Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

HD Voice: wat is dat nou?

Door: Dennis de Vries | 17 april 2012 11:29

KPN is sinds kort begonnen met het aanbieden van HD Voice. Het geluid van telefoongesprekken wordt daarmee aanzienlijk verbeterd. Maar hoe werkt het, hoe kun je het krijgen en belangrijker: wat kost het?

'Wie belt er nou nog' is de slogan van een reclamecampagne van een mobiele provider. Het punt dat ze willen maken is dat mobiele telefoongebruikers tegenwoordig voornamelijk gebruik maken van data. Berichtjes worden via WhatsApp gestuurd, de familie wordt via Facebook op de hoogte gehouden en je vrienden zitten op Twitter. Zwaar overdreven natuurlijk, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Data wordt steeds belangrijker. Vandaar dat het opvallend is dat HD Voice nu pas een rol gaat spelen. Eindelijk een significante verbetering in de geluidskwaliteit van telefoongesprekken. Dit hadden we vijf of tien jaar geleden willen hebben. Maar ook nu is het nog meer dan welkom. Als we onze moeders dan toch nog eens bellen, dan horen we haar in ieder geval luid en duidelijk.

HD Voice is een techniek om telefoongesprekken veel beter te laten klinken. Dat is het verhaal in een notendop. De typische blikkerige 'telefoonstem' is verleden tijd. Met HD Voice klinken stemmen meer natuurlijk, alsof de persoon met wie je aan de telefoon hangt gewoon tegenover je zit. Dat niet alleen, maar ook omgevingsgeluid wordt gefilterd. Langsrijdende auto's, overvliegende vliegtuigen, werkende bouwvakkers; als het goed is zijn ze voor degene aan de andere kant van de lijn minder te horen.

Hoe werkt HD Voice?
De verbetering van de geluidskwaliteit komt doordat de telefoongesprekken nu over het 3G netwerk verlopen. Hetzelfde netwerk als waar je mobiele internet vandaan komt. 3G heeft een hogere capaciteit dan 2G, waarmee je normaal belt. Door gebruik van een andere audio-codec kunnen er meer frequenties worden weergegeven. In cijfers: een normale mensenstem heeft een bereik van 80 tot 14000 Hertz. Een normaal telefoongesprek, via 2G, heeft een frequentiebereik van 300-3400Hz. Er vallen dus veel frequenties van het stemgeluid gewoon weg, wat de typische 'telefoonstem' oplevert. Met HD Voice wordt het frequentiebereik opgekrikt naar 100 tot 7000 Hertz. Dat betekent vooral dat er meer hoge en meer lage tonen door komen, waardoor stemgeluid inderdaad natuurlijk klinkt.

Ook het toestel moet geschikt zijn voor HD Voice. De techniek filtert omgevingsgeluiden en maakt daarvoor gebruik van een extra microfoontje. Die moet je mobiel dus wel hebben. In de praktijk komt er erop neer dat mocht je gesprekspartner in de buurt van een drukke weg staan, de langsrazende auto's voor jou nauwelijks te horen zijn. Constante geluiden, zoals het geruis van een autoweg, zijn namelijk goed te filteren. Staat iemand toevallig naar een stevige drumsolo te kijken en wil hij perse bellen, dan zul je dat ook aan de andere kant van de lijn horen. Techsite Tweakers heeft twee geluidsfragmenten waarin duidelijk het kwaliteitsverschil is te horen tussen een normaal telefoongesprek en HD Voice.

Momenteel zijn de volgende toestellen geschikt voor HD Voice

Merk Toestel
NokiaN8
C7
X3-02
E7
E6
Lumia 710
700
300
Sony (Ericsson)Xperia Arc/Arc S
Xperia Play
Xperia Neo/Neo V
Xperia Ray
Xperia Mini Pro
Xperia S
HTCSensation XE
Rhyme
One X
One V
SamsungGalaxy S2
Galaxy S Plus
Galaxy Note
ZTEBlade
AlcatelOT-990
LGPrada (P940)

Bellen via 3G
Wil je gebruik maken van HD Voice, dan moeten zowel jij als je gesprekspartner er klaar voor zijn. Dat wil zeggen: jullie moeten allebei een van bovenstaande toestellen hebben. Jullie moeten allebei bellen via het netwerk van KPN; Hi en Telfort tellen dus ook mee. En jullie moeten allebei 3G-dekking hebben. Volgens de dekkingskaart van KPN is dit bijna overal in Nederland. Mensen op de Veluwe hebben pech, en iedereen die wel eens op Amsterdam of Utrecht Centraal Station komt weet dat het kan verkeren.

De gewone telefoonstem was jarenlang goed genoeg, dus zal het ook goed genoeg zijn als je eens moet bellen terwijl je op de Veluwe staat.

Wat gebeurt er dan als je onverhoopt eens terugvalt naar het 2G netwerk? Einde gesprek? Nee, het gesprek gaat gewoon door. Je zult alleen wat terugvallen in kwaliteit. In plaats van HD Voice, zul je nu weer de ouderwetse telefoonstem te horen krijgen. Maar wees eerlijk; dat was jarenlang goed genoeg, dus zal het ook goed genoeg zijn als je eens moet bellen terwijl je op de Veluwe staat.

Wat kost HD Voice?
De belangrijkste vraag van allemaal. Want betere kwaliteit kost natuurlijk meer. Maar KPN rolt de dienst gewoon uit voor bestaande en nieuwe abonnees, zonder er direct geld voor te vragen. Voldoe je aan de eisen, met het toestel en 3G bereik, dan merk je aanzienlijke verbetering in de geluidskwaliteit. Heb je dat niet, dan niet. Even goede vrienden.

HD Voice op T-Mobile of Vodafone?
Momenteel is HD Voice alleen beschikbaar voor gebruikers van het KPN netwerk. Klanten van T-mobile en Vodafone, en providers die gebruik maken van die netwerken, vallen dus buiten de boot. En daar komt voorlopig waarschijnlijk ook geen verandering in. Techsite Bright.nl meldt dat beide providers geen concrete plannen hebben om met HD Voice in Nederland aan de slag te gaan.

Deel dit bericht:
Tags