Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

De 8 updates van Windows Phone 8

Door: Dennis de Vries | 21 juni 2012 09:27

Na Windows Phone 7.5 komt Windows Phone 8. Zo simpel kan het zijn. Gisteravond heeft Microsoft bekend gemaakt wat er zoal nieuw is in hun besuringssysteem voor smartphones. Er zijn, jawel, acht verbeteringen. We zetten ze even op een rijtje.

Na Windows Phone 7.5 komt Windows Phone 8. Zo simpel kan het zijn. Gisteravond heeft Microsoft bekend gemaakt wat er zoal nieuw is in hun besturingssysteem voor smartphones. Er zijn, jawel, acht verbeteringen. We zetten ze even op een rijtje.

Windows Phone 8 heeft...

  • Betere hardware: Microsoft stelde bijzonder strenge eisen aan de telefoons die hun besturingssysteem gebruikten. Die eisen zijn nu wat opgerekt, waardoor er krachtigere, modernere Windows Phones mogelijk worden. Zo is het besturingssysteem geschikt voor multi-core processoren. In de toekomst kunnen we meer rekenkracht verwachten met bijvoorbeeld dual-core processoren of zelfs quad-core.
    Er worden beeldschermen met drie resoluties ondersteund. Momenteel heeft elke Windows Phone, groot of klein, een resolutie van 800x480 pixels. Windows Phone 8 kan overweg met 800x480, 1280x768 en 1280x720. Bestaande apps werken op alle resoluties, zo wordt ons verzekerd.
    Windows Phone 8 toestellen krijgen ondersteuning voor, hou je vast, MicroSD-geheugenkaartjes! Op het feit dat Windows Phones nu ook raad weten met deze techniek kunnen we alleen maar zeggen: "Hehe...eindelijk".
  • Internet Explorer 10: De nieuwe internetbrowser voor smartphones vertoont achter de schermen veel overeenkomsten met de internetbrowser van Windows 8, het nieuwe besturingssysteem van tablets/notebooks/pc's.
  • NFC: Windows Phones krijgen binnenkort ondersteuning voor NFC, iets dat op Windows Phone 7 nog ontbreekt. Deze techniek maakt het bijvoorbeeld makkelijk om bestanden tussen telefoons te delen door ze even tegen elkaar aan te houden. Of je kunt er, in theorie, je boodschappen mee betalen, wat ons brengt bij...
  • De Wallet Hub: Naast de bestaande 'hubs' waaruit de interface van Windows Phone is opgebouwd komt er ook een deel dat gewijd is aan betalen. Je kunt er informatie over je rekeningen en pasjes in kwijt, hij bewaart kortingscodes en klantenkaarten voor je. Alle gevoelige informatie staat niet op het toestel, maar op een speciale SIM. Provider Orange in Frankrijk is voorlopig de enige die je op deze manier laat lappen.
  • Nokia Maps: Kijk nog maar even goed naar Bing Maps op jouw Windows Phone. Dat wordt in Windows Phone 8 aan de kant geschoven voor Nokia's variant. Inderdaad, op elk merk Windows Phone staan binnenkort Nokia's kaarten. Het voordeel is dat je die offline beschikbaar kunt maken en er gesproken navigatie beschikbaar is. Bijzonder handig als je in het buitenland wilt navigeren.
  • Native Code: Je zult er in de eerste instantie helemaal niets van merken, maar Windows Phone 8 ondersteunt meer en betere programmeertalen. Omdat Windows Phone 8 en Windows 8 apps ondersteunen die in dezelfde native code zijn geschreven, is het voor ontwikkelaars veel makkelijker om hun apps aan te passen voor verschillende systemen. In het kort: als het goed is komen er meer apps sneller beschikbaar.
    Door de ondersteuning van DirectX zouden daar ook grafisch indrukwekkende games bij moeten zitten. We zijn benieuwd.
  • Zakelijke functies: Windows Phone 8 moet ook bedrijven weer terugbrengen (of houden bij) Microsoft. Er zitten een flink aantal functies, zoals goede beveiliging van data, die het voor bedrijven interessanter moeten maken om hun werknemers met Windows Phone 8 uit te rusten.
  • Een nieuw startscherm: Heb je één Windows Phone gezien, dan heb je ze allemaal gezien. Het startscherm is altijd hetzelfde, met twee rijen vierkante 'live tiles' net uit het midden van je scherm. Dat gaat op de schop. De gebruiker kan nu voor elke live tile kiezen uit drie formaten en het startscherm maakt gebruik van het volledige scherm. Oh...en er zijn nieuwe kleurtjes beschikbaar. Waarom we hier ruim twee jaar op hebben moeten wachten? Al sla je me dood.

Maar wacht, er is meer!
Misschien wel het belangrijkste aan Windows Phone 8, is dat het heel veel apparaten bij elkaar brengt. Het is namelijk gebaseerd op dezelfde techniek als Windows 8, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft voor tablets (zoals de pas gepresenteerde Surface), notebooks en pc's. Microsoft spreekt over een 'gedeelde kern', de basis van alle Windows apparaten wordt hetzelfde waardoor ze goed samenwerken en apps even goed werken. Een beetje wat Apple ook heeft, met zijn iPhones, iPads en Macs.

Huidige Windows Phone 7.5 toestellen krijgen geen update naar Windows 8

Update naar Windows Phone 8
Er ontbreekt ook iets, en dat is niet onbelangrijk. Huidige Windows Phone 7.5 toestellen krijgen geen update naar Windows Phone 8. Heb je dus een HTC Titan, Samsung Omnia W of koop je komende week een Nokia Lumia 900 dan ben je deze herfst alweer verouderd. Microsoft belooft wel een tussenversie te bieden, Windows Phone 7.8. Daarmee krijgen ook gebruikers van huidige smartphones de beschikking over bijvoorbeeld het nieuwe startscherm.

Windows Phone 8 is deze herfst beschikbaar op een aantal nieuwe toestellen van Nokia, HTC, Huawei en Samsung.

Deel dit bericht:
Tags