Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Panasonic TX-P42ST50E: eindelijk gewoon een goede tv?

Door: Ger de Gram | 18 juni 2012 13:17

Een televisie met gewoon goed beeld en geluid. Tegenwoordig is een model met alleen die twee criteria maar moeilijk te vinden, maar Panasonic doet met de Panasonic TX-P42ST50E een meer dan aardige poging.

Een televisie met gewoon goed beeld en geluid. Tegenwoordig is een model met alleen die twee criteria maar moeilijk te vinden, maar Panasonic doet met de Panasonic TX-P42ST50E een meer dan aardige poging.

Panasonic P42ST50E review
We hebben de Panasonic P42ST50E plasmatelevisie meerdere keren onder de loep genomen. Als eerste tijdens de EK-televisietest. Daar merken we al dat deze plasma-televisie op beeld en geluidskwaliteit erg goed scoort. Tijdens een uitgebreidere review werd dat nog maar eens bevestigd. Vooral de kleuren springen eruit: deze televisie levert uiterst natuurgetrouwe beelden. Ook de zwartweergave is, zoals we gewend zijn van plasmatelevisies prima, mede dankzij het speciale 'high contrast filter'. Hoe dat werkt is enigszins ingewikkeld uit te leggen, maar de schematische afbeelding hieronder geeft een aardig idee. Het komt er in ieder geval op neer dat het reflecties tegengaat en hoge contrasten weergeeft.

Panasonic High Contrast FilterHigh Contrast Filter Panasonic

Beeldverwerking
Toch heeft deze televisie wel degelijk een nadeel. Een daarvan is de beeldverwerking. Tijdens onze EK-test merkten we al dat bij de vertoning van een voetbalwedstrijd de bal bij een hard schot wel heel erg flikkerde. Dat resulteerde in een uitermate onprettige kijkervaring. Bij een gemiddelde film is dit al een heel stuk beter. De speciale softwarematige beeldverbeteraar 'Intelligent Frame Creation' voegt in dat geval ook wel wat toe. Bij het kijken van een standaard tv-programma? Gewoon lekker uitzetten.

Zet bij het kijken van een standaard tv-programma de beeldverbeteraar Intelligent Frame Creation gewoon lekker uit.

Geluid: prima!
Een grote ergernis bij veel platte televisies is het geluid. Hoe dunner, hoe slechter. Niet heel gek ook. De boxen hebben simpelweg (te) weinig ruimte om hun werk goed te doen. Bij de Panasonic P42ST50E valt dit echter alleszins mee. Nee, ga er niet vanuit dat je fantastisch geluid hebt - dat blijft een moeilijk verhaal - maar vergeleken met andere dunne (plasma-)televisiesklinkt het allemaal heerlijk warm en dynamisch. Heb je geen zin in gedoe met extra kabels en (home cinema set-)boxen, dan zit je met deze televisie goed.

>>Lees onze volledige Panasonic P42ST50E test

Wat verder opviel aan de Panasonic P42ST50E

  • De P42ST50E is een smart-televisie. Dat wil, min of meer, zeggen dat je er het internet mee op kunt en zelfs 'apps' uit de speciale Viera Market kunt downloaden. Het hele systeem heeft bij Panasonic Viera Connect en dat werkt overzichtelijk. Je kunt zelfs Twitteren en Facebooken, maar dient gezegd: dit werkt allemaal wel heel omslachtig. Vooral de ouderwetse T9-invoer is een crime. Gelukkig kun je tegenwoordig een speciale app voor je smartphone downloaden.
  • Nee. Een lichtgewicht is deze televisie niet. En ook op het gebied van stroomverbruik scoort een plasma-televisie nog altijd niet best. Is dat erg? Nee. Het gaat om enkele euro's in het jaar.
  • Panasonic is niet zo van de gekkigheid. Het design van deze P42ST50E is vooral heel degelijk.
Deel dit bericht:
Tags