Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

De zin en de onzin van de waterbestendige Panasonic HX-WA20

Door: Tobias Bos | 23 april 2012 09:09

Je moet niet alles geloven wat geschreven staat. Dat is een van de eerste dingen die ik jaren geleden moest leren op de School voor Journalistiek. En dat is ook maar goed ook, zeker als je voor een onafhankelijke consumentenwebsite werkt en producten als de Panasonic HX-WA20 reviewt.

Je moet niet alles geloven wat geschreven staat. Dat is een van de eerste dingen die ik jaren geleden moest leren op de School voor Journalistiek. En dat is ook maar goed ook, zeker als je voor een onafhankelijke consumentenwebsite werkt en producten als de Panasonic HX-WA20 reviewt.

Panasonic HX-WA20 camcorder test
Inmiddels heb ik bij BesteProduct.nl een reputatie opgebouwd als het gaat om water- en schokbestendige camera’s en daarom mocht ik deze week ook de Panasonic HX-WA20 testen, een camcorder die tot 3 meter onder water kan. Echter: volgens de website zou het toestel ook schokbestendig zijn. Dit kon ik nauwelijks geloven toen ik de verpakking opende. De behuizing van de filmcamera oogde nou niet bepaald robuust. Toch maar even de handleiding raadplegen, waar ik direct gewaarschuwd werd dat ik het toestel vooral niet moest laten vallen. Even Panasonic gecontact dus. En wat bleek? Een foutje, de Panasonic HX-WA20 is niet shockproof, maar trotseert alleen een duik in het zwembad. Of een flinke storm in de woestijn, want hij is ook stofbestendig.

Waarom zou je een camcorder kopen? Tegenwoordig heeft iedere compactcamera een behoorlijke filmfunctie

Tegenwoordig heeft elke smartphone of iedere compactcamera namelijk een behoorlijke filmfunctie. Waarom zou je dan nog een camcorder kopen? Een toestel dat tot drie meter onder water kan, is dan natuurlijk wel leuk om te testen. De camcorder werd dit voorjaar door Panasonic gelanceerd en is met name interessant voor gebruikers die hun waterse activiteiten willen vastleggen. Meteen moest ik ook denken aan de onlangs gerecenseerde Panasonic DMC-FT4, die eveneens waterproof is, maar daarnaast ook schokbestendig. Deze wél. Dus waarom niet vijftig euro meer uitgeven voor een compactcamera die méér te bieden heeft?

Tja, ervalt natuurlijk wat voor te zeggen. De FT4 heeft tenslotte ook ingebouwde gps en kan dus bovendien tegen een stootje. Persoonlijk zou ik het wel weten. Bovendien is de DMC-FT4 wat prettiger in gebruik: de knoppen zitten dicht op elkaar en qua formaat is de HX-WA20 toch wat aan de grote kant. Als je gps nou niet belangrijk vindt, je weet zeker dat je het apparaat niet gaat laten vallen en je wilt je puur gaan focussen op film, wellicht is het die besparing van 50 euro dan waard.

Panasonic HX-WA20 camcorder testvideo

 
Toch is de Panasonic HX-WA20 geen slechte gadget. Ik mocht ‘m testen en kwam tot een aantal conclusies.

  •  De Panasonic HX-WA20 heeft een slow motion functie, waarmee je actiemomenten kunt vertragen. Hij schiet 240 frames per seconde, helaas in een veel lagere resolutie. Dat dan weer wel.
  • De camcorder maakt ook foto's, met 16 megapixels. Dat is vrij veel.
  • Minder interessant is het bereik van de WA20: hij heeft slechts 5x optische zoom en 15x intelligent zoom. Bij dat laatste gaat de beeldkwaliteit toch echt verloren.
  • De compactcamera is handmatig in te stellen, maar handiger is de IAuto-functie, waarbij de camcorder zelf de instellingen bepaalt.
Deel dit bericht:
Tags