Paul Gersen
Paul Gersen
Redacteur

Twaalf albums die je niet op Spotify hoort

Door: Paul Gersen | 20 april 2012 15:50

De online muziekdienst Spotify, waarmee je bijna alle muziek kunt luisteren zonder het te hoeven downloaden of kopen, heeft inmiddels ongeveer 15 miljoen liedjes in zijn catalogus. Heel veel dus, maar zeker niet alles. BesteProduct.nl vond twaalf fantastische albums van grote artiesten die iedereen eigenlijk moet horen, maar ontbreken in de wereld van Spotify.

Er zijn weinig dingen waar we de afgelopen tijd op muzikaal gebied lyrischer over zijn dan Spotify. De online muziekdienst, waarmee je bijna alle muziek kunt luisteren zonder het te hoeven downloaden of kopen, heeft inmiddels 15 miljoen liedjes in zijn catalogus. Heel veel dus, maar zeker niet alles. BesteProduct.nl vond twaalf fantastische albums van grote artiesten die iedereen eigenlijk moet horen, maar ontbreken in de wereld van Spotify.

12. Peter Gabriel - So

Dat Peter Gabriel redelijk eigenwijs is, daar weten ze bij Genesis alles van. Tijdens de vorige reünietour weigerde hij maar weer eens mee te doen. Op Spotify is hij ook bijna niet te vinden. Dat zal alles te maken hebben met We7.com, de online muziekdienst waarbij je muziek via een gepersonaliseerd radiostation muziek kunt luisteren, en waar Gabriel mede-oprichter van is.

11. The Black Keys – El Camino
Rock-revelatie van het moment. Staan eind van het jaar in de Ziggo Dome, waar zo’n vijftienduizend mensen in kunnen. Het album waarmee onlangs het grote publiek werd veroverd, vinden we niet in de cloud, het voorgaande werk wel.

10. Urban Dance Squad – Mental Floss For The Globe
Een legendarisch album van een Nederlandse trendsetter op crossovergebied. Zonder urban Dance Squad hadden we nooit een Rage Against the Machine of Limp Bizkit gehad. Op Spotify moeten we het echter met de Singles Collection doen en missen we hun allerbeste album.

9. Rammstein – Mutter
In Nederland zijn we dol op deze Duitse buren met hun overdonderende live-shows. Ook de platen verkopen doorgaans goed. Blijkbaar wil Rammstein dat zo houden, want in the cloud van Spotify vinden we ze – op de single Du Hast na – niet.

8. Joy Division – Unknown Pleasures
Onze eigen Anton Corbijn maakte een paar jaar geleden de film Control over deze band en zijn tragische einde. Het nummer waar de film naar is vernoemd, van de cd Unknow Pleasures, missen we wel op de online muziekdienst. Gelukkigvinden we dat andere briljante album, Closer, wel op Spotify.

7. Frank Zappa – Joe’s Garage
Dit muzikale en ergens stiekem ook best geschifte meesterbrein is inmiddels dik achttien jaar dood. Zijn albums vind je niet op Spotify, dus het drieluik joe’s Garage ook niet. Wij zijn erg benieuwd wat controlfreak Zappa zelf zou hebben gewild.

6. Metallica – The Black Album
Eigenlijk hadden we het kunnen weten: de notiore downloadhaters en Napster-killers van Metallica zijn nog niet toe aan Spotify. Wil je Nothing Else Matters horen, dan zul je het op Spotify met een van de verschrikkelijke coverversies moeten doen.

5. AC/DC – Highway To Hell
De mannen van AC/DC zijn geen liefhebbers van digitale muziek. Een cd’tje is tot daar aan toe, maar downloads en streaming media zijn niet aan de mannen besteed. Jammer, want zo missen we wel geniale songs als Highway to Hell en Touch Too Much.

4. Eagles – Hotel California
Hotel California was misschien wel het succesvolste album van Eagles, maar het is niet op Spotify te vinden. Wel wat recenter werk, zoals het live-album Hell Freezes Over. Dan moeten we het maar met een akoestische versie van het titelnummer doen.


3. Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon
Inmiddels wel te vinden op de Sony-concurrent Music Unlimited, maar nog niet op Spotify. Daar kun je wel The Wall luisteren. Ook niet verkeerd.

2. Led Zeppelin – IV
Toen Led Zeppelin een aantal jaar geleden een eenmalig reünieconcert gaf, waren binnen de kortste tijd 20 miljoen (!) aanvragen binnen. Het werk van de band is dan ook nog steeds razend populair. We vinden het echter niet terug op Spotify of andere online muziekdiensten. Apart: de live-cd die zanger Robert Plant en gitarist Jimmy Page samen ooitmaakten, No Quarter, staat er wel op. Maar geen origineel van Stairway To Heaven op Spotify dus.

1. The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
De grote afwezige van Spotify: The Beatles. Apple Records (dat niks te maken heeft met de iGigant) beheerde de afgelopen decennia met ijzeren hand de catalogus van de legendarische band. Je hoefde bij wijze van spreken maar de naam van de groep te fluisteren of je kon je al bij de rechtbank melden. Sinds 2010 is de complete discografie van The Beatles wel op iTunes te vinden, er gaan verhalen dat Steve Jobs daar flink wat poen voor heeft moeten betalen. Grote kans dat hij daarom een exclusiviteitgarantie heeft afgedongen en dat dat de reden is dat The Beatles niet op Spotify (en soortgelijke muziekdiensten) staan. Zonde, want een meesterwerk Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band zou juist door iedereen te horen moeten zijn.

Deel dit bericht:
Tags