Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Microsoft lanceert nieuwe tabletlijn 'Surface'

Door: Ger de Gram | 19 juni 2012 10:14

Microsoft lanceert haar eerste Windows 8-tablet. De Microsoft Surface tablet heeft een 10,6" touchscreen en is voorzien van een geïntegreerde uitklapbare standaard. De Surface komt er in meerdere uitvoeringen.

Microsoft lanceert haar eerste eigen tablet.De Microsoft Surface tablet heeft een 10,6" touchscreen en is voorzien van een geintegreerde uitklapbare standaard. De Surface komt er in twee uitvoeringen: de Surface RT, die draait op Windows RT en de Surface for Windows 8 Pro, die - de naam zegt het al - draait op Windows 8 Pro.

Lang verwacht, toch gekomen
Het regende geruchten omtrent Microsoft's eerste echte tablet. Vooral het besturingssysteem was lange tijd punt van discussie. Wordt het Windows RT of het (nieuwe) Windows 8? Microsoft besloot vooral niet te kiezen en brengt doodleuk twee edities van de Surface uit, eentje met RT en eentje met Windows 8 Pro. Laatstgenoemde mikt overigens meer op de zakelijke markt, met onder meer Office 15, de businesstabletversie van het bekende pakket met onder meer Word en Excel.

72157630189917368

Geïntegreerde standaard
De Windows Surface is een opvallende tablet. Het apparaat is voorzien van een standaard die geïntegreerd is in de tablet zelf. Daardoor kun je 'm gewoon rechtop neerzetten: handig voor presentaties of het bekijken van video's en het gebruiken van de frontfacingcamera tijdens het videobellen. Sowieso prijst Microsoft de behuizing van haar tablet; volgens de fabrikant is het materiaal Vapor-Mg te vergelijken met dat van een luxe horloge. Het zou stevig en duurzaam moeten zijn.
De optionele Touchcover, die wat wegheeft van Apple's Smartcover, is ook bijzonder: die heeft namelijk een toetsenbordje. Die heeft niet direct fysieke knoppen, maar maakt gebruik van pressure-sensitive technology, oftewel een aanraakgevoelige techniek. Het zorgt ervoor dat de cover uitermate dun blijft - slechts 3,5 mm dik, maar toch een fijnere typ-ervaring biedt dan een touchscreen. Mocht je graag fysieke knoppen willen, dan is er de speciale TypeCover. Die is iets dikker, maar heeft wel druktoetsen.

Microsoft vergelijkt de behuizing van de Windows Surface met die van een luxe horloge

Surface RT en Surface Windows 8 Pro
Los van het besturingssysteem zit het verschil tussen de Surface RT en de Surface Windows 8 Pro 'm in de processor.De Surface RT heeft een 1,4 Ghz nVidia Tegra 3-processor die we kennen uit de smartphones, terwijl de Windows 8-tablet gebruik maakt van een mobiele Intel Ivy- Bridge CPU, een nog veel krachtigere processor die normaliter in laptops is terug te vinden en daarom relatief zuinig is.

 Windows Surface video van Microsoft.

De Surface RT weegt 676 gram en is 9,3 mm dun. Het scherm is slechts HD-ready, en heeft dus een 720P-resolutie. Wel beschikt de Surface RT over een USB 2.0-ingang en een MicroSD-kaartlezer. Intern zit er 32 of 64 GB geheugen.

De Windows 8 Pro-versie is iets zwaarder en dikker dan zijn goedkopere broertje (903 gram, 13,55 mm), maar heeft wel een 1080P-scherm, USB 3.0 (!) en tot 128 GB aan intern geheugen. Een krachtpatser dus.

Prijs Windows Surface tablets
Het is overigens niet bekend of de tablets een (optionele) 3G-module bezitten. Het lijkt er vooralsnog niet op. Ook onbekend: de prijs. Steve Ballmer, ceo van Microsoft, heeft in ieder geval gezegd dat de prijs 'competitief' zal zijn. Ga dus, afhankelijk van de uitvoering, uit van een bedrag van vijfhonderd tot duizend euro. Steve Ballmer gaat er vanuit dat veel consumenten de Windows RT tablet kopen, de Windows Surface 8 Pro-tablet moet vooral de zakelijke markt aanspreken.

De Surface for Windows RT komt op de markt bij de definitieve lancering van Windows 8, wat waarschijnlijk in oktober zal zijn. De Windows 8 Pro-tablet komt drie maanden na de lancering van Windows 8 beschikbaar. Voor de duidelijkheid: dan zitten we dus alweer in 2013. Hoe en of de producten in Nederland op de markt komen is op dit moment nog niet bekend.

Videopreview Windows Surface Tablet
Internationale gadgetsite The Verge was bij de officiele lancering en maakte al deze (korte) videopreview van de Windows Surface tablets. Let op: Engels.

BesteProduct werd door het gezaghebbende TrafficRadio.nl ondervraagd over de Windows Surface

Deel dit bericht:
Tags