Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Windows 8 'klaar voor nieuw tijdperk'

Door: Dennis de Vries | 25 oktober 2012 20:46

Misschien wel de grootste onderneming voor een van 's werelds grootste technologiebedrijven. De lancering van Windows 8 is nogal wat. Vanaf 26 oktober is het nieuwe besturingssysteem verkrijgbaar, wij namen alvast een kijkje achter de schermen.

Misschien wel de grootste onderneming voor een van 's werelds grootste technologiebedrijven. De lancering van Windows 8 is nogal wat. Vanaf 26 oktober is het nieuwe besturingssysteem verkrijgbaar, wij konden alvast een kijkje nemen bij Microsoft. Konden we ze meteen even vragen wat ze bezielde, met zo'n compleet nieuwe interface. Waar is ons bureaublad!

Video Windows 8

Windows 8 is niet zomaar een nieuw likje verf voor het bekende Windows 7 besturingssysteem. Het is volledig herzien. Een grote stap voor een bedrijf dat zo ontzettend veel gebruikers heeft. Maar Bas Paumen, 'Business Group Lead' van Windows, vindt het wel meevallen. "Nieuwe tijden, nieuw besturingssysteem", merkt hij nonchalant op.

Met die nieuwe tijden wordt het 'post-pc' tijdperk bedoeld. Niet langer is die grote, logge pc de basis van het computergebruik, maar tegenwoordig nemen ook tablets, smartphones, notebooks en allerlei daaruit voortvloeiende combinaties zoals 'convertibles' een belangrijke rol in. En eerlijk is eerlijk, Windows 7 bedienen met een touchscreen, dat was om te janken.

"Windows 8 is volledig ingericht op touch, de traditionele bureaublad is naar de achtergrond verplaatst", aldus Paumen. "Maar omdat bepaalde computerprogramma's beter werken in een traditionele pc-omgeving, is die altijd makkelijk terug te halen".

Nieuwe tijden, nieuw besturingssysteem

Maar het verschil is enorm, en we praten uit ervaring als we zeggen dat het best even wennen is. Hoe gaat Microsoft mensen die wat minder gevoel hebben met technologie in vredesnaam bewegen om te upgraden naar Windows 8? Het antwoord: die consument heeft simpelweg geen keus. "Veel apparaten die de komende tijd uitkomen zijn standaard voorzien van Windows 8", aldus Paumen. Gelukkig heeft Microsoft flink wat tests gedaan met wat oudere gebruikers. En net als drie-jarige kinderen konden die er prima mee overweg.

Prijzen Windows 8
Windows 8 is vanaf 26 oktober verkrijgbaar. Als je pc aan de minimumeisen voldoet kun je de upgrade voor 29,99 euro downloaden. Heb je 'm liever van een schijfje, dan kun je het besturingssysteem opgestuurd krijgen voor 59,99 euro. Voor mensen die ná 2 juli nog een Windows 7 apparaat hebben gekocht, heeft Microsoft een speciale aanbieding: een upgrade kost dan 15 euro. 

Deel dit bericht:
Tags