Redactie Besteproduct
Redactie Besteproduct
Redacteur

Check & Run: Running App's (1)

Door: redactie-besteproductnl | 4 november 2012 21:47

De meeste lopers onder ons zullen er wel ééntje hebben, mits in het bezit van een smartphone. Een running app, ofwel, een hardloopapplicatie. Deze apps kunnen vaak de volgende dingen: afstand meten, snelheid berekenen, tijd klokken, afgelegde route weergeven en de hardloper voorzien van peptalk via zijn headset. Klinkt goed. Maar werkt het ook? Check & Run testte er twee.

De meeste lopers onder ons zullen er wel ééntje hebben, mits in het bezit van een smartphone. Een running app, ofwel, een hardloopapplicatie. Deze apps kunnen vaak de volgende dingen: afstand meten, snelheid berekenen, tijd klokken, afgelegde route weergeven en de hardloper voorzien van peptalk via zijn headset. De training of race wordt vervolgens in een set kloeke tabellen, overzichten en grafieken gegoten. Klinkt goed. In theorie. Maar werkt het ook? Check & Run testte er twee.

Een heel leger
Er is een heel leger runnung apps beschikbaar. Om door de bomen het hardlooppad te blijven, zien heb ik mij beperkt tot de ‘grootste‘ en enige van Nederland – de Looptijden app – en de meest bekende en wereldwijd meest gebruikte – de Runkeeper app. Natuurlijk zijn er meerdere hardloophulpjes beschikbaar. Ook
Nike +, MapMyRun, Endomondo en vele anderen helpen je training te structureren en je prestaties te verbeteren.

Looptijden vs Runkeeper
Looptijden en Runkeeper hebben met elkaar gemeen dat het‘pure app’s‘ zijn en dus niet verbonden aan een hardloop- of sportgerelateerd merk, ze zijn gratis te downloaden voor zowel iOS, Android en Windows. Met ‘puur’ bedoel ik ook dat ze functioneren zonder extra hardware. Een smartphone is genoeg. Beide Apps heb ik tweemaal getest in dezelfde omstandigheden op eenzelfde route. De eerste keer in de omgeving van het Friese stadje Workum, vlakbij het IJsselmeer, de tweede keer liep ik langs de Amstel in Amsterdam. Bewust twee compleet verschillende locaties.

Looptijden app
De website Looptijden.nl is in 2008 opgericht als platform voor hardlopers. De app (toen alleen iPhone) werd geïntroduceerd in 2010. Tijdens je loopsessie houdt hij je op de hoogte van:

  • Tijd
  • Afstand
  • Snelheid
  • Aantal verbruikte calorieën
  • Route

Oppepper
Wanneer je gebruik maakt van een headset, krijg je af en toe een gesproken update. Hoewel veel mensen voldoende hebben aan muziek tijdens het lopen, en sommige mensen juist graag ‘één zijn’ met de natuur, kan een oppepper in de categorie ‘goed zo, weer een kilometer opgevreten’ soms net dat zetje geven om toch nog even harder te lopen voor dat persoonlijke record op je favoriete rondje. Want ook dat houdt de app voor je bij. De resultaten kun je vervolgens delen op sociale media en via je profiel op je telefoon of op Looptijden.nlDe beide schermen waar je tijdens het lopen mee te maken hebt

Looptijden is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Voor de fanatieke lopers zijn er veel extra mogelijkheden om trainingen uit te bouwen. Zo kun je routes opslaan en daar schema’s aan koppelen, tijden combineren, vergelijken en analyseren. Vooral in dat laatste is de app sterk. Elk rondje kun je uitgebreid onder de loep nemen. Inclusief gemiddelde snelheid en maximale stijgingspercentage. Een mooie extra feature is de kaart met een heldere snelheidsanalyse van de gelopen route.

Op de site vind je diverse hardloopnieuws-updates en blogs, een agenda en de mogelijkheid om in contact te komen met realtime loopmaatjes. Je kunt de app voor €4,95 per maand upgraden. Dan krijg je ook de beschikking over live-tracking (zodat mensen jou tijdens het lopen kunnen volgen).

