Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Sony Xperia E belooft wonderen met accu

Door: Dennis de Vries | 6 december 2012 11:56

Een nieuwe telg uit de Xperia smartphone-lijn van Sony, de Xperia E, belooft een wonderlijk accuduur. Door automatisch handig om te gaan met de instellingen gaat de accu van de midrange Android smartphone tot vier keer langer mee. Vier keer!

Een nieuwe telg uit de Xperia smartphone-lijn van Sony, de Xperia E, belooft een wonderlijk accuduur. Door automatisch handig om te gaan met de instellingen gaat de accu van de midrange Android smartphone tot vier keer langer mee. Vier keer!

**Update** Sony heeft de prijs bekend gemaakt. Een adviesprijs van €169,- euro.

Het is en blijft een heikel punt bij moderne smartphones. Aan de ene kant wil je dat ze steeds meer kunnen, aan de andere kant wil je ook niet dat ze loodzwaar en enorm dik zijn. Dus hebben we de afgelopen jaren geaccepteerd dat onze platte, lichte alleskunner elke dag aan de oplader moet. Met de lancering van de Xperia E claimt Sony de standby-tijd tot vier keer verlengd te hebben.

Lange standby-tijd
Dat hebben ze niet gedaan door het toestel een enorme batterij mee te geven. Het toestel is voorzien van een 1500mAh batterij, wat heel aardig is, maar het zit 'm voornamelijk in de instellingen. 'Batterijmanagement', of ' extended standby-modus' zoals Sony zegt. De constante verbinding met internet is voor smartphones een enorme aanslag op de batterij. Zodra het scherm van de Xperia E scherm uitschakelt, wordt ook de gegevensverbinding verbroken en schakelt wifi uit. Raak je het scherm aan, dan gaat alles weer werken zoals het hoort. Telefoontjes en sms'jes blijven overigens wel gewoon doorkomen.

Het zit 'm voornamelijk in de instellingen. 'Batterijmanagement', of ' extended standby-modus' zoals Sony zegt.

Zoals Sony zegt, dit soort instellingen hebben alleen invloed op de standby-tijd. Ga je een potje Angry Birds spelen, dan keldert de acculading net zo hard als bij anderen. En geen gegevensverbinding betekent ook dat je mailtjes en whatsappjes pas binnenkomen zodra je het toestel activeert. Maar het is toch goed om te zien dat fabrikanten eens iets nieuws proberen om onze smartphones ingeschakeld te houden. Mocht ' extended standby-modus' je niet interesseren: het kan ook uit.

Wat hou je dan over? Een Android 4.1 smartphone met 3,5 inch HVGA-beeldscherm, 1Ghz processor en 3,2 megapixel camera. Als extra is dit toestel geschikt voor HD Voice en zit er een app op om de kosten van datagebruik in de gaten te houden. Sony let op de kleintjes.

Sony Xperia E kopen?
Dat moet ook blijken uit de prijs. Volgens Sony is de Xperia E een betaalbaar toestel, maar wat dat precies betekent in keiharde euro's, is nog niet officieel bekend met een adviesprijs van 169,- euro. Zo ziet het er naar uit dat de eigen Xperia U er in het begin van 2013 een concurrent bij krijgt. Wij houden het in de gaten.

Deel dit bericht:
Tags