Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Welke moet ik nemen: Samsung Galaxy S3 of HTC One X?

Door: Dennis de Vries | 7 juni 2012 08:10

Gek worden we er van. De mailbox stroomt over, tweets, sms'jes, reacties op ons blog. Allemaal stellen jullie dezelfde vraag: "Is de Samsung Galaxy S3 nu het beste, of kan ik beter de HTC One X nemen?" Vandaar dat wij het antwoord gewoon even geven. Klik gerust verder.

Samsung hoopte misschien de concurrentie weg te vagen met zijn nieuwe Samsung Galaxy S3, maar ze hebben niets dan twijfel gezaaid. Leek eerst de HTC One X simpelweg de beste keuze voor Android-liefhebbers, met Samsungs nieuwe vlaggenschip wordt het drukker aan de top. Wij gingen, met beide toestellen in de hand, op zoek naar het antwoord op de vraag:
"Welke moet ik nemen?"

Mocht je ze nog niet gezien hebben, eerst even beide videoreviews van de toestellen. Verplichte kost voor je verder leest:

"Ok, gezien, zeg het maar: welke moet ik nemen? HTC One X of Samsung Galaxy S3?"
De HTC One X en de Samsung Galaxy S3 vertonen veel overeenkomsten. Dat maakt de keuze zo moeilijk. Ten eerste: ze worden unaniem geloofd, bewierookt en bejubeld door kenners van over de hele wereld. Op BesteProduct scoorden ze allebei 4,5 van de 5 sterren. Ook in de smartphones ranglijst, waar we een BesteProductScore destilleren uit reviews van kenners over de hele wereld, staan ze nog bovenaan, dicht bij elkaar. Dat niet alleen, want ook voor beide toestellen geldt: ze zijn enorm groot, bieden het nieuwste van het nieuwste en kosten aardig wat. Als dat precies is wat je wilt, zit je met deze toestellen goed. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Dat grote beeldscherm, bijvoorbeeld.

"De ene heeft Super AMOLED HD, de ander S-LCD 2, las ik. Wat is het verschil?"
Beide beeldschermen zijn groot, respectievelijk 4,8 (Samsung Galaxy S3) en 4,7 inch diagonaal, en hebben een hoge resolutie van 1280 bij 720 pixels. Het grote verschil zit 'm in de techniek. Samsung gebruikt Super AMOLED, terwijl HTC kiest voor Super LCD. In de praktijk komt dat op het volgende neer: zwart is op de Samsung ook echt zwart, terwijl het op de HTC vaak een beetje grijs blijft. Kleuren zijn op de Samsung feller, soms bij het onnatuurlijke af. Op de HTC ziet het er wat 'normaler' uit. Dat geldt zeker voor witte pagina's, waarop het verschil enorm is. Deze pagina die je nu leest, is op de HTC prachtig helder wit, terwijl Samsung's AMOLED er grauw blauw van maakt. Sowieso kampt de Galaxy S3 met een gekkigheidje in de schermhelderheid. Die fluctueert nogal eens.

Je moet het lekker zelf weten, ik zeg alleen welke ik zou kopen

"Punt voor HTC. Maar ik hoor dat die juist weer langzamer is dan de Samsung"
Er kan er maar één de snelste zijn, en dat is in dit geval de Samsung Galaxy S3. Met zijn gloednieuwe 1,4Ghz quad-core Exynos processor verslaat hij de Nvidia Tegra3 van de HTC One X op bijna alle punten. Niet alleen in de benchmarks, ook in de praktijk. Zo installeren apps sneller, zijn websites net iets sneller uitgeladen en starten applicaties sneller op. Maar we hebben het hier over minieme verschillen, de HTC One X is absoluut niet traag, alsnog één van de snelste in de markt. Maar als je ze naast elkaar legt, wint de Galaxy S3 duidelijk.

"Dat maakt het er niet makkelijker op. Hoe zit het met de camera?"
Beide apparaten hebben een 8 megapixel camera met LED-flits en kunnen filmen in 1080p Full HD. Alsof dat nog niet genoeg is, starten beide camera's krankzinnig snel op en drukken ze nog sneller af. En ze kunnen filmen én foto's maken tegelijk, hoewel dit bij Samsung alleen werkt als de beeldstabilisatie uit staat.
In gecontroleerde omstandigheden is de Galaxy S3 wat scherper, met een fractie mooiere kleuren. Buiten gaat de HTC One X weer beter om met fel licht, maar mist snel wat details die de Samsung wel oppikt. De kwaliteit ligt heel erg dicht bij elkaar. We maakten uitgebreide videovergelijkingen van de Galaxy S3 en de HTC One X. Ook de video-opnames verschillen niet veel van elkaar. Alleen de geluidsopnames van de One X zijn aanzienlijk beter. Overigens biedt de HTC, met zijn ImageSense camera-indeling, wat makkelijker toegang tot extra opties als creatieve filters.

