Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Column - piste

Door: Eelko Wester | 25 januari 2013 12:03

De tijd is voorbij dat je met je verfrommelde plattegrond stond te verkleumen op de piste, op zoek naar de juiste afdaling naar huis. En al helemaal dat je pas 's avonds of zelfs na terugkeer de thuisblijvers kon inwrijven dat zij aan het zwoegen waren, terwijl jij off-piste door the poeder gleed of aan de lampen hing van de après ski-bar. De high tech verovert de piste, ondervond onze hoofdredacteur.

De tijd is voorbij dat je met je verfrommelde plattegrond stond te verkleumen op de piste, op zoek naar de juiste afdaling naar huis. En al helemaal dat je pas 's avonds of zelfs na terugkeer de thuisblijvers kon inwrijven dat zij aan het zwoegen waren, terwijl jij off-piste door the poeder gleed of aan de lampen hing van de après ski-bar. De high tech verovert de piste, ondervond onze hoofdredacteur.

"Hey, je hebt de nieuwe Sony-camera?" We staan te wachten voor de skilift Mont de la Chambre, als we worden aangesproken door twee Australische snowboarders die hun kunsten vertonen in de Franse Alpen. Ze wijzen naar het hoofd van mijn goede vriend L. Die kijkt eerst wat vreemd, maar realiseert zich dan dat op zijn helm een Sony HDR-AS15, een heuse action cam, is gemonteerd. De Aussies wijzen naar hun skihelmen en zeggen: "Wij hebben de GoPro, maar zijn erg benieuwd. Die AS15 heeft wifi, steady shot en je kunt hem handsfree bedienen."

Sony HDR-AS15
Ze ratelen de belangrijkste specs van de AS15 moeiteloos op. Dat is misschien ook niet vreemd. Onder fanatieke snowboarders zijn de actiecamera's op de helm al veel langer populair. Op Youtube staan legio voorbeelden van off piste stuntende snowboarders. Maar in de Franse Alpen werd duidelijk dat de action cams tegenwoordig niet meer alleen voorbehouden zijn aan jonge skiërs en snowboarders. Als je op de piste rondkijkt, zijn ze echt gemeengoed. Ze lijken erbij te horen als handschoenen bij -28 C. We zagen soepel skiënde opa's die hun tochten vastlegden, vaders en moeders die de eerste glijbewegingen van zichzelf of hun kroost opnamen en vriendengroepen waarbij de pistes door minimaal vijf camera's op een SD-kaart werden vereeuwigd.

Hermann Maier
Nadat we zelf met de camera een dagje op pad waren geweest en 's avonds de beelden van de AS15 terugzagen, snappen we de groeiende populariteit van de action cams helemaal. Een afdaling door de poeder van een blauwe piste in de zon levert prachtige beelden op. Confronterend ook, want je kunt zelf wel het gevoel hebben dat je als Hermann Maier de piste af vliegt, de beelden nuanceren dat beeld toch behoorlijk.

Ook opvallend op de piste: je ziet bijna niemand meer worstelen met een verfrommelde plattegrond
van het skigebied. De papieren kaarten zijn vervangen door fraaie apps, waarop je de plan de piste met een druk op de knop in HD op je scherm kunt toveren. De GPS geeft aan waar je bent (ook zonder internetverbinding) en je kunt gemakkelijk je route naar je appartement plannen.

Ski Tracks app
De apps beschikken vaak ook over andere handige features, zoals de weersverwachting plus de openingstijden van liften en restaurants. De leukste functie is My Ski, waarmee je kunt bijhouden hoeveel kilometer je hebt geskied, hoe vaak je in de lift hebt gezeten en welke hoogtemeters je hebt afgelegd. Hiervoor zijn ook aparte apps te downloaden, waarvan Ski Tracks mijn favoriet is. Voor de waaghalzen is de kekste functie op die apps het meten van je maximale snelheid. Veel apps waarschuwen bij het opstarten dat je voorzichtig moet zijn, maar daar hebben wij ons niet door laten weerhouden.

113 km/u das best hard

Google Glasses
Ik verwacht dat we pas aan het begin staan van de high tech op de piste. Onlangs schreven we al over een toffe skibril met ingebouwde features. Een skibril met Google Glasses zal ook niet lang meer op zich laten wachten. Ik ga ervan uit dat ik op een kaart in mijn bril kan zien welke kant ik uit moet en ondertussen in mijn oor tips krijg hoe ik mijn skitechniek kan verbeteren. Vanzelfsprekend zijn de beelden live te volgen op YouTube.
Uiteraard voorzien van een Instagram-achtig filter, zodat ze thuis in ieder geval de indruk hebben dat de Nederlandse Hermann Maier is opgestaan.

Deel dit bericht:
Tags