Paul Gersen
Paul Gersen
Redacteur

Column: het was niet het jaar van de vernieuwing

Door: Paul Gersen | 14 december 2012 13:13

We noemen het zelf altijd ‘de grote afrekening’: de BesteProductAwards, waar niet alleen wij, maar ook alle vooraanstaande gadgetjournalisten hun mening geven over de beste producten van het jaar. Als we de top 10 bekijken, bekruipt ons toch het gevoel dat we spannendere gadgetjaren hebben gehad. Want waar was in 2012 de grote vernieuwing?

We noemen het zelf altijd ‘de grote afrekening’: de BesteProductAwards, waar niet alleen wij, maar ook alle vooraanstaande gadgetjournalisten hun mening geven over de beste producten van het jaar. De lijst is inmiddels bekend, de winnaar in het zonnetje gezet en de vlag bij verschillende fabrikanten uit. Maar als we de top 10 bekijken, bekruipt ons toch het gevoel dat we spannendere gadgetjaren hebben gehad. Want waar was in 2012 de grote vernieuwing?

Eigenlijk hadden we dit jaar geen grote favoriet bij het aanvangen van de BesteProductAwards. Natuurlijk wisten we dat er een aantal ijzersterke apparaten op de markt zijn gekomen, maar de echte gamechanger, zoals Erwin van der Zande het altijd noemt, zat er volgens ons niet tussen. Hadden we misschien iets compleet over het hoofd gezien? Een gadget die de wereld op zijn kop zette? 

Geen polonaise
Bij het binnendruppelen van de lijstjes van de door ons gekozen experts werd duidelijk dat we niet de enige zijn die een grote verrassing hebben gemist. Massaal kozen de Nederlandse gadgetexperts voor de Samsung Galaxy SIII, op de voet gevolgd door de Apple iPhone 5. Nu gaan we hier natuurlijk niet roepen dat dit slechte producten zijn. Verre van dat zelfs, want ook bij ons werden de smartphones goed beoordeeld. Maar het zegt veel dat dit opvolgers van oudere apparaten zijn, met een paar logische verbeteringen ten opzichte van de vorige editie. Geen fabrikant was dit jaar bij machte een compleet nieuw apparaat of functie te ontwikkelen die mensen dansend voor de winkels deed staan, het gesprek bij de koffiemachine was en de experts jubelend door het leven liet trekken.Tekenend is ook de verkiezing van de HTC One X én de One X+ in de top 10. De een net even beter dan de ander. Het getuigt toch enigszins van armoe op de markt.

Fabrikanten, verras ons met baanbrekende nieuwe gadgets met functies waarvan we niet eens konden dromen dat het kon

Beetje grensverleggend
Was er dan niks out-of-the-box gedacht? Een beetje misschien. De Nokia Pureview 808 heeft de lijst gehaald. Een telefoon met een camera die beter is dan menig compactcamera, is redelijk nieuw. Ook de Samsung Galaxy Camera maakte onze reviewers bij de aankondiging enthousiast. Een fototoestel met een hey besturingssysteem (Android 4.0): dat is in ieder geval een beetje grensverleggend. Maar deze producten hadden weer last van een ander echec. Ze werkten namelijk niet zo goed als we wilden. En dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk..

Dromen over 2013
Het zegt alles over 2012 als gadgetjaar. Er is zeker een hele rits nieuwe producten die ons kon bekoren, maar niks waar we steil van achterover sloegen. En dus dromen we alweer over 2013. Fabrikanten, alsjeblieft, verras ons met baanbrekende nieuwe gadgets met functies waarvan we niet eens konden dromen dat het kon. Verras ons! Want ook al zijn de Galaxy SIV en de iPohne 5S nog zo goed,we zien toch liever iets veel spannenders bij de winnaars van de BesteProductAwards.

Deel dit bericht:
Tags