Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Canon EOS 650D video preview

Door: Ger de Gram | 8 juni 2012 17:11

Canon lanceert een nieuwe spiegelreflexcamera in het goedkopere segment. De Canon EOS 650D is de opvolger van de vorig jaar geïntroduceerde EOS 600D. Bekijk de uitgebreide preview.

Canon lanceert een nieuwe spiegelreflexcamera in het goedkopere segment. De Canon EOS 650D is de opvolger van de vorig jaar geïntroduceerde EOS 600D. De dslr is bedoeld voor beginnende fotografen, maar biedt ook talloze instelmogelijkheden die voor de professional interessant zijn. Belangrijkste feature: een kantelbaar touchscreen.

Video: Canon EOS 650D preview

De Canon EOS 650D valt op door zijn kantelbare scherm.

Canon EOS 650D specificaties
De Canon EOS 650D is een 18 megapixelknaller, die gebruikt maakt van Canon's Digic 5-processor.Het toestel heeft een ISO-bereik tot 12.800, filmt in Full-HD en schiet tot 5 foto's per seconde. Vooral dat laatste is een hele verbetering. Ter vergelijking: de 600D schoot 3,7 beelden per seconde.

Toch zijn dat niet per definitie hele spannende specificaties: de EOS 650D valt vooral op door zijn kantelbare 3 inch aanraakscherm. Het is de eerste dslr van Canon met touchscreenbediening. En dat werkt in de praktijk heel aardig. De technieken die je kent van je smartphone - swypen door je foto's, inzoomen en scherpstellen met je vinger - zijn pas je ook toe op deze compacte spiegelreflexcamera. "De combinatie tussen het aanraakgedeelte en het kantelbare aspect van het scherm, maakt de 650D uiterst gebruiksvriendelijk", meent Jip Barth, productspecialist van Canon. "Vooral bij het bepalen van het focuspunt scheelt zo'n capacatief aanraakscherm enorm."

Technieken die je kent van je smartphone zijn ook toepasbaar op het touchscreen van de Canon EOS 650D

Kantelbaar touchscreen op Canon EOS 650D
Opvallend is ook de helderheid van het Vari-angle touchscreen. Het LCD-scherm is opgebouwd uit meer dan een miljoen beeldpunten. Dat resulteert in een uitermate scherp beeld. Bovendien heeft Canon een nieuw materiaal aan het display toegevoegd wat reflectie moet tegengaan.

Volgens Canon is de 650D een van de meest geavanceerde instapspiegelreflexcamera's om mee te filmen. Dat heeft vooral te maken met de continue autofocus, waardoor je niet meer handmatig hoeft scherp te stellen. Het is het eerste model van Canon die dat heeft. Een grote vooruitgang. "Voor dit model raadde ik eigenlijk altijd iemand een normale camcorder aan wanneer ze op zoek gingen naar een vakantiecamera," zegt Barth. "Dat was veel eenvoudiger. Maar continue autofocus maakt het filmen met een DSLR zoveel makkelijker. Zeker voor de beginnende filmer is het een handige toevoeging."

Canon EOS 650D

Beginner vs. hobbyist
Canon mikt dan ook vooral op de instapper. Zo heeft het toestel diverse automatische instelmogelijkheden, waaronder Intelligent Auto en Handheld Night. Die laatste was al te vinden op de compactcamera's van de fabrikant. Met deze functie schiet je in de late uurtjes nog een goede foto doordat de EOS 650D een aantal beelden schiet, om deze samen te voegen tot een heldere plaat. Althans, dat is de theorie.

We kunnen daar nog niet teveel over zeggen, om de simpele reden dat Canon Nederland tijdens de persconferentie louter een pre-productiemodel kon laten zien. Ook over de resultaten van de Digic 5-processor kunnen we dus niet al te veel kwijt. Maar, het moet gezegd, op het display zagen de eerste beelden geschoten in combinatie met de nieuwe 40 mm f/2.8 STM pancakelens er zeer goed uit. Maar dat heeft vermoedelijk vooral veel te maken met het kraakheldere LCD-scherm.

Canon EOS 650D productfoto

Prijs Canon EOS 650D
De adviesprijs van de Canon EOS 650D is 849 euro en dat is voor een instapmodel aan de hoge kant. En dat is waar het wringt. Want wil je een stapje omhoog, denk aan de wat meer high -end Canon EOS 60D, dan betaal je net zoveel. Kortom: het verschil tussen beginner en semi-professionele camera's vervaagt. "Kijk, het verschil tussen de 600D en de 60D was niet zo heel groot. Het had vooral met functionaliteit en gebruiksgemak te maken. Voor de ervaren hobbyist was de 60D net iets handiger, door een grote body en makkelijkere, directe bediening", verklaart Barth. "Dankzij het touchscreen is de 650D opeens een stuk gebruiksvriendelijker. De mogelijkheden zijn simpelweg veel groter dan zijn voorganger."

Of dat echt het geval is, kunnen we pas op een later moment zeggen. Ironisch genoeg moet de Canon EOS 650D volgende week al in de winkel liggen. Je kunt het model aanschaffen in combinatie met de traditionele kitlens 18-55 mm, maar ook met de 40 mm f/2.8 STM pancake.

Canon EOS 650D spiegelreflexcamera
18 megapixelsensor
Full HD (1080p)-video opnamen, C-AF.
5 foto's per seconde
9 AF-points crosstypes
ISO-bereik: 100 - 12.800
DIGIC 5-processor
3 inch Clear View LCD-touchscreen
Creatieve filters

Adviesprijs: 849,- euro

Video Canon EOS 650D

Deel dit bericht:
Tags