Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Panasonic 3D1: een camera, twee ogen, 3D

Door: Ger de Gram | 14 mei 2012 17:13

Telefoons, tablets, beamers, je kunt het zo gek niet bedenken of het moet tegenwoordig een 3D-functionaliteit hebben. Panasonic doet mee met de Panasonic 3D1 digitale camera.

Telefoons, tablets, beamers, je kunt het zo gek niet bedenken of het moet tegenwoordig een 3D-functionaliteit hebben. Panasonic doet mee met de Panasonic 3D1 digitale camera.

Panasonic 3D1: 3D voor en na
Onlangs kondigde Samsung aan te stoppen met het actief promoten van 3D op haar televisies. De reden: het is niet meer de hoofdreden om een dergelijk product aan te schaffen. Het is eerder een leuke bijkomstigheid. Panasonic doet het met de Panasonic 3D1 in ieder geval een stuk anders. Veel meer dan de 3D-functie heeft deze digitale camera namelijk niet te bieden. Het is 3D voor. Het is 3D na.

Twee objectieven
Hoe komt dat dan tot uiting? Nou, in de eerste plaats heeft de fabrikant de camera twee lenzen gegeven. Maak je een kiekje, schieten beide objectieven een plaatje. Vervolgens worden deze twee samengevoegd 'et voila, daar zijn de 3D foto's. Maar al direct stuit je op praktische bezwaren. Want waar ga je die 3D foto's in vredesnaam op bekijken? Heb je geen 3D plasma- of LCD-tv wordt het gelijk een moeilijk verhaal. Bovendien, en dit is helemaal een gek, kun je de foto's niet eens 3D bekijken op het schermpje van de camera zelf. En dat terwijl smartphones als de HTC EVO 3D en LG Optimus 3D Speed dat allang kunnen.

Waar ga je die 3D foto's in vredesnaam op bekijken?

Ben je om wat voor (onduidelijke) reden geinteresseerd in 3D fotografie, dan kun je hier wellicht wel wat lol aan beleven, zou je denken. Maar ook dan zijn er bezwaren: de beeldkwaliteit is namelijk matig. In de hoeken zijn foto's onscherp en video-opnames zijn structureel flets. Niet Panasonic's beste camera ooit, dus.

Touchscreen
Wat hou je dan over? Een compacte digitale camera, voorzien van een 3,5" touchcreen en slechts 1 knop, waarmee je van 2D naar 3D switcht. Die bediening is gelukkig intuitief.Daar waar andere compactcamera's nogal eens gare aanraakgevoelige schermen hebben, switch je bij de Panasonic 3D1 eenvoudig van menu naar menu en van foto naar video.

72157629634275654

Panasonic heeft ook haar best gedaan beide objectieven zo goed mogelijk in te zetten. Zo kun je beide lenzen tegelijk gebruiken voor het maken van een foto. Maak je een groepsfoto zet je de ene lens in groothoekstand en met de andere maak je een close-up van een persoon. Tegelijkertijd. Of je het in de praktijk daadwerkelijk gebruikt is een tweede, maar het is in ieder geval leuk bedacht.

Helaas is dat niet voldoende om deze camera aan te schaffen. Je moet wel de ultieme 3D-freak zijn, wil je echt lol beleven aan de Panasonic 3D1.

Deel dit bericht:
Tags