Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Sony's WhiteMagic: wat is dat nou?

Door: Dennis de Vries | 29 april 2012 12:15

De Sony Xperia P heeft een nieuw soort beeldscherm. Sony claimt dat het beeldscherm door een nieuwe techniek superhelder én superzuinig is. Ze noemen het WhiteMagic. Maar...wat is dat nou?

De Sony Xperia P hebben we kort na de lancering op het Mobile World Congress al even tegen het licht gehouden. Letterlijk, want Sony claimt er een beeldscherm in gezet te hebben waarop je zelfs in fel zonlicht nog uitstekend kunt zien. De Japanse fabrikant zegt dat het beeldscherm door een nieuwe techniek superhelder én superzuinig is. Sony noemt het WhiteMagic. Maar...wat is dat nou?

Voor bezitters van moderne touchscreentelefoons is het ongetwijfeld een bekend probleem. Binnen ziet het beeldscherm van je toestel er prachtig uit en is alles goed te zien. Maar zodra je buiten loopt en de lucht open trekt, is het vage licht van het beeldscherm geen partij voor de felle zon. Het beeldscherm verandert in één grijs vlak waar niets meer op te onderscheiden is.

Smartphone-fabrikanten hebben verschillende technieken om dit probleem te lijf te gaan. Sony zoekt het in 'WhiteMagic' en de naam zegt het al: het is vooral goed in wit, zo legt de fabrikant uit in een uitgebreide blogpost.

Zodra je wit wilt weergeven, zoals deze webpagina voor een groot deel is, schijnt het licht door die ene witte subpixel

Hoe werkt WhiteMagic?
Elke pixel van een LCD-scherm bestaat uit drie subpixels in de kleuren rood, groen en blauw, de drie basiskleuren. Door licht in verschillende proporties door de drie subpixels te laten schijnen, zijn veel verschillende kleuren te maken. Witte webpagina's bijvoorbeeld, zijn op een normaal LCD-scherm samengesteld uit alleen maar rode, groene en blauwe subpixels. Maar in WhiteMagic beeldschermen heeft Sony een vierde, witte subpixel toegevoegd. Zodra je wit wilt weergeven, zoals deze webpagina voor een groot deel is, schijnt het licht door die ene witte subpixel. Niet alleen kan het daardoor helderder worden weergegeven, het kost ook minder energie. Dat is althans de claim van Sony.

Wat is het resultaat van WhiteMagic?
Doordat de witte subpixel meer licht doorlaat, is het beeldscherm helderder dan die van andere telefoons. Sony claimt een helderheid van 935 nits, de meeteenheid voor helderheid. Ter vergelijking, het retina display van de Apple iPhone komt maximaal tot ongeveer 500 nits. En dat beeldscherm is ook al niet misselijk. Ondanks dat het beeldscherm van de Sony smartphone helderder is, vreet hij niet meer stroom dan andere beeldschermen. De witte subpixel laat meer licht door, weet je nog? De LED-verlichting achter het beeldscherm hoeft dus minder hard te schijnen om net zo fel te zijn als een normaal LCD-scherm. En dát scheelt wel energie.

Sony WhiteMagic vs. LG Nova
Voor de oplettende lezer komt dit verhaal misschien bekend voor. LG verkoopt al een tijdje de LG Optimus Black. Het Nova display dat in dat toestel zit, is weliswaar iets minder fel, maar werkt wel volgens hetzelfde principe met een extra witte subpixel. Of Sony hier inspiratie heeft opgedaan voor WhiteMagic, wil de fabrikant niet zeggen: "Er zijn wel meer telefoons op de markt met een goed beeldscherm. Maar de Xperia P levert een unieke combinatie van helderheid en kwaliteit, terwijl het ook nog zuinig is."Waarvan akte.

Sony WhiteMagic vs. AMOLED
Andere smartphone-fabrikanten hebben andere technieken om het probleem van de felle zon te lijf te gaan. Samsung (Super AMOLED) en Nokia (ClearBlack) zoeken het in beeldschermen die een diep zwart kunnen weergeven en hoog contrast hebben dat ook in fel zonlicht nog uit de verf komt. En iedereen die wel eens zo'n toestel in handen heeft gehad weet: diep zwart is erg mooi. Hoe zit het met de zwartwaarden van WhiteMagic? Best hoor, zegt Sony. "Het contrast, dus het verschil tussen wit en zwart, blijft op het beeldscherm altijd hetzelfde." Dus als je buiten in de zon loopt en WhiteMagic begint op volle kracht te schijnen, wordt de zwartweergave inderdaad wat minder. "Maar in die situaties is het omgevingslicht ook heel sterk", zegt Sony. Daardoor wordt ook het zwart op een WhiteMagic scherm gewoon ervaren als diep zwart. "We hebben op het gebied van zwartweergave eigenlijk niets opgegeven, alleen de zichtbaarheid in de buitenlucht vergroot."

WhiteMagic in de toekomst
Momenteel is de WhiteMagic-technologie alleen voorbehouden aan de Sony Xperia P. Dit toestel is praktisch tegelijk gelanceerd met de Sony Xperia S en de Xperia U smartphones. Maar die hebben geen WhiteMagic-beeldscherm. Zeker voor de veel duurdere Xperia S is dat toch vreemd. Hoe zit dat nou, Sony? "Het is nieuwe technologie en nu voor het eerst in een smartphone gebruikt", luidt het antwoord. "Het is heel goed mogelijk dat er andere smartphones van Sony komen met deze technologie." De Xperia S kwam misschien net te vroeg voor een super-helder beeldscherm, maar WhiteMagic gaan we waarschijnlijk nog vaker terug zien.

Deel dit bericht:
Tags