Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Telecomveiling en 4G: wat is dat nou?

Door: Dennis de Vries | 18 december 2012 10:52

Een enorme meevaller voor de schatkist van de overheid én razendsnel mobiel internet door het hele land? Of een enorme kostenpost voor providers die abonnementen duurder maakt. De Telecomveilingingen van afgelopen week doen een hoop stof opwaaien.

Een enorme meevaller voor de schatkist van de overheid én razendsnel mobiel internet door het hele land? Of een enorme kostenpost voor providers die abonnementen duurder maakt? De telecomveilingingen van afgelopen week doen een hoop stof opwaaien. Maar wat is het, wat doet het?

Het Agentschap Telecom, een overheidsinstantie, verleent vergunningen voor het gebruik van de mobiele frequenties in Nederland. Tot voor kort hadden 'de grote drie' providers - KPN, T-Mobile en Vodafone - alleen het recht om deze frequenties te gebruiken en een mobiel netwerk op te zetten. Alle andere providers, de Simyo's, Simpels en AH-mobiels van deze wereld, maken allen gebruik van het netwerk van één van die drie. Maar de huidige vergunningen verlopen begin volgend jaar. En er komen nieuwe frequenties bij (800 mHz, voor wie dat wat zegt), waarmee ook een nieuwe generatie van mobiel internet mogelijk wordt: LTE (4G), waarmee veel, veel hogere snelheden behaald worden.

Nieuwe providers
Uiteindelijk zijn alle frequenties geveild, de opbrengst is totaal maarliefst 3,8 miljard. Een mooie meevaller voor het Rijk in deze magere tijden. Die miljarden gaan zo de schatkist in. Daarbij was het doel van de veiling om de concurrentie te vergroten. Dat is deels gelukt. Nieuwkomers Ziggo en UPC vonden het allemaal te prijzig, maar Tele2 wist wel vergunningen te bemachtigen en voegt zich dus bij de grote drie. Tele2 heeft aanzienlijk minder betaald dat de concurrenten, maar heeft dan ook veel minder vergunningen voor de populaire 800Mhz frequentie. Hoe meer vergunningen, hoe meer mensen je tegelijkertijd kunt voorzien van knap internet. En hoe lager de frequentie, hoe verder het bereik draagt en hoe beter het signaal binnenshuis is.Zo haal je met minder zendmasten hetzelfde resultaat. Daarom waren de vergunningen voor de 2600Mhz frequentie ook een stuk minder gewild.

 Het is niet zo dat er zomaar miljarden op de kantoren rondslingeren.

De komst van een nieuwe provider biedt meer concurrentie, er zijn nu meer frequenties voor beter bereik en er is het het vooruitzicht op sneller mobiel internet. Klinkt ideaal. Maar het is niet allemaal rozengeur en manenschijn. Telecom-journalist Arnoud Wokke van Tweakers.net betoogt zelfs dat het een grote mislukking is. Er is nauwelijks sprake van meer concurrentie, Tele2 maakt bijna geen kans, zo stelt hij. Ze moeten hun netwerk nog helemaal opzetten en zijn gedwongen om, zoals nu bekend is, voor hun 2G en 3G mobiel internet gebruik te (blijven) maken van het T-Mobile netwerk.

Aantal vergunningen en kosten per provider.

  Vodafone KPN T-MobileTele 2
 Aantal vergunningen 9 15 152
 Totaalprijs in euro 1.380.800.000 1.351.852.000 910.681.000160.813.000

Daarbij betekent de veel hoger dan verwachte opbrengst van de veiling ook een veel hoger dan verwachte kostenpost voor providers. Het zijn grote bedrijven, maar het is niet zo dat er zomaar miljarden op de kantoren rondslingeren. Dat geld moet terugverdiend worden en iemand moet dat betalen (lees: de consument).

LTE in 2013
Maar feit is wel dat Nederland eindelijk een LTE-netwerk krijgt. KPN begint al in februari met het uitrollen van het netwerk en zegt in 2014 heel Nederland te kunnen voorzien van LTE. Vodafone begint in de zomer van 2013, T-Mobile 'ergens in 2013' en Tele2 begin volgend jaar. Als je het juiste abonnement hebt en een toestel dat overweg kan met LTE (zoals de iPhone 5, Sony Xperia V of de pas gelanceerde HTC One SV) dan is in theorie tien keer sneller mobiel internet mogelijk. Welkom in de toekomst!

Deel dit bericht:
Tags