Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Rowenta: stilte, hier wordt gestofzuigd

Door: Eelko Wester | 23 mei 2012 17:22

Rowenta zegt dat hun nieuwe Silence Force Extreme RO5921 de stilste stofzuiger ter wereld is. Toen we dat hoorden, waren onze oren gespitst. Wij worden argwanend als iemand zegt: ‘wij zijn de beste’. En zeker van de wereld. Dus legden we ze onze vragen voor.

Rowenta zegt dat hun nieuwe Silence Force Extreme RO5921 de stilste stofzuiger ter wereld is. Toen we dat hoorden, waren onze oren gespitst. Niet dat wij bij BesteProduct.nl dol zijn op stofzuigen, maar het zou wel leuk zijn als we gewoon video’s kunnen opnemen en kunnen bellen terwijl hier op de redactie wordt schoongemaakt. Daarnaast worden wij argwanend als iemand zegt: ‘wij zijn de beste’. En zeker 'van de wereld'. 

De kwalificatie ‘stilste van de wereld’ komt uit het persbericht van Rowenta’s pr-bureau Havana Orange. Op de site van Rowenta is de fabrikant een stuk bescheidener. Daar staat: Rowenta introduceert de stilste stofzuigers van Nederland!
Wat is het nu?
“De Silence Force Extreme is de stilste stofzuiger van de wereld, maar ons reclamebureau heeft ons geadviseerd naar de consument te communiceren dat het de stilste van Nederland is. Dat klinkt dichterbij.”

Stofzuiger-evangelist
Aan het woord is Joost Verwelius. Hij is brandmanager en stofzuiger-evangelist van Rowenta. Vraag hem naar de RO5822 Silence Force Extreme en hij valt niet meer stil. “Iedereen die onze stofzuiger voor het eerst hoort, is verbaasd. De meeste mensen weten niet dat er zulke stille stofzuigers bestaan.” 

De stilste stofzuiger van Rowenta produceert 62 decibel (A) aan geluid. Een gemiddelde stofzuiger maakt 78 dB(A) lawaai. Het verschil van 16 dB(A) betekent in de praktijk dat het geluid 40 keer minder hard te horen is voor het menselijk oor. “Als je stofzuigt met de Silence Force Extreme kun je gewoon bellen, met elkaar praten of televisie kijken”, verduidelijkt Verwelius. Zet je koptelefoon op of de speakers van je computer aan en check de site van Rowenta om het geluidsverschilin een demo te horen. Wij zijn onder de indruk. Nog even, dan klinkt in de huiskamer: ‘mag de televisie wat zachter, ik hoor de stofzuiger niet’.

Duits testinstituut
Neemt niet weg dat de claim ‘stilste van de wereld’ daarmee nog niet is bewezen. Rowenta weet dat en heeft daarom het Duitse testinstituut SLG gevraagd de Silence Force Extreme volgens de internationale norm te testen. De conclusie: Rowenta’s nieuwe stofzuiger krijgt vijf sterren voor geluidsreductie. Dat heeft geen enkele stofzuiger ooit behaald. Verwelius: “Dus dit is de stilste van de wereld.”

Maar zijn alle stofzuigers van de wereld getest?
Verwelius:“Eh, nee. Maar wel van alle grote merken.”
Dus jullie weten niet helemaal zeker of jullie de stilste van de hele wereld zijn?
Verwelius: “Nee, helemaal zeker zijn we niet. Maar wij weten welke fabrikanten bezig zijn stofzuigers te ontwikkelen die niet zo’n herrie maken. En als je daar niet al jarenlang mee bezig bent, lukt het echt niet om een stofzuiger te maken die zo stil is als de Silence Force Extreme.”
Waarom is het zo lastig een stille stofzuiger te ontwikkelen?

Verwelius: “Elk apparaat dat werkt met roterende lucht maakt in de basis veel lawaai. Kijk naar bijvoorbeeld naar het helse kabaal dat een vliegtuig produceert. Wij hebben in de Silence Force Extreme elk onderdeel geanalyseerd en verbeterd op het gebied van geluidsreductie; de motor, de stofzak, de luchtstromen, de vibratie en zelfs de accessoires. We zijn daar vijftien jaar mee bezig geweest.” 

Mensen wilden een stofzuiger die lawaai maakt omdat ze herrie afficheren met kracht.Niettemin blijft het vreemd dat pas anno 2012 stille stofzuigers op de markt komen. De irritatie over het lawaai is er toch al jaren?
Verwelius: “Geluid had lange tijd niet de aandacht, omdat de markt niet klaar was voor stille stofzuigers. Mensen wilden een stofzuiger die lawaai maakt omdat ze herrie afficheren met kracht. Ook nu komen mensen nog niet in de winkel voor een stille stofzuiger. Wij denken dat die behoefte wel latent aanwezig is, maar zullen hem verder moeten aanwakkeren.”

Jullie zitten nu op 62 dB(A). Hoeveel stiller kan het nog?
“Wij denken niet heel veel. De race om stille stofzuigers is in Zuid-Europa al langer gaande. Daar stellen de mensen minder hoge eisen aan stofzuigers dan in Nederland. Hier eisen de mensen dat een high end product er ook in alle facetten high end uit ziet. Electrolux was met de Ultra Silencer lange tijd de stilste met 68 dB(A). Wij zijn daar flink onder gedoken met 62 dB(A) en een stofzuiger die qua looks en afwerking ook nog eens voldoet aan de hoge eisen hier. We blijven echter zoeken naar manier om stiller te kunnen stofzuigen.”

De Silence Force Extreme met stofzak heeft een adviesprijs van €269,-. De versie zonder stofzak heeft een geadviseerde verkoopprijs van €349,

Deel dit bericht:
Tags