Redactie Besteproduct
Redactie Besteproduct
Redacteur

Check & Run: loopbanden (7)

Door: redactie-besteproductnl | 16 december 2012 09:47

Hardlopen in de winter is voor bikkels. Tijdens het lopen word je immers vanzelf wel warm. Wat nu als het zo hard regent dat de straten veranderen in kolkende rivieren? Wat nu als je gewoon niet houdt van de kou en liever binnen televisie kijkt. Dat kan. Binnen in de warmte televisie kijken én hardlopen. Op een loopband. Comfortabel en altijd beschikbaar. Check & Run testte er twee. De Kettler Pacer en de NordicTrack T20.

Hardlopen in de winter is voor bikkels. Schoenen aan, goede thermolaag en gaan. Misschien nog een paar handschoenen en een hoofdband, maar meer zullen ervaren lopers niet aantrekken. Ook niet bij min tien. Tijdens het lopen wordt je immers vanzelf wel warm. Maar wat nu als er ijs ligt op straat en het is spekglad. Wat nu als het zo hard regent dat de straten veranderen in kolkende rivieren? Wat nu als je gewoon niet houdt van de kou en liever binnen televisie kijkt. Dat kan. Binnen in de warmte televisie kijken én hardlopen. Op een loopband. Comfortabel en altijd beschikbaar. Check & Run testte er twee. De Kettler Pacer en de NordicTrack T20.

Hardlopen is een sport die gebaat is bij continuïteit. Als je in training bent, is het noodzakelijk te blijven oefenen. Doe je dat niet, dan ga je niet vooruit. Conditie opbouwen gaat niet zo snel als sommigen hopen. Absolute beginners hebben pas na een paar weken voor het eerst het gevoel dat ze een halfuurtje 'lekker‘ kunnen lopen. Dat gevoel van 'lekker lopen‘ is een gevolg van een aantal factoren. Trainen maakt je spieren sterker, waardoor de spierpijn tijdens en na het rennen steeds minder wordt. Dit effect is duurzaam. Als de spieren in je benen, rond de pezen en je voeten eenmaal gesterkt zijn, zul je ook na een paar maanden waarin je niet of nauwelijks hebt gelopen, nog steeds beschikken over musculair vermogen dat beduidend groter is dan voordat je begon met lopen. Met conditie is het een ander verhaal. Iedereen heeft een basisconditie. Door te trainen wordt die conditie beter. Stop je weer met trainen, dan gaat ook je conditie snel achteruit. Met een loopband kun je dat misschien voorkomen.

Waarom een loopband?
Met een loopband kun je loopgelegenheid faciliteren wanneer de omstandigheden dat anders niet toestaan. Het regent. Het is koud. Je hebt geen tijd. Er is geen goede route in de buurt. Vaak zijn de omstandigheden vooral een excuus. Met een loopband tot je beschikking kun je voortaan altijd trainen. Kou, regen, wind, geen tijd of geen geschikte locatie. Ho maar, de loopband staat altijd klaar. Dat betekent dat je nooit meer een training hoeft over te slaan. En wie geen trainingen overslaat, bouwt vanzelf een betere conditie op. Hierdoor wordt hardlopen steeds leuker en ‘lekkerder’. Dat maakt een loopband geschikt voor:

- De luie loper (hij hoeft alleen maar van de bank af te komen)
- De beginnende loper (je kunt veilig thuis een basisconditie opbouwen)
- De fanatieke loper (hoeft geen training meer over te slaan vanwege tijdgebrek)

Kortom, een loopband kopen betekent investeren in duurzaam trainen. Het enige dat je nog moet doen, is er daadwerkelijk op rennen. Vind je dat saai, dan zet je een lekker muziekje aan, of kijk je gewoon je favoriete televisieserie. Met een loopband in huis hoef je immers met niemand rekening te houden.


