simpelweg de traagste van de drie. Maar iemand die het vooral eenvoudig wil houden, niet iedere dag de AppStore checkt om de nieuwste games of software te downloaden, zal zich zeker niet ergeren. Internetten, e-mailen, twitteren, Facebooken - dat gaat allemaal heel gemakklijk . En hoe vaak schiet je nou een foto met een tablet van 9,7 inch? En: dat design is pas log wanneer je het vergelijkt met nieuwere iPad's.

Denk je nu: hebben! Dan is er een klein probleem. Het apparaat is namelijk niet meer nieuw te koop. Of je moet toevallig geluk hebben tijdens Dwaze Dagen of bij een faillisementsverkoop van een lokale computerwinkel. Gelukkig is daar Marktplaats. Als je een beetje goed zoekt, ontdek je er al snel prijsknallers en kun je zo'n 'refurbished' tablet al voor 150 euro krijgen. Doe er vijf tientjes bovenop wil je een 3G-editie. En da's geen geld. Bovendien heb je dan nog altijd een beter apparaat dan die Android-budgettoppers waar een grote speelgoedwinkel tegenwoordig volop mee adverteert. Vertrouw je Markplaats niet helemaal? Dan kun je ze ook tweedehands via Apple zelf kopen. Voordeel is dat ze grondig zijn nagekeken en gereviseerd. Je krijgt er in ieder geval garantie op, maar echte koopjes zijn het - understatement - niet.

iPad 2: de beste keus
Een jaar na de introductie van de 'gamechanger' op consumentenelektronicagebied bracht Apple een tweede generatie iPad uit. 'We hebben niet op onze lauweren gerust', sprak wijlen Steve Jobs destijds tijdens de lancering. Met een camera, een snellere processor, maar vooral een totaal nieuw design moest de iPad 2 de concurrentie voor blijven. En dat lukte. De iPad 2 werd door veel early adopters, al in het bezit van de eerste iPad, weliswaar overgeslagen maar het grote publiek ging overstag. Kinderen, opa's, oma's, huisvrouwen en zakenlieden in dure pakken. Iedereen aan de iPad. De hype groeide: tijdschrift Linda introduceerde een app, een Chinees verkocht een nier.

Ben je op zoek naar gewoon een soepel werkende tablet en wil je geen gedoe, dan is de iPad 2 de beste keus. Punt.


Of je je lichaam moet verkopen voor de tablet is een tweede, maar met de iPad 2 heb je een prachtig apparaat, waarmee je razendsnel surft, mailt en de nieuwste games speelt. Bovendien is het design om te smullen. De iPad 2 is kleiner en lichter dan de eerste versie en heeft een veel compactere look-and-feel. En is - mede doordat praktisch alle tablets van concurrerende fabrikanten er ook eentje hebben -in het bezit van een camera. Daar moet je je overigens niet al te veel van voorstellen, want de kwaliteit is ronduit pet. Vooral de camera op de voorkant heeft toegevoegde waarde. Videobellen met Skype of FaceTime is een stuk leuker bij een scherm van dit formaat dan op een telefoontje van 3,7 inch.

De iPad 2 ligt nog steeds in de winkel. Apple ziet het product als een soort van 'budget-ipad' en in haar eigen store kun je 'm nog steeds aanschaffen. Opvallend genoeg kun je alleen kiezen of je wel of geen 3G-connectiviteit wil hebben, het geheugen is vastgesteld op 16 Gb. Je betaalt 399 of 519 euro. De 32 Gb of 64 Gb-versie kun je alleen via (web)winkels kopen. Ben je op zoek naar gewoon een soepel werkende tablet en wil je geen gedoe, dan is de iPad 2 de beste keus. Punt. Je kunt er alles mee wat je maar kunt bedenken met een tablet.

iPad 2 en iPad 3

iPad 3: nog scherper
Toch is er kritiek op de iPad 2 en dat is vooral het scherm. De resolutie is niet heel hoog. Daar merk je eigenlijk niets van. Totdat je de nieuwste iPad in handen hebt gehad. De iPad 3 - of New iPad - heeft een retina-display met een resolutie die in theorie hoger is dan dat van een Full HD-televisie. Gevolg: een haarscherp touchscreen. Scherper dan dit kan het menselijk oog haast niet zien. Letters, applicaties - het ziet er allemaal prachtig uit. Het lezen van e-book of e-magazine is een stuk prettiger dan voorheen. Inzoomen is op sommige websites niet meer nodig, doordat letters zo scherp worden weergegeven.

Ook de camera is verbeterd. Nu kun je in 5 megapixels foto's schieten en filmen gaat in Full HD. Een flinke verbetering, maar de vraag of je de fotocamera op de achterkant ook daadwerkelijk gaat gebruiken blijft staan. Overige verbeteringen zitten in de processor en accu, maar beide specificaties zijn in het dagelijks gebruik niet echt te merken. Het retina-display vereist simpelweg meer. Maar goed, dat ziet er dan ook prachtig uit. 'Kost wat, maar dan heb je ook wat', zullen we maar zeggen.

Je moet je bij een eventuele aanschaf van de iPad 3 dus echt afvragen of je dat scherm een belangrijke toegevoegde waarde vindt. Leg de iPad 2 en de iPad 3 naast elkaar en je zult onherroepelijk het verschil zien, maar of je het echt nodig hebt? Het verschil in prijs is daar. De iPad 3 kost minimaal 480 euro. Dan heb je een 16 Gb zonder 3G-versie. Dat is 80 euro duurder dan de iPad 2. Of dat veel is, is aan jezelf. Feit is wel dat je met beide tablets echt nog wel een paar jaartjes vooruit kan.

Meer informatie over tablets?


  • Tablet kopen - Waar moet je op letten als je een tablet wil aanschaffen? Deze uitgebreide koopgids in tekst en video geeft hierop antwoord
  • iPad 3 review - De 'New' iPad is er! Wat wij ervan vonden? Bekijk de review!
  • iPadclub - Het gezaghebbende iPadclub kan je altijd een handje helpen.
  • iOS 6 review - Het nieuwe OS van de iPad en iPhone. Wat kan het allemaal?
Deel dit bericht:
Tags