Redactie Besteproduct
Redactie Besteproduct
Redacteur

Check & Run: hardloopkleding (10)

Door: redactie-besteproductnl | 6 januari 2013 09:39

De laatste aflevering voor de start van de halve marathon van Egmond (13 januari) gaat over hardloopkleding. Er is niet voor niets een groot aanbod hardloopkleding op de markt. Check & Run krijgt advies van niemand minder dan Nederlands recordhouder en Olympisch hardloper Marko Koers. Verschillende lagen kleding over elkaar zijn volgens hem de sleutel tot het ideale hardlooptenue.

De laatste aflevering voor de start van de halve marathon van Egmond (13 januari) gaat over hardloopkleding. Ik testte de afgelopen maanden de hipste hardloopgadgets, leerde precies hoe en wat ik onderweg moet drinken, en weet zelfs wat het is om op blote voeten te rennen met schoenen aan! Maar al die tijd trainde ik mooi wel in hetzelfde ouwe kloffie. Maar er is niet voor niets een groot aanbod hardloopkleding op de markt. Check & Run krijgt advies van niemand minder dan Nederlands recordhouder en voormalig Olympisch hardloper Marko Koers. Verschillende lagen kleding over elkaar zijn volgens hem de sleutel tot het ideale hardlooptenue.

Marko Koers is een specialist op het gebied van hardloopkleding. Met drie deelnames aan de Olympische Spelen op de 800 en 1500 meter en diverse Nederlandse records (nog immer houder van het NR op de 1000 meter) weet hij als geen ander dat een goede prestatie begint met een goede voorbereiding en dat goede kleding daarbij essentieel is. Met name met je bovenkleding kun je flink combineren om zo, ongeacht het weer, perfect voorbereid aan de start van je race of training te staan. In de video geeft Marko uitgebreid uitleg over de verschillende lagen bovenkleding. Wanneer draag je wat? 

Waarom hardloopkleding?
Hardlopen kan toch prima in een katoenen T-shirt en in een korte broek? Ja en nee. Natuurlijk kun je hardlopen in een simpel trainingjack en een joggingbroek (ik doe het zelf al maanden), maar dan doe je jezelf qua comfort misschien wel te kort. Functionele hardloopkleding zorgt er namelijk voor dat transpiratievocht wordt afgevoerd, waardoor je altijd droog en dus comfortabel onderweg bent. Er zijn verschillende merken die een breed assortiment hardloopkleding voeren. Denk aan Nike, Puma en Adidas. Kijk je iets verder, dan komt je ook terecht bij gespecialiseerde hardloopmerken zoals Saucony, Mizuno en Brooks. De kleding is er in uitvoeringen voor mannen en voor vrouwen. In eenvoudige kleurstellingen of zeer flashy voor de ware fashionista’s. 

Het drie lagen systeem (van Marko Koers)
Moderne functionele hardloopkleding is gemaakt van synthetische stof die transpiratievocht zeer efficiënt kan afvoeren. Daarnaast zorgt de kleding ervoor dat je een ‘warmtelaagje’ creëert tussen je eigen lichaam en de kleding. Laat je bij de keuze van een geschikt shirt of jasje niet afleiden door de verschillende benamingen. Nike noemt haar kleding namelijk Dri-Fit, Puma heeft het over FAAS en Adidas doet aan Climalite. Uiteindelijk komt het allemaal neer op maximale functionaliteit, en dus verhoogd comfort tijdens het sporten. Hier beneden vind je een beknopte weergave van het "drie lagen systeem" zoals Marko Koers beschrijft in de video.

Zowel voor shirts (met of zonder mouwen) als jacks geldt, let op:

  • pasvorm
  • functionele stof (vochttransporterend)
  • combinatiemogelijkheden (meerdere lagen)
  • aanwezigheid reflectiestrips

Laag 1: het mouwloze shirt. Vanaf 15 graden zonder extra's, bij andere temperaturen de eerste laag van de verschillende lagen. Prijs vanaf € 25,-

 



Laag 2: het shirt met lange mouwen. Bij 10 graden is dit het ideale shirt om in te lopen. Bij andere temperaturen te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld het mouwloze shirt of onder het jack. Prijs vanaf € 30,-


Laag 3: het jack. Een hardloopjack is handig als het echt koud is, dus rond de 5 graden of kouder. Je draagt altijd minstens één andere laag onder het jack. Prijs vanaf € 80,-

Conclusie
Dat ouwe kloffie van mij, dat kan echt niet meer. Functionele hardloopkleding zorgt ervoor dat je een stuk comfortabeler loopt. Tijdens een kort trimloopje van een halfuur door het park maakt het niet uit als je eerst zweet, een praatje maakt met een bekende, opdroogt en weer verder gaat. Loop je met een katoenen shirt, dan zul je in dat geval merken dat je shirt nog nat, klam en - bij lagere temperaturen - koud is, terwijl je lichaam is opgedroogd. Niet comfortabel dus. Hetzelfde gebeurt tijdens langere stukken lopen. Het ene moment transpireer je hevig terwijl je een heuvel probeert te verschalken, terwijl je op het andere moment ‘opdroogt’ in bijvoorbeeld een winderig weiland terwijl je een rustige pas aanhoudt. Functionele hardloopkleding past zich aan de omstandigheden aan en zorgt ervoor dat zowel je kleding als je lichaam altijd vocht af kan voeren en dus droog blijft. Mij zul je tijdens de halve van Egmond niet zien in mijn oude kloffie! 

Op weg naar de halve van Egmond
Nog slechts een week tot aan de halve marathon van Egmond. De spanning stijgt. Ga ik mijn doelen wel halen? Heb ik genoeg getraind, of is die pijnlijke spier juist een aanwijzing voor het feit dat ik te veel heb getraind? Wat voor weer zal het worden? Wordt het stuk door het strand juist zwaar of blijken de duinen echte kuitenbijters? Wanneer doe ik mijn allerlaatste training en hoe ver? Was dat laatste bord pasta nu goed of niet? Allemaal vragen die pas op zondag 13 januari beantwoord gaan worden. En dat krijg je natuurlijk te zien bij Check & Run: de halve van Egmond. Hoe? Dat blijft nog even een verrassing!

Check & Run via BesteProduct & Hardlopen.nl. Updates op Twitter: volg @CheckAndRun 

Deel dit bericht:
Tags