Kettler Pacer versus NordicTrack T20
Loopbanden zijn er in een groot aantal verschillende modellen en prijsklassen. De goedkoopste modellen zijn letterlijk ‘loopbanden’, deze exemplaren zijn niet geschikt om op hard te lopen, maar bedoeld voor bewegen met een wandeltempo. Loopbanden voor fitnessgebruik zijn groter en stabieler, Hiermee kun je werken aan je conditie en zelfs volwaardig trainingen. Zowel de Kettler Pacer als de NordicTrack T20 zijn geschikt voor een snelheid die beduidend hoger ligt dan een beetje joggen.

Kettler Pacer (prijs vanaf €858,00)

 

De Kettler Pacer is een loopband uit het middensegment, waarmee de prijs ruim onder de duizend euro blijft. Hiervoor krijg je een loopband die over alle functies beschikt, maar in een wat uitgeklede vorm. Het motorvermogen is niet zeer groot, wat betekent dat de maximale loopsnelheid niet hoger is dan zestien kilometer per uur (nog steeds een snelheid die de gemiddelde hardloper niet haalt). Deze loopband is solide, wat betekent dat hij lekker stevig staat, ook op hogere snelheden. Ben je op zoek naar een apparaat dat veel demping biedt, dan is de Kettler Pacer niet jouw keus, want hij geeft weinig mee, en geeft je daardoor juist het gevoel alsof je gewoon op straat loopt. Ik vond dit persoonlijk wel prettig. Het loopoppervlak is niet heel groot. Dit is in eerste instantie geen probleem, maar kan bij een langere, pittige training vervelend zijn. Door de toenemende vermoeidheid kun je nog wel eens gaan zwabberen, en dan moet je uitkijken dat je niet op de rand stapt. Voordeel is natuurlijk wel dat hij compact is en dat kan handig zijn als je niet over veel ruimte beschikt. 

Nordictrack T20 (prijs vanaf €1999)

 

De Nordictrack T20 is een loopband uit het topsegment. En dat merk je. Hij is ontwikkeld voor zowel thuisgebruik als in een fitnessruimte (hij neemt dan ook behoorlijk wat ruimte in). Het motorvermogen is groot (5 pk. Dat betekent dat de topsnelheid hoog ligt. Ook het loopoppervlak is groot, waardoor je ontspannen kunt lopen, zonder op je passen te letten. De loopband is uitgerust met een dempingssysteem dat zeer duidelijk voelbaar is tijdens het lopen. Dit is natuurlijk goed voor spieren en gewrichten, maar het verandert de loopervaring wel. De Nordictrack zorgt voor een echte 'indoor hardloopervaring‘. Niet alleen het lopen zelf, maar ook de uitgebreide multimedia-mogelijkheden zoals het aansluiten van je smartphone of tablet, en de speciaal ontwikkelde app waarmee je je trainingen online kunt vormgeven, dragen daar aan bij. 

Conclusie
De Nordictrack heeft een stevige prijs, maar daarvoor krijg je wel wat. Als je op zoek bent naar een complete fitnesstraining voor thuis, en hardlopen is jouw favoriete fitnessactiviteit, dan is dit een apparaat voor jou. Ben je een hardloper die, naast zijn reguliere trainingen buiten, een alternatief zoekt voor binnen, dan is de Kettler een goede oplossing. Voor de 'echte' lopers zal uiteindelijk geen enkele loopband een lange duurloop door het bos kunnen vervangen. 

Op weg naar de halve van Egmond
De Halve marathon van Egmond op zondag 13 januari 2013 komt nu echt dichtbij. Minder dan een maand nog tot aan de start. Langere duurlopen gaan goed, en daar ben ik blij mee. De trainingsomstandigheden: het koude weer, de wind en de sneeuw zorgen ervoor dat mijn snelheid duidelijk lager ligt dan een paar weken geleden. Dat geeft te denken over mijn streeftijd van 1 uur en 45 minuten. Strand en duinen zijn tot daar aan toe, maar wat als het vriest en een zuidwester de eerste tien kilometers niks anders doet dan zand tegen je oren jekkeren en bijna letterlijk een muur opwerpen waar je tegenop moet zien te beuken? 

Check & Run via BesteProduct & Hardlopen.nl. Updates op Twitter: volg @CheckAndRun

Deel dit bericht:
Tags