72157629959740955

72157629366112208

"Hmmm, ik ben nog niet overtuigd. Die Samsung heeft allemaal coole functies toch?"
Zeker. Dat zul je ongetwijfeld gehoord hebben omdat de fabrikant er zelf enorm de nadruk op legt. S-Voice, Direct Call, Smart-Stay, Family Story, S-Beam. Sommige zijn erg handig, zoals Smart-stay, andere zijn de moeite niet, zoals S-Voice. Maar HTC Sense biedt al een tijdje soortgelijke handigheidjes. Zo rinkelen HTC's luider als ze merken dat ze in een tas zitten en houden ze zich stil als je ze omdraait terwijl ze overgaan. Dat soort dingen. Goed zoeken in de Google Play Store kan trouwens ook een boel coole functies opleveren.

"Maar Samsung is goedkoop en slap plastic. Klopt dat?"
Nee, nee, NEE! Sterker nog, de HTC One X en de Samsung Galaxy S3 zijn allebei van hetzelfde polycarbonaat gemaakt. Dat maakt dat ook de Samsung Galaxy S3 erg stevig aanvoelt, geloof me. Maar er zijn verschillen. Zo heeft Samsung gekozen voor een extreem glanzende 'hyperglazed' afwerking waar je vingerafdrukken op ziet, terwijl HTC een matte afwerking heeft. De batterijcover van de Galaxy S3 is verwijderbaar. Dat heeft een groot voordeel, daaronder is namelijk ruimte voor een MicroSD kaart, voor extra geheugen. Dat kun je bij de HTC wel vergeten. Die heeft namelijk een unibody-behuizing waar behalve de simkaart niets in of uit gaat zonder 'm te slopen.

"Ok, ik weet het echt niet. Zeg maar gewoon...welke zou jij nemen."

Ik zou zelf de HTC One X kiezen.

"Woaah! Serieus?! Waarom?"
Het is heel erg persoonlijk, natuurlijk. De HTC One X spreekt me in de eerste instantie meer aan. Mooier design, fijnere interface. Daarmee mis ik wel een beetje processorkracht en geheugen, maar ik ben er van overtuigd dat de HTC One X ook voor de stevige gebruiker genoeg biedt om Android en zijn apps de komende tijd soepel draaiende te houden. Met de HTC One X kom je heus niets tekort. En ook niet onbelangrijk: op dit moment is de HTC One X los verkrijgbaar voor 499, terwijl de Samsung Galaxy S3 ongeveer 100 euro meer kost. Dat is een flink verschil en in de telefoon zie je dat niet volledig terug.

"Dus....ik moet een HTC One X kopen?"
Nee, je moet het lekker zelf weten. Ik zeg alleen welke ik zou kopen. Nogmaals, ook de Samsung Galaxy S3 is een fantastisch toestel waar je veel plezier aan gaat beleven. Voor sommige mensen kan de krachtigere processor, het extra geheugen of juist het uiterlijk en de interface een reden zijn om hiervoor te kiezen. En als je hele huis vol staat met Samsung-apparatuur, kan dat zeker een reden zijn daar een Samsung smartphone aan toe te voegen. Check de videoreviews, kies het toestel wat het beste bij jou past.
Mocht je overigens op zoek zijn naar goede Android toestellen, schrijf dan ook de Galaxy Nexus, de Samsung Galaxy S2 of de HTC One S zeker niet af. Misschien wat minder hypermodern, maar absoluut goede toestellen. En voor beduidend minder geld.

"Aha....nu twijfel ik niet meer tussen twee, maar vijf toestellen. Je wordt bedankt"
Ik ben hier om te helpen, graag gedaan. Overigens is er al een nieuw toestel aangekondigd van HTC: de HTC One. Die moet de strijd aan gaan met de Samsung Galaxy S4, die nog gelanceerd moet worden.

Deel dit bericht:
Tags