Wouter Waayer
Wouter Waayer
Redacteur

Microsoft voorspelt het nieuws van morgen

Door: Wouter Waayer | 5 februari 2013 13:22

Microsoft werkt aan software die de toekomst voorspelt. Aan de hand van bestaande nieuwsberichten voorzien de onderzoekers van de fabrikant wat er in de krant van morgen staat.

Microsoft werkt aan software die de toekomst voorspelt. Aan de hand van bestaande nieuwsberichten voorzien de onderzoekers van de fabrikant wat er in de krant van morgen staat.

Samen met Israëlische onderzoekers heeft Microsoft een algoritme ontwikkeld, dat voorspelt waar mogelijk epidemiën uitbreken. Bijvoorbeeld bij de droogte in Angola waarschuwde de wiskundige formule voor kans op een cholera-plaag in het land. Dat baseerde de software op basis van berichtgeving over droogtes in het verleden.

Bronnen van informatie
Microsoft's software maakt gebruik van een database, die opgebouwd is uit negentig verschillende bronnen. Een van die informatiebronnen is de New York Times. De toekomstvoorspeller gebruikt alle nieuwsberichten van de afgelopen tweeëntwintig jaar uit de Amerikaanse krant. Maar het algoritme heeft meer informatie nodig dan wordt gegeven in nieuwsartikelen. Daarom maakt de wiskundige formule gebruik van diverse woordenboeken om de betekenis van woorden te leren. Maar ook digitale encyclopedie Wikipedia wordt gebruikt voor statistische informatie, zoals het inkomen van bepaalde bevolkingsgroepen. Al deze informatie te samen, zorgt ervoor dat de software een betrouwbare voorspelling geeft voor gebeurtenissen in de toekomst.

Met de voorspellingen kunnen onder andere hulpverleners efficiënter werken bij het bestrijden van een ramp


Hulpverlening
Microsoft's voorspel-software is nog niet beschikbaar voor eindgebruikers. Maar volgens de makers zijn de prestaties binnenkort al wel betrouwbaar genoeg om door bijvoorbeeld overheidsinstanties ingezet te worden. Met de voorspellingen kunnen onder andere hulpverleners efficiënter werken bij het bestrijden van een ramp. Bij een voorval wordt voorspelt wat logischerwijs de volgende gebeurtenis is. Zo kunnen welzijnswerkers zich daar op voorbereiden en kan de uitbraak van bijvoorbeeld een ziektegolfworden voorkomen.

Geen primeur
Microsoft is niet de eerste die gebruik maakt van online nieuws en andere data om de toekomst te voorspellen. Onder meer Recorded Future doet dit al. Maar softwarefabrikant Microsoft is wel de enige die gebruik maakt van zo veel bronnen. Daardoor kan het systeem van Microsoft in de toekomst naast het voorspellen van epidemiën, ook voor algemenere zaken worden gebruikt. Toch hebben de onderzoekers nog geen plannen om de software te gebruiken voor commerciële toepassingen. Ze willen het systeem eerst uitbreiden met nog meer bronnen. Pas daarna wordt er gekeken naar de mogelijke toepassing van de toekomst voorspellende software.

Deel dit bericht:
Tags