Paul Gersen
Paul Gersen
Redacteur

Test: de 5 grootste muziekstreamers onder de loep

Door: Paul Gersen | 1 mei 2012 09:02

Het nieuwe toverwoord in de muziek is online muziek streamen. Met Spotify, Grooveshark, Rara, Music Unlimited en Deezer kun je met een druk op de knop je favoriete muziek door de computerspeakers laten schallen. Maak kennis met deze online muziekdiensten.

Het nieuwe toverwoord in de muziek is online muziek streamen. Cd’s kopen of liedjes downloaden, het is tegenwoordig niet meer nodig. Met diensten als Spotify, Grooveshark en Deezer kun je met een druk op de knop je favoriete muziek door de computerspeakers laten schallen. Bijna alle muziek die er is, gratis of voor weinig: maak kennis met deze online muziekdiensten.



Spotify

Als er een dienst is die de hele streamrevolutie heeft doen opbranden, is het Spotify. Het was de eerste die op grote schaal een enorme catalogus aan muziek beschikbaar stelde: miljoenen liedjes en elke dag komen daar nog eens tienduizend bij. Spotify werkt eigenlijk heel simpel: je kunt zoeken in de catalogus naar liedjes, maar ook naar hele cd’s: alle albums staan netjes gerangschikt naar artiest. Ook is het gemakkelijk op websites te gebruiken en kan iedereen playlists maken en via social media delen. Er kleven wel wat nadelen aan Spotify. Zo ontbreken er wel grote artiesten als The Beatles, Led Zeppelin en Tool. Dat heeft met de rechten te maken (en dat is een verhaal op zich). Daarbij kun je met een gratis account maar tien uur per maand muziek luisteren, die ook nog eens onderbroken wordt door reclame.

Voor- en nadelen

+ Enorme muziekcatalogus
+ Werkt snel en overzichtelijk
- Essentiële artiesten ontbreken
- Bij gratis account beperkte mogelijkheden en reclame



Grooveshark

Grooveshark begeeft zich een beetje in een grijs gebied. Waar bijvoorbeeld Spotify regelingen heeft getroffen met platenmaatschappijen met betrekking tot muziekrechten,is het een beetje vaag hoe dat bij Grooveshark zit. Feit is wel dat deze website een enorme hoeveelheid aan muziek heeft: niet alleen bekend werk, maar ook de wat obscuurdere nummers. Dat komt omdat mensen zelf hun muziek kunnen uploaden. Het zorgt er overigens wel voor dat de kwaliteit van de nummers niet altijd even goed is. Soms zijn liedjes niet volledig, heb je een slechte live-versie te pakken of laadt het nummer überhaupt niet. Ook is de muziek niet zo netjes geordend als bij andere muziekdiensten. Daar staat wel tegenover dat Grooveshark de meest uitgebreide gratis versie heeft: als je een profiel hebt aangemaakt, kun je alles luisteren zonder reclame tussendoor, alleen niet mobiel. Grooveshark werkt in je browser, dus je hoeft geen programmaatje te downloaden.

Voor- en nadelen

+ Enorm veel muziek, inclusief bands die niet op Spotify staan
+ Uitgebreide gratis versie
-Muziek niet altijd van hoge kwaliteit
- Niet alles goed geordend



Deezer

Deezer is een van oorsprong Franse online muziekdienst die inmiddels in 200 landen draait. Net als Spotify heeft het bedrijf regelingen met de grote platenmaatschappijen getroffen en kan daarom legaal beschikken over een enorme catalogus, als is hij wel wat kleiner dan Spotify (ongeveer 13 miljoen liedjes). Ook hier missen acts als The Beatles echter. De dienst lijkt overigens veel op zijn concurrent. Grootste verschil is dat Deezer net als Grooveshark draait in je browser. Je hoeft geen apart account aan te maken als je een Facebook-profiel hebt: ook daarmee kun je inloggen. Deezer heeft wel een erg karige gratis versie: je kunt alleen dertig seconden van een liedje beluisteren. Wel heb je bij de gratis versie toegang tot een radiofunctie.

Voor- en nadelen

+ Draait in je browser
+ Makkelijk inloggen via Facebook
- Minder liedjes dan Spotify
- Beperkte gratis functie


Rara
Rara richt zich op mensen die wat minder ervaring hebben met muziek streamen. De interface is wat simpeler, de opties wat beknopter en de layout vrolijker en vriendelijk. De dienst biedt momenteel zo’n tien miljoen liedjes aan, iets minder dan de rest. Rara draait daarnaast in je internetbrowser. Dat is een voordeel als je muziek wilt luisteren op een pc waar je geen programma’s op wilt downloaden, maar als nadeel dat je geen sneltoetsen op je toetsenbord kunt gebruiken. Daarbij is de kwaliteit van de stream iets minder dan die van Spotify. Wel erg vervelend dat er geen gratis trial-mogelijkheden zijn.

Voor- en nadelen

+ Laagdrempelig
+ Overzichtelijk
- Minder liedjes dan Spotify
- Geen gratis functie



Music Unlimited

Ook Sony heeft zich op de streammarkt gestort en kwam onlangs met zijn eigen dienst: Music Unlimited. Deze variant heeft een ongeveer even grote catalogus aan muziek als Spotify, maar kan een konijn uit de hoge hoed toveren: Music Unlimited heeft namelijk de muziek van Pink Floyd. Daar staat wel tegenover dat jonge Nederlandse bandjes een stuk minder vertegenwoordigd zijn. Jammer, want dit soort diensten worden door liefhebbers vaak gebruikt om nieuwe acts te leren kennen. Nog een nadeel: het werkt allemaal net niet lekker intuïtief. Je moet veel doorklikken, de zoekfunctie is aan de langzame kant en de helpfunctie is karig. Daar staat wel weer tegenover dat je muziek offline op je Sony Walkman kunt zetten. Ideaal voor onderweg als je geen internet hebt. Ook deze dienst werkt in je browser. De gratis versie stelt niet zo veel voor: je kunt maar dertig seconden van een liedje horen.

Voor- en nadelen

+ Offline op Walkmans te gebruiken
+ Grote catalogus
- Werkt niet intuïtief
- Log in de browser

Overzicht scores online muziekdiensten

 SpotifyGroovesharkDeezerRaraMusic Unlimited
Muziekcatalogus89777
Geluidskwaliteit86878
Social media96877
Prijs-kwaliteit88877
Gratis versie79656
Prijs€4,99 (ongelimiteerd) / €9,99 (Mobiel)

gratis /6 dollar (zonder advertenties) / 9 dollar (mobiel)

€4,99 (ongelimiteerd) / €9,99 (mobiel)€4,99 (ongelimiteerd) / €9,99 (mobiel)€3,99 (luisteren via muziekkanalen, ook mobiel) / €9,99 (ongelimiteerd)
Eindoordeel87,57,36,77

 

 

Deel dit bericht:
Tags