Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Nokia Asha 300: tussen smartphone en budget-gsm

Door: Dennis de Vries | 16 mei 2012 15:52

Niet alleen de duurste gadgets en smartphones krijgen aandacht op de redactie van BesteProduct.nl. De Nokia Asha 300 kost maar 85 euro. Wat krijg je daarvoor? Check de review.

Op Nokia World in Londen werd vorig jaar oktober een nieuwe lijn van toestellen gelanceerd door de fabrikant. Veel aandacht ging uit naar de Nokia Lumia's, het was destijds een eerste blik op wat Nokia deed met Windows Phone 7. Maar buiten de grote zaal, op de gang vlakbij de uitgang stond een fel gekleurde Tuktuk. Navraag bij de Nokia-medewerkers leerde dat het een telefoonwinkel is waarmee Nokia zijn voordelige Asha-serie toestellen aan de man gaat brengen in ontwikkelingslanden.

Die tuktuk zien we niet rondrijden in Nederland, maar de Asha 300 ligt wel gewoon in de schappen. Dus nemen we een kijkje naar wat het toestel allemaal kan. En dat is aardig wat. Voor de 85 euro krijg je een bijzonder complete gsm die bijna de term 'smartphone' waardig is. Sociale media, multimedia, camera, internet, app store, games, email, noem het maar op, de Nokia 300 heeft 't.

Ook Whatsapp en Angry Birds zijn gewoon op het toestel te downloaden en installeren

Je kunt aan een aantal zaken goed merken dat je te maken hebt met een budget-gsm. Een uitgebreide mail tikken met het numerieke toetsenbord is een hele klus. Het touchscreen reageert het meest nauwkeurig als je er met je nagel in drukt. Multitasken is simpelweg niet mogelijk en wifi en gps ontbreken. Toch wordt het Series 40 besturingssysteem, voorbehouden voor de voordelige Nokia-toestellen, steeds uitgebreider. Ook applicaties als Whatsapp en Angry Birds zijn gewoon op het toestel te downloaden en installeren. De lijn tussen smartphones en gsm's wordt steeds dunner, met dit soort toestellen.

72157629740110196

Specificaties Nokia Asha 300:

  • Ondanks het volledige gebrek aan soepele, geanimeerde overgangen loopt het toestel wel erg snel. Applicaties laden lekker vlot, alles springt direct in beeld. De 1Ghz processor zal daar ongetwijfeld iets mee te maken hebben.
  • De Nokia Asha 300 heeft een 5 megapixel camera. Een LED-flits ontbreekt. Toch maakt de camera alleraardigste foto's, zeker bij genoeg licht. Valt niets tegen. Zodra het alleen wat donkerder wordt, holt de kwaliteit van de foto's achteruit. Check de filmstrip hier vlak boven voor voorbeelden.
  • Erg veel opslaggeheugen heeft de Nokia Asha 300 niet. Maar gelukkig, je kunt er een MicroSD kaartje in kwijt. Als je wil, is er dus genoeg ruimte voor foto's, muziek en filmpjes. Alhoewel je aan die laatste weinig hebt op dit toestel.
  • Het toestel krijgt 3,5 sterren, helemaal niet onaardig. Moet je 'm kopen? Dat is lastig, er zijn namelijk prima alternatieven te kijken. Lees de volledige review van de Nokia Asha 300 om je te helpen in de keuze.
Deel dit bericht:
Tags