Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Windows Phone 7.8: is het wat?

Door: Dennis de Vries | 17 december 2012 14:45

Windows Phone 7.8 biedt een vleugje Windows Phone 8, voor toestellen die het niet krijgen. Wij hebben het een tijdje geprobeerd, klik verder voor onze bevindingen.

 Windows Phone 8 is al een tijdje beschikbaar, met een keur aan nieuwe functies en mogelijkheden. Om gebruikers van bestaande Windows Phones niet in de kou te laten staan, worden 'oudere' toestellen geupdated naar Windows Phone 7.8. Een 'tussenversie' voor toestellen die niet geupdated worden naar de nieuwste versie. Op de redactie van BesteProduct.nl gebruiken we al een tijdje een Nokia Lumia 800 met een officiële versie van Windows Phone 7.8. Dat gaf ons mooi de tijd voor een uitgebreide review. Daar waren we snel mee klaar, veel is het niet, maar genoeg om het een 'verfrissend' nieuwe look te geven.

Lekker dan. Had je nét een Windows Phone-toestel gekocht, kreeg je te horen dat een update naar het gloednieuwe Windows Phone 8 jou nooit zou bereiken. Zat je dan, met bijvoorbeeld je Lumia 800, 900 of 710. Maar, zo beloofden Microsoft en de telefoonfabrikanten, er komt een oplossing. Windows Phone 7.8 biedt functies van WP8, voor toestellen die het niet krijgen. De update komt pas 'begin 2013'. Inmiddels krijgen Lumia's 800 her en der al een update. Wij hadden geen defintieve versie, maar konden wel al kijken naar wat er anders was. En het meest in het oog springend is natuurlijk het nieuwe startscherm.

Windows Phone 7.8 indelen
Screenshots maken is ook in Windows Phone 7.8 nog niet mogelijk. Het aanpassen van het formaat van de live tiles wel.

Startscherm Windows Phone 7.8
Het startscherm van Windows Phone was altijd eenvoud op zijn best. Vierkante 'live tiles' in twee kolommen, net een beetje uit het midden van het beeld, zodat er rechts wat ruimte bleef. Dat is flink op de schop gegaan. Zo nemen de live tiles nu meer ruimte in op het startscherm, maar belangrijker nog: ze zijn in drie formaten in te delen, net als bij Windows Phone 8. In de praktijk levert dat dan, na even schuiven, een veel en veel praktischere indeling van je startscherm op.

Los van het nieuwe jasje ontdekken we weinig nieuws aan Windows Phone 7.8

De apps die je vaak gebruikt, zoals in mijn geval de mail-applicatie, staan over de hele breedte. Zo is er ook genoeg ruimte het onderwerp van nieuwe mailtjes in de live tile weer te geven. Andere veelgebruikte applicaties zoals Internet Explorer en de agenda blijven een groot vierkant. De telefoon (wie belt er nou nog?), wat veel gebruikte instellingen en muziek-apps staan gebroederlijk bij elkaar in kleine vierkante live tiles. Het is makkelijk in te delen en biedt, in tegenstelling tot de varianten tot Windows Phone 7.8, ontzettend veel meer mogelijkheden. Wel valt op dat slechts enkele apps, alleen die standaard op de telefoon staan, over de hele breedte zijn te gebruiken. En een kleine live tile levert soms gepriegel met de afbeelding of de letters op. Werk aan de winkel voor app-makers.

Ook nieuw in WP7.8
Nieuwe kleurtjes! In Windows Phone 7.5 kon je de live tiles in 10 (en in het geval van Nokia, 11) verschillende kleuren weergeven. Dat is uitgebreid naar 20 (of in Nokia's geval, jawel, 21). Net als in Windows Phone 8. En het is nu mogelijk om een foto van zoekmachine Bing als vergrendelscherm in te stellen. Je zit niet meer vast aan de kiekjes uit de albums op de telefoon.

Maar verder zaten de belangrijkste updates van Nokia, zoals flip to silence en internet delen, al in een eerdere update van de Lumia's. Andere nieuwe functies verschijnen zo nu en dan gewoon in de Market Place, zodat ze als app te downloaden zijn. Zo zal het waarschijnlijk ook de ringtone-maker zijn waar we over gehoord hebben. En de mogelijkheid om bestanden te delen via bluetooth komt waarschijnlijk ook nog van Nokia af. Nog later volgt wellicht de mogelijkheid om Google als zoekmachine van je browser in te stellen. Feit is dat ze dit in onze versie van Windows Phone 7.8 niet hebben doorgevoerd. En geluksvogels die de update ook al hebben ontvangen, kunnen het ook niet vinden.

Windows Phone 7.8 themakleurenWindows Phone 7.8 info
Nieuwe versie van Windows Phone, nieuwe themakleuren voor de live tiles

Eerder werd al bekend dat een hoop functies van Windows Phone 8 niet terug komen in deze 'tussenversie' van Microsofts besturingssysteem. Deels logisch: NFC-software in een toestel zonder NFC-chip is zinloos. Maar los van het nieuwe jasje ontdekken we weinig nieuws aan Windows Phone 7.8. Weinig nieuwe functies, geen verbeterde prestaties, geen snellere interface.

Beschikbaarheid Windows Phone 7.8
Het feit dat onze Lumia 800 op Windows Phone 7.8 draait, is een uitzondering. Voor wie meteen naar de computer rent om zijn toestel aan Zune te hangen; even geduld nog. "De update van WP7.8 zal officieel via Nokia vanaf begin 2013 worden uitgerold, je toestel krijgt een notificatie als de update voor je klaarstaat in Zune", zo luidde de reactie van Nokia. Mocht het zover zijn, dan kunnen we 'm van harte aanbevelen. Zoals het er nu uit ziet krijg je niet direct heel veel toffe nieuwe functies bij, maar dankzij het nieuwe startscherm ga je er absoluut niet op achteruit.

Deel dit bericht:
Tags