Runkeeper app
Runkeeper is ontwikkeld als een sociaal platform voor hardlopers. En dat merk je. De site en de app maken het delen van je loopresultaten via sociale media en op de site zelf, waar updates verschijnen op een manier die doet denken aan Facebook (met voor andere gebruikers de mogelijkheid om te reageren en te ‘liken’ al heet het dan ‘healthy’), heel eenvoudig. Anders dan bij Looptijden wordt bijvoorbeeld aan het einde van je sessie gevraagd of je je resultaten direct wilt delen via Twitter of Facebook. De app houdt je tijdens het lopen op de hoogte van:

  • Tijd
  • Afstand
  • Snelheid in minuten per kilometer
  • Aantal verbruikte calorieën
  • Route 

Runkeeper is strak vormgegeven en duidelijk. Het zwaartepunt ligt op het sociale aspect. Het plannen van trainingsloopjes, het vinden van loopmaatjes in je omgeving die ook gebruik maken van de Runkeeper app, en het plannen van een wedstrijd.

Grafisch sober
De statistische weergave van de resultaten van je afgelegde afstanden is minder gedetailleerd en grafisch wat aan de sobere kant. Voor deze gegevens kun je terecht onder het kopje ‘activities’. Hier vind je ook vermeldingen van persoonlijke records. Voor extra mogelijkheden, zoals een loopagenda verwijst Runkeeper naar andere apps die aan je account gekoppeld kunnen worden. Een betaalde upgrade is ook mogelijk. Die biedt meer statistische gegevens en extra informatie over je calorieverbruik.

Conclusie
Tijdens het lopen zelf ontlopen de apps elkaar niet zoveel in gebruik. Zowel Looptijden als Runkeeper geven (mits de GPS werkt) prima informatie waar je tijdens het rennen ook wat aan hebt. De aanmoedigingen zijn optioneel, in het geval van Looptijden een nette en vriendelijke Nederlandssprekende meneer, Runkeeper geeft de meldingen via een wat strenge Amerikaanse dame. Ieder zijn voorkeur.

Voor wie op zoek is naar een sociale app en dito platform is Runkeeper de beste keuze. Ook Looptijden heeft alle sociale functies geïmplementeerd, maar ze werken minder intuïtief. Runkeeper is strak en overzichtelijk, maar dat geldt in mindere mate voor het weergeven van trainingsdata. Een punt waar Looptijden hoog op scoort. Looptijden kiest voor een serieuzere aanpak van het lopen, terwijl Runkeeper een streepje voor heeft wat betreft gebruiksgemak. Woon je in Nederland en ben je van plan vooral in Nederland te trainen en eventueel aan evenementen mee te doen, dan is Looptijden voor jou waarschijnlijk de beste keus. Ben je internationaal georiënteerd en een liefhebber social media met hardlopen als fanatieke hobby, dan kun je waarschijnlijk het best uit de voeten met Runkeeper. 

Op weg naar de Halve van Egmond
De halve van Egmond komt eraan. Nog een kleine drie maanden. Het weer is alvast winters. Mijn trainingsschema bestaat inmiddels uit twee trainingen per week. Eén keer een half uur en één keer ruim driekwartier. De apps waren een goede manier om te ontdekken welke afstanden je nu precies aflegt tijdens 'je vaste rondje', en hoe snel je loopt. Volgende week is het tijd om er een rondje bij te doen. Voor wat extra schwung ga ik lopen met muziek. Speciale sport headsets (Sennheiser PMX 685i & Philips SQH 4217 en 3200) maken van mijn verplichte trainingsrondjes in barre weersomstandigheden hopelijk alsnog een zomerse ervaring. Want het weer heb je niet in de hand, maar de Sonnentanz van Klangkarussel werkt ook in de regen. Een streeftijd staat inmiddels vast: de halve van Egmond onder de 1.45 uur. 

Check & Run via BesteProduct & Hardlopen.nl. Updates op Twitter: volg @CheckAndRun

 

Deel dit bericht:
Tags