Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Exclusief: Android tablet met Retina-display

Door: Ger de Gram | 22 november 2012 16:12

Exclusief. BesteProduct.nl heeft als eerste in de wereld een Android-tablet met Retina-scherm te pakken. Oké, direct een belangrijke nuance: Retina is een gepatenteerde merknaam van Apple, dus officieel mag Empire Electronix, een Nederlandse producent van consumentenelektronica, haar kraakverse MR9705 Android 4.1 tablet niet zo noemen, maar het heeft wel (een haast) evenzo hoge pixeldichtheid. Bekijk onze exclusieve preview.

Exclusief. BesteProduct.nl heeft als eerste in de wereld een Android-tablet met Retina-scherm te pakken. Oké, direct een belangrijke nuance: Retina is een gepatenteerde merknaam van Apple, dus officieel mag Empire Electronix, een Nederlandse producent van consumentenelektronica, haar kraakverse MR9705 Android 4.1 tablet niet zo noemen, maar het heeft wel (een haast) evenzo hoge pixeldichtheid. En dat voor 249 euro! Bekijk onze exclusieve preview.

Retina is een begrip dat Apple introduceerde met de komst van de Apple iPhone 4 in juli 2010. Het is Apple’s merknaam als het gaat om schermen met een hoge pixeldichtheid ('ppi')en resolutie. Retina-schermen zijn zo scherp, dat pixels op het oog haast niet meer zichtbaar zijn. De iPad 3, de iPhone 4 en 5 en een aantal Macbook Pro's zijn op dit moment voorzien van een retina-display.

Tegelijkertijd zijn er op dit moment geen Android-tablets die eenzelfde scherpte hebben als bijvoorbeeld de in het begin van dit jaar gelanceerde iPad 3. De Nexus 7 van Google komt in de buurt, maar is een stuk kleiner dan de 9,7 inchvan de iPad 3 of 4. De aangekondigde Google Nexus 10 kan zich daar wel mee meten – en heeft zelfs een hoger ppi – maar is nog niet op de markt.

Prijsvechter
De Empire Electronix tablet ook nog niet, maar die komt snel. Heel snel. Begin 2013 moet de MR9705 met ‘retina’ er al zijn. Empire Electronix is een relatief nieuwe Nederlandse speler op de consumentenmarkt. Het bedrijf, standplaats Malden, probeert voet aan de grond te krijgen door haar producten zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Het is een prijsvechter die moet concurreren met de Yarvik’s en Archossen van deze wereld.

Android tablet Empire Electronics Retina

Dat doet het bedrijf door de productiekosten in China zo laag mogelijk te houden. Dat levert niet de mooiste en snelste tablets op, maar het zijn tegelijkertijd wel apparaten met hedendaagse specificaties en functies. De hardware komt uit fabrieken van andere grote merken en zo kan het dat Empire een scherm heeft dat zich (enigszins) kan meten met het retina-display van Apple (wat, grappig genoeg, een door LG geproduceerd paneel is, maar dit terzijde). Het zou, in theorie, namelijk exact dat scherm moeten zijn.

Hoge pixeldichtheid, lager dan iPad
Gekke resolutieToch is er nog wel degelijk verschil en dat zit ‘m vooral in cijfers, waarbij hoger beter (of: scherper) is. De iPad 3 of 4 (of: New iPad) heeft een pixeldichtheid van 264 ppi: de Empire Electronix MR9705 moet het doen met 'slechts' 206 ppi.

Opmerkelijk genoeg geven diverse Android-apps, waarmee je de beeldscherminfo kunt controleren, geven aan dat de Empire-tablet een 'ppi' van 260 heeft. Een stuk hoger dus, dan de tablet er officieel kan hebben met een resolutie van 1200 x 1522. Het is ons niet helemaal duidelijk hoe dit kan.
Ter controle hebben we een screenshot gemaakt. Dat plaatje heeft een resolutie van 1600 x 1200. In tegenstelling tot de retina resolutie 2048x1536, zoals ook de iPad 3 heeft. 

Wij hebben onze vraagtekens voorgelegd aan Empire Electronix. Via de mail benadrukte het bedrijf dat op de MR9705 tablet toch écht eenzelfde paneel als op de iPad 3 zou moeten zitten, ze komen er op terug. 

Voor de duidelijkheid: 206 ppi is qua pixeldichtheid nog steeds erg hoog. Daarmee heeft de Empire Electronix MR9705 de hoogste ppi van Android-tablets van dit moment van dit formaat. Ter vergelijking: de Galaxy Note 10.1 en de Galaxy Tab 10.1 hebben een pixeldichtheid van 149 ppi.

Dikke tablet

Retina Android tablet kopen?
Deze 'retina Android tablet' zal begin van het eerste kwartaal op de markt verschijnen. Er komen meerdere edities: de goedkoopste versie al vanaf 249 euro, voorzien van 1,2 Ghz dual-core processor en 1 Gb werkgeheugen. Voor drie tientjes meer krijg je, naar verluidt, een quad-core editie.

Tip! Ben je van plan om binennkort een tablet aan te schaffen? In onze ranglijst van tablets kun je eenvoudig tablets vergelijken »

Deel dit bericht:
Tags