Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Windows 8: wat is dat nou?

Door: Dennis de Vries | 22 oktober 2012 17:17

Kijk nog maar eens goed naar het desktop van je Windows-computer. En helemaal naar die startknop die je dagelijks ontelbare keren indrukt. Donderdag wordt Windows 8 officiëel gepresenteerd en dat betekent het einde van Windows zoals je dat kent. Windows 8 is de grootste verandering van het besturingssysteem in jaren, maar...wat is het nou?

Kijk nog maar eens goed naar het desktop van je Windows-computer. En helemaal naar die startknop die je dagelijks ontelbare keren indrukt. Donderdag wordt Windows 8 officiëel gepresenteerd en dat betekent het einde van Windows zoals je dat kent. Windows 8 is de grootste verandering van het besturingssysteem in jaren, maar...wat is het nou?

26 oktober gaat de nieuwe versie van 's werelds meest gebruikte besturingssysteem live. De oude vertrouwde manier van werken gaat daarmee grondig op de schop, Microsoft doet het even helemaal anders. Het doel: een gestroomlijnde ervaring van Windows op allerlei verschillende apparaten.
Dat klinkt zo gek nog niet. Windows 7 op de pc lijkt in geen velden of wegen op Windows Phone 7 op huidige smartphones. En Windows op een tablet? We hebben het een keertje geprobeerd, maar verlieten huilend het pand. Dat kan anders, dachten ze bij Microsoft: met Windows 8.

Live tiles
Meest in het oog springende verschil tussen Windows 8 en Windows 7 is het startscherm. Windows 8 borduurt verder op de interface van Windows Phone 7. Kortom: geen transparante balken en 3D-menu's meer. De basis zijn kleurrijke blokken, live tiles, die informatie geven over het programma dat ze vertegenwoordigen. Kleurrijk en overzichtelijk. Zo zie je in één oogopslag bijvoorbeeld je nieuwe mailtjes, chatberichten, het weer en belangrijke headlines uit het nieuws. Instellingen en extra functies zijn zoveel mogelijk weggewerkt of verstopt. Idee hierachter is dat het ook makkelijk te gebruiken is op apparaten met een touchscreen, zoals Microsofts eigen tablet de Surface.

Ook moeten pc's, tablets en smartphones met Windows-software naadloos gaan samenwerken. Microsofts cloud-dienst SkyDrive, waarop je bestanden online kunt opslaan en overal kunt benaderen, is daarvoor onmisbaar. Ook worden al je online accounts constant gesynchroniseerd. Zodra je de pc uitzet en je tablet oppakt, ben je automatisch weer helemaal bij.

Het maakt de overgang wat makkelijker, alleen ontbreekt er één ding. De startknop

Maar voor wie moeite heeft met afscheid nemen; het ouderwetse bureaublad is altijd één klik verwijderd van het nieuwe startscherm. Gewoon met snelkoppelingen, een taakbalk en een fijne foto op de achtergrond. Het maakt de overgang wat makkelijker, alleen ontbreekt er één ding. De startknop. Het beginpunt van praktisch alles wat je in Windows 7 wilde doen, is weg. Voor een overzicht van al je programma's ga je nu terug naar het startscherm in Windows 8.

Windows 8 werkt met apps. Net als op de desktop-computers van Apple is er dus een App-store op je computer. Downloaden en installeren van een app is zo simpel als op je smartphone. Klikken, even wachten, en gaan. Apps zien er goed uit, allemaal in de moderne vormgeving van het nieuwe Windows. Overigens ben je niet alleen maar aangewezen op de apps die Microsoft voor je voorkauwt. Programma's downloaden van internet of installeren van een schijfje, gaat nog net als vroeger. Je kunt op Windows 8 dus dezelfde programma's draaien en dezelfde bestanden openen als je altijd deed op Windows 7 of Windows Vista.

Windows 8 marketplace
Windows 8 heeft gewoon een Market Place voor apps.

Windows 8, Windows 8 RT of Windows Phone 8?
Windows 8 moet de computerervaring op veel verschillende apparaten ongeveer gelijk maken. Toch komen er nog verschillende versies in omloop.

  • Windows 8: de basisversie van Windows 8. Heb je al Microsoft Windows op je computer, dan kun je voor een paar tientjes upgraden naar deze versie.
  • Windows 8 Pro: de opvolger van Windows 7 Professional and Ultimate biedt een aantal functies die de basisvariant niet heeft, zoals Windows Media Center als gratis toevoeging. Voor de meer ervaren gebruiker.
  • Windows 8 Enterprise: de naam zegt het al, ook de zakenwereld moet aan Windows 8. Deze versie biedt voornamelijk veel functies waar de IT-afdeling van je bedrijf blij van wordt. Ook Office 2013, met de nieuwe versie van Word en Excel, zitten hier standaard op.
  • Windows RT: Hier wordt het verwarrend. Windows RT ziet er uit als de basisversie van Windows 8, voelt als de basisversie van Windows 8 en kan bijna alles wat de basisversie van Windows 8 kan. Grote verschil is dat Windows RT is gemaakt voor minder krachtige, maar veel zuinigere processoren die geschikt zijn voor mobiele apparaten (ARM-chips). Denk daarbij aan een groot deel van de tablets. In de praktijk is er een groot verschil: je kunt geen normale Windows-programma's (.exe-bestanden) installeren op deze versie van Windows 8. Je bent aangewezen op de Market Place.
  • Windows Phone 8: Het nieuwe design van Microsofts producten schemerde het eerste door op smartphones. Inmiddels is Windows Phone 7 ook aan vervanging toe. Het nieuwe Windows Phone 8, ook rond volgende week beschikbaar, is gebaseerd op dezelfde kern als Windows 8 RT. Uiteraard verschilt veel functionaliteit om het geschikt te maken voor kleinere smartphones.

Minimum systeemeisen Windows 8
Wil je upgraden naar Windows 8 op je notebook of pc, houdt er dan wel rekening mee dat je computer aan een aantal eisen moet voldoen. Zo heeft hij minimaal een 1Ghz processor nodig en 1GB aan werkgeheugen. Voor de 64-Bit versie is 20GB aan vrije opslagruimte nodig. Om apps uit de Market Place te gebruiken heeft je beeldscherm een minimale resolutie nodig van 1024 bij 768 pixels. Maar een scherm van 1366 x 768 is nog beter, dan kun je de programma's mooi verdelen over je beeldscherm ('snap apps')

Prijzen Windows 8
Op 26 oktober aanstaande is Windows 8 beschikbaar voor iedereen. Heb je al een Windows pc of notebook, dan kun je voor ongeveer 60,- euro een schijfje toegestuurd krijgen met een upgrade naar Windows 8 Pro, maar voor 30,- kun je het gewoon downloaden. En als je tussen 2 juni 2012 en 31 januari 2013 nog een pc met Windows 7 koopt, dan kun je tot 28 februari 2013 een upgrade naar Windows 8 aanschaffen voor 14,99 euro.
Windows RT is niet los te verkrijgen, maar staat standaard geïnstalleerd op daarvoor geschikte tablets. En Windows Phone 8 is tot slot alleen te krijgen op nieuwe smartphones. Huidige Windows phones krijgen geen upgrade. 

Windows 8 startscherm
Wen er maar alvast aan: het nieuwe startscherm van Windows.

Deel dit bericht:
Tags