Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Acer Iconia Smart: beetje vreemd, het lekkere is er al af.

Door: Dennis de Vries | 13 februari 2012 21:27

Alle smartphones lijken op elkaar tegenwoordig. Maar de Acer Iconia Smart doet daar niet aan mee. Met zijn langwerpige beeldscherm onderscheidt hij zich van de massa. Op de rest helaas niet.

'Een beetje vreemd, maar wel lekker', was mijn eerste indruk toen ik de Acer Iconia Smart op het MWC van 2011 voor het eerst in mijn handen had. Een gek apparaat, maar wel met fraaie specs en een toffe gebruikservaring. Inmiddels zijn we exact een jaar (!!) verder en is de lange, grote smartphone eindelijk verkrijgbaar. Mijn eerste indruk blijft deels staan: de Acer Iconia Smart is nog steeds een beetje vreemd. Punt.


Want toen de Acer Iconia Smart gepresenteerd werd was het nog maar begin 2011. We waren jong, verandering hing in de lucht en een 1Ghz processor was zo'n beetje het snelste wat je kon krijgen. De Iconia Smart was 'high end' zoals dat zo mooi heeft. Spoel even door naar nu, een jaar later. De indrukwekkende specificaties van toen, zijn verworden tot de grijze middelmaat van nu. En dat grote scherm is aardig, maar de meeste apps uit de Android Market weten zich simpelweg geen raad met de resolutie. Het is een gemiste kans, maar Acer verdient een schouderklopje. Ze hebben tenminste weer eens wat anders geprobeerd.

We waren jong, verandering hing in de lucht en een 1Ghz processor was het snelste wat je kon krijgen.

  • 'Alsof je in een luxe tank rijdt', zeg ik in de video. Want de behuizing is sjiek, met gegraveerd aluminium. Maar ook erg dik en zwaar.
  • "Met het grote 4.8-inch scherm met bioscoopverhoudingen van 21:9 (...) heeft u een ware mobiele bioscoop op zak", zo jubelt de website van Acer. Probeer alleen maar eens een film te vinden in die verhouding. Succes.
  • Apps die je zelf uit de Android Market downloadt, weten zich geen raad met juist die ongebruikelijke beeldverhouding van de Iconia Smart. Met als gevolg, oh ironie, dat je altijd zwarte balken ziet bij het gebruik van apps. De apps zijn gewoon te gebruiken, maar een deel van je beeldscherm hangt er dan ongelukkig en werkloos bij.
  • Acer heeft een paar toffe ideeën over hoe ze de interface kunnen aanpassen. Een voorbeeld: in de meldingenbalk, bovenin beeld, is verrijkt met allerlei handige instellingen en functies. Erg cool gedaan.

Kopen: ja of nee?

Ja: Heb je een aanzienlijke collectie collectie speelfilms in 21:9 verhouding die je graag op je mobiele telefoon wilt zien? Heb je uitzonderlijk langwerpige handen? Ben je Acer fanboy?
De kans is groot dat je bovenstaande vragen met een 'nee' beantwoord. Dan zou ik verder ook weinig redenen kunnen bedenken waarom je de Acer Iconia Smart moet kopen. Zeg niet dat ik het niet geprobeerd heb.

Nee: In dezelfde prijsklasse vind je Android-smartphones die beter, sneller, stabieler, platter en lichter zijn. Zoals de Sony Ericsson Xperia Arc S of de Samsung Galaxy S Plus. Ik zou daar voor gaan.

Deel dit bericht:
Tags