Redactie Besteproduct
Redactie Besteproduct
Redacteur

Is de Logitech C920 nog nuttig?

Door: redactie-besteproductnl | 3 februari 2013 15:22

Anno 2013 zit er in iedere laptop, ultrabook of monitor wel een degelijke webcam ingebouwd. Dan is de vraag: heb je zo'n externe webcam nog wel nodig? Onze snuffelstagiair Wolter zocht het deze week uit.

 

Anno 2013 zit er in iedere laptop, ultrabook of monitor wel een degelijke webcam ingebouwd. Dan is de vraag: heb je zo'n externe webcam nog wel nodig? Onze snuffelstagiair Wolter zocht het deze week uit.

De vijftienjarige Wolter Kok uit Houten liep de afgelopen week rond op onze immer bruisende redactie. Hij wilde weleens weten hoe dat nou gaat bij zo'n consumentenwebsite. Als trouwe kijker van ons gadgetprogramma Uitbrakken zag hij een paar dagen gadgets checken wel zitten. Nu konden we hem natuurlijk vooral koffie laten halen (en veel en vaak), maar stiekem is het leuker om de beste man eens te laten ervaren hoe het is om een product te reviewen. "Vet. Altijd, leuk om met gadgets te mogen spelen", oordeelde Wolter.

En ziehier: een heuse review van de Logitech HD Pro C920 webcam. Wolter kreeg het apparaatje in zijn handen en vroeg zich gelijk af: 'Wie heeft er tegenwoordig nog een webcam? Dat zit toch standaard in iedere laptop?' Het onderwerp van zijn artikel was direct bedacht.

Wie heeft er tegenwoordig nog een webcam?

Logitech C920 review
De externe webcam’s heb je ze eigenlijk nog wel nodig? In de meeste nieuwe laptops, ultrabooks en monitoren zijn allemaal wel degelijke webcam’s ingebouwd. We hebben de proef op de som genomen en met de Logitech C920 en getest of het veel verschil maakt. 

Logitech HD_ProDe Logitech C920 is een webcam die kan filmen in 1080p, ook wel Full HD genoemd. Ook heeft de Logitech C920 een 13 megapixel camera om foto’s mee te maken. De Logitech is helaas wel aardig aan de prijs, hij kost nu zo'n 80 euro en is daarmee één van de duurste webcams op de markt. Ook zit er op deze webcam ´Fluid Crystal´ wat betekent dat de webcam vloeiend filmt en geen haperingen vertoond.

Wat vind ik van de C920 webcam?

De Logitech C920 filmt in 1080p, maar toch vind ik het tegen vallen. Soms zie ik korrels en hij heeft ook wel last met scherp stellen. En ‘Fluid Crystal’ is eigenlijk geen extra toevoeging tot de webcam, want in de praktijk zien we geen verschil tussen ‘Fluid Crystal’ en een andere webcam van Logitech zonder ‘Fluid Crystal’. Het geluid is niet echtveel beter dan een gewone ingebouwde webcam: Logitech stelt dat de gadget stereogeluid kan opnemen, maar daar merk ik bijna niets van.

De foto’s die de Logitech C920 maakt zijn soms pixelig en met het scherpstellen weet de webcam eigenlijk niet waar hij het zoeken moet. Sommige foto’s bevatten wel wat korrels en het is toch niet helemaal zo mooi als ik dacht. De Logitech C920 kan eigenlijk wel alles, maar presteert toch niet zo goed op al die vlakken. 

Een externe webcam heb je volgens mij eigenlijk niet meer nodig

Zou je eigenlijk wel de Logitech C920 kopen als je gewoon al een laptop hebt?
Eigenlijk niet, maar stel je wilt echt in Full HD streamen of webcammen, dan is het wel een optie. Je moet echter wel een snelle verbinding hebben, wil je in HD gaan Skypen. En ook heel belangrijk voor een goede kwaliteit is de belichting van de kamer. Zorg voor weinig tegenlicht en zet een lampje op je gezicht - dan komt het goed.


Testfoto's gemaakt met de Logitech C920

Conclusie Logitech C920 review

Een externe webcam zoals de Logitech C920 HD PRO is wel beter dan de standaard VGA kwaliteit die in de meeste laptops zit. Maar meestal zit daar wel een camera in die voldoende is voor bijvoorbeeld Skype, MSN of Yahoo Messenger.

Dus als je het wil houden op af en toe een Skype-gesprek, is het eigenlijk niet echt nodig om een extra externe webcam aan te schaffen. Bovendien worden de ingebouwde webcam’s steeds beter en bevatten ze steeds meer kwaliteit. Dus er is een onzekere toekomst voor de externe webcam. Ik zou er in ieder geval zelf geen kopen, want in mijn HP Pavillion zit keurig een videocameraatje ingebouwd.

Maar stel, je hebt geen ingebouwde camera tot je beschikking, dan is de Logitech C920 HD Pro zeker het bekijken waard.

Handige links
» Meer informatie over de webcam
» Webcam's vergelijken
» Logitech C920 HD Pro kopen

Deel dit bericht:
Tags