Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Samsung Galaxy Camera: even slikken en weer doorgaan

Door: Ger de Gram | 25 januari 2013 16:29

Soms kun je ontzettend mis zitten. Dat is ook niet erg, dat maakt een mens een mens. Je maakt fouten, je leert ervan en gaat door. Laten we hopen dat Samsung dat met de Galaxy Camera ook doet.

Soms kun je ontzettend mis zitten. Dat is ook niet erg, dat maakt een mens een mens. Je maakt fouten, je leert ervan en gaat door. Laten we hopen dat Samsung dat met de Galaxy Camera ook doet. 

Ja, dit is een vrij stellige inleiding. Dat realiseer ik me terdege. Maar toen ik op de IFA in Berlijn de Samsung Galaxy Camera voor het eerst zag dacht ik: dit kan weleens een ontzettende hit worden. Een product van het jaar. Een fotografie-innovatie.

Eindelijk een kwalitatief hoogwaardige fotocamera met een fatsoenlijk besturingssysteem, touchscreen en de daarbij behorende functionaliteiten. Want man, wat heb ik een aantal camera's in handen gehad die deze twee mogelijkheden beweerden te hebben, maar eigenlijk vooral ontbeerden. Het is ongelofelijk hoe ver de fotografiewereld op dat vlak achter liep op die van de smartphone.

Tot de komst van de Samsung Galaxy Camera. Een digitale camera met Android 4.1, een kraakhelder Super Clear LCD-scherm en een quad-core processor om alles netjes draaiende te houden. Dat moet wel snor zitten. Dacht ik.

Razendsnel, supereenvoudig, maar...
En eigenlijk klopte dat ook wel. De Galaxy Camera is razendsnel, eenvoudig in gebruik en heeft het delen van foto's tot een peuleschil gemaakt. Samsung heeft slim allerlei grappige fotografiewidgets en apps voorgeïnstalleerd waardoor het voor vrijwel iedereen (die ooit een Android-smartphone in zijn handen heeft gehad) supereenvoudig wordt om een goede foto te maken en te bewerken.

Een camera van 500 euro zou uit zichzelf al goede foto's moeten maken. Met of zonder Android.

Op dat vlak niets dan lof. Maar na het uitgebreid testen van de Samsung Galaxy Camera kom je toch al snel tot de conclusie dat op het belangrijkste onderdeel van een fototoestel, de kwaliteit van de uiteindelijk gemaakte foto, het apparaat te wensen overlaat. En dat is zonde. Vooral wanneer je gebruik maakt van de flinke optische zoom - toch een van de grootste voordelen van de Samsung Galaxy Camera t.o.v. een smartphone - verliest de Galaxy Camera EK-GC100 (zo heet het model officieel) veel scherpte en vertonen foto's al snel ruis.

#goedverhaal dat Instagram
Momenteel is Samsung bezig met een grootschalige marketingcampagne met als thema #goedverhaal. Bekende Twitteraars met veel volgers hebben een Samsung Galaxy Camera opgestuurd gekregen- en mogen hem houden - met als enige voorwaarde af en toe een kiekje te publiceren met de hashtag #goedverhaal.

Samsung Galaxy Camera review

Het resultaat zou een leuke collectie van originele Samsung Galaxy Camera-foto's moeten worden, maar ik kan niet anders dan conlcuderen dan dat de actie juist het probleem van de Galaxy Camera aantoont. Praktisch alle foto's van de Twitteraars zijn namelijk gemaakt met... Instagram. De bekende applicatie die een kek filter over je foto gooit om 'm zo een leuk effect mee te geven en vooral een beetje op te fluffen.

En dat zou de Galaxy Camera niet nodig moeten hebben. Een camera van 500 euro moet uit zichzelf al goede foto's moeten maken. Met of zonder Android.

Lees onze volledige Samsung Galaxy Camera review en / of bekijk de video hieronder.

Deel dit bericht:
Tags