Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Casio camera's: niet spannend, wel goed

Door: Tobias Bos | 11 juni 2012 09:20

Het is als reviewer van compactcamera's soms saai producten van bepaalde merken te testen. Neem Casio. Vrijwel elk fototoestel dat dit merk op de markt brengt, kent een hoop overeenkomsten met z'n voorgangers, of z'n opvolgers. Mijn eerste review ooit voor BesteProduct was ook een Casio. De Casio EX-H15 om precies te zijn. Als ik 'm terugkijk, zie ik vooral veel overeenkomsten met de camera die ik vorige week testte: de Casio Exilim EX-ZR200.

Het is als reviewer van compactcamera's soms saai producten van bepaalde merken te testen. Neem Casio. Vrijwel elk fototoestel dat dit merk op de markt brengt, kent een hoop overeenkomsten met z'n voorgangers, of z'n opvolgers. Mijn eerste review ooit voor BesteProduct was ook een Casio. De Casio EX-H15 om precies te zijn. Als ik 'm terugkijk, zie ik vooral veel overeenkomsten met de camera die ik vorige week testte: de Casio Exilim EX-ZR200.

Korte samenvatting van wat ik in juli 2010 zei over de EX-H15: hij werkt gebruiksvriendelijk, is ideaal voor op reis door het grote zoombereik, maar werkt af en toe wat traag bij het scherpstellen. Daarnaast merkte ik op dat die flitser van de Casio toch wel op een onhandige plek heeft, zo vlak onder de ontspanknop.

Zelden kom ik bij Casio nog een verrassing tegen. Het is degelijkheid wat de klok slaat, in plaats van vernieuwing.

Tel de overeenkomsten met de Casio Exilim EX-ZR200, die ik de afgelopen weken testte. Ook de EX-ZR200 is gebruiksvriendelijk, kent een groot zoombereik, maar heeft bouwtechnisch wederom één groot mankement: de plaats van de flitser, vlak onder - jawel - de ontspanknop. Na een paar jaar zou je toch verwachten dat Casio met iets spannenders op de proppen komt, of de plek van de flitser aanpast.

Ik vind het jammer dat Casio niet meer vernieuwd, want in de basis is de Exilim EX-ZR200 een uitstekende camera waar we weinig kritiek op kunnen hebben. Maar de moderne fotocamera-consument wil meer, die wil worden verrast. Het is degelijkheid wat de klok slaat, in plaats van vernieuwing. Maar zoek je voor ruim tweehonderd euro gewoon een goede camera, dan kun je de ZR200 met een gerust hart kopen. Daarom geef ik hem vier sterren en een kooptip.

Lees hier het volledige testrapport van de Casio Exilim EX-ZR200

Wat verder opvalt aan de Casio Exilim EX-ZR200
- De Casio EX-ZR200 is vooral compleet, met handmatige en automatische programmastanden. Stel sluitertijd, diafragma en witbalans zelf in, of laat het apparaat voor je denken.
- Met 12,5x optische zoom (vanuit een 24 millimeter groothoek) haal je je onderwerp levensgroot dichtbij. Handig op vakantie, leuk voor het vastleggen van spontane momenten.
- De filmfunctie is aardig, maar wanneer je gaat zoomen, is de autofocus uiterst belabberd. Ga je actief filmen? Misschien is de Casio EX-ZR200 isschien dan niet het beste toestel.
- Onlangs testte BesteProduct ook een andere compactcamera van Casio: de EX-ZR20. Dit model is qua specificaties het kleinere broertje van de EX-ZR200, al doet die qua prijs weinig onder voor deze compactcamera.

Deel dit bericht:
